Гафът "Боевски" взе главата на посланика ни в Бразилия

Чавдар Николов си тръгва - не уведомил МВнР и прокуратурата
Обновена: 6 ное 2013 20:41 | 6 ное 2013 17:02,
55
Гафът "Боевски" взе главата на посланика ни в Бразилия
Посланик Чавдар Николов. Снимка: МВнР

Мандатът на посланика ни в Бразилия Чавдар Николов ще бъде предсрочно прекратен.

Това е дисциплинарното наказание, което налага министърът на външните работи Кристиан Вигенин, след като се е запознал с протоколите от изслушванията на Дисциплинарния съвет на МВнР и събраните доказателства по случая "Гълъбин Боевски".

Още по темата
От Външно допълват, че действията на посланика ни по процедурата по експулсиране на Боевски представляват нарушение на Закона за държавния служител – неизпълнение на служебни задължения.

От ведомството на Вигенин поясняват, че нарушенията на Николов са две – не е уведомил предварително МВнР за основанието, поради което Боевски е оневинен, и времето, когато щангистът ни ще се прибере в България.

От друга страна, дипломатът ни не е сигнализирал и други държавни органи и институции, които имат пряко отношение към случая "Боевски" – прокуратурата и Министерството на правосъдието.

Като аргумент за прекратения мандат на Николов се сочи и това, че поведението му по казуса е довело до намаляване на общественото доверие в Министерството на външните работи, сред чиито основни функции е да защитава правата и интересите на българската държава и на българските граждани и юридически лица в чужбина.

Въз основа на това от Външно министерство заявяват, че министър Вигенин ще инициира приемането на правителствено решение с предложение до президента за издаването на указ за освобождаване на Чавдар Николов от длъжността извънреден и пълномощен посланик на Република България във Федеративна република Бразилия.

Dnes.bg припомня, че Гълъбин Боевски, който бе задържан през октомври 2011 г. и осъден на две инстанции на 9 години затвор, се прибра в България на 23 октомври, което изненада всички институции у нас. Оказа се, че Бразилия е взела "суверенно решение" за щангиста като "израз на хуманно отношение" към затворника.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А защо наркодилъра е на свобода у нас?!Или според Цацаров е пренасял с куфара си "ПУДРА ЗАХАР"?!
6
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
УВОЛНЯВАТ ГО, ЗАЩОТО НЕ СИ Е СВЪРШИЛ РАБОТАТА, ИЛИ ЗАЩОТО Е БРАТЧЕД НА НИКИТО МЛАДЕНОВ ?
5
2
 
34
 
! Отговори
Тялото преди 10 години
Нещо се премълчава, или крие. С влязла в сила присъда да те пуснат като не си си излежал и 20% не се случва никъде. Няма и сериозно лансирана версия за причините за освобождаването му, а като добавим, че е духнал за 90 мин става още по-мистериозно.Играли са някакви пари, ама за кой и как май няма да разберем, по не не веднага
4
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Правилно, не казвам виновен или невинен е Боевски, но на посланника работата му е да знае като има такова развитие, а не Боевски да цъфне тука все едно е бил на почивка.
3
9
 
25
 
! Отговори
Димитър Атанасов - К преди 10 години
Това е хилядният пример когато в една ненормална държава го отнасят нормалните. *** и проста държава сме ние. Още по-*** и по-*** народ сме щом от престъпници правим институции. В краен случай, КОЙ е Боевски? Не, не, не ми казвайте, че е олимпийски по щанги! Това го разбраха всички затворници в цяла Латинска Америка. Значи този дипломат е толкова откачен, че да не спази установения ред в този "казус", който хвана по бели *** цялата държава, барабар с Цацаров. Вярвате ли, а?
2
7
 
33
 
! Отговори
Топ Идиот преди 10 години
А сега е момента да сложат на негово място някой "бивш" агент на ДС от "наште" !
1
16
 
24
 
! Отговори
Веско преди 10 години
Не можах да разбера какъв е всъщност "случая Боевски" и какво общо има посланика с частно лице осъдено за престъпление и освободено по някаква причина от чужд съд. Ако ще се правите на журналисти, направете една проверка колко българи висят по затворите по света.