Кабинетът прави цялостна стратегия за европарите

Златанова: Ще има корекции в системата, ако проблемите продължат
5 юни 2014 18:40, Анисия Иванова
31
Кабинетът прави цялостна стратегия за европарите
Зинаида Златанова. Снимка: архив Булфото

Кабинетът ще представи стратегия в областта на обществените поръчки, за да бъде избегнато спиране на евросредства в бъдеще. Това каза пред БНР вицепремиерът и министър по еврофондовете Зинаида Златанова в коментар на замразените около 90 милиона евро по ОП "Регионално развитие".

По думите й правителството ще представи съвсем скоро цялостна стратегия за 7 години в областта на обществените поръчки, нов подход, който ще реши веднъж завинаги всички недостатъци, които съществуват досега.

Още по темата
Тя обясни, че грешките, които са допуснати при оперативните програми, са допуснати в един минал период при миналото правителство.

"Аз не съм човек, който е привърженик на тезите на кой ги спират и на кой ги пускат европейските фондове. България е една държава. Ако имаме спиране на средства, това е проблем за абсолютно всички. Намирам за изключително недържавническо и погрешно да си прехвърляме отговорността един на друг“, обясни вицепремиерът.

Златанова коментира и въпроса за това кой все пак е отговорен за спирането на европарите. Атакувани са обществени поръчки на бенефициенти за периода 2010 – 2013 година, уточни тя и допълни, че болшинството от тях са кметове на ПП ГЕРБ, но когато страда една община, всички страдат с нея.

Тя призна, че няма как да се скрият грешки, които са се случили много преди тяхното идване на власт.

Смятам, че е честно и редно да отстраним грешки в системата, ако ги има, а не да лъжем европейските ни партньори. Няма как със замазване и лъжи да спасяваме хора, които са правили грешки, които са злоупотребявали с европейски фондове, обясни тя.

Златанова държи всички по веригата да си поемат отговорността.

"Ако очаквате от мен, каквито гласове се чуват от България, главно от опозицията, за политическо лобиране в ЕК, това няма да се случи. Не е това предназначението на тези средства, да се разпределят политически", обясни тя.

Според нея ако този тип одитни доклади продължат, е редно да се направи пълен преглед по системата, къде са слабите звена и да вземем много сериозни мерки.

Това решение предстои. Аз съм човекът, който няма да се поколебае да коригира системата, така че за в бъдеще да сме 100% сигурни, че няма да се случват такива неща, категорична е Златанова.

Вицепремиерът допълни, че въпреки пробемите общините могат да са спокойни за работата си, защото правителството няма да допусне фалит при тях.

"Общините ще функционират нормално, но трябва да си даваме сметка, че националният бюджет не може вечно да покрива грешките на всички бенефициенти. Вчера правителството изпрати писмо до ЕК, където подробно описваме всички корективни мерки по ОП "Околна среда" именно с цел възстановяване по-скоро на плащанията по тази програма", каза тя.

Зинаида Златанова не вижда връзка между замразените плащания и позицията на страната ни по "Южен поток". Според нея няма общо между двете неща, а да се прави такава връзка не помага на решаването нито на единия, нито на другия въпрос. Тези, които я правят, са на път да блокират решаването на въпросите за дълго време, категорична е тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
1
 
! Отговори
горски преди 9 години
Тез кранти стратегии щели да праят - видяхме им единствените стратегии - АПАШЛЪКА затуй съсела се е скрил в миша дупка - айде всички вкупом да си събират бохчите и - КЪШ
21
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вместо "стратегии" да правят, да се махат. Преди една седмица ДКЕВР тайно УВЕЛИЧИ ЦЕНАТА НА ПАРНОТО в цялата страна с 12-19%. ВСЯКО ДОМАКИНСТВА С ПАРНО ЩЕ ПЛАТИ 200-350 лв. ПОВЕЧЕ ИДНИЯ СЕЗОН. ТОВА Е УБИЙСТВЕНО и ЗА ТОВА УВЕЛИЧЕНИЕ НЯМА НИКАКВИ ОБЕКТИВНИ ПРИЧИНИ. НЕ СПЕТЕ, БЪЛГАРИ, ДУШАТ НИ И НЯМА КОЙ ДА НИ ПОМОГНЕ. НА ПРОТЕСТ НА УЛИЦАТА ПРОТИВ УВЕЛИЧЕНИЕТО, ПРЕДИ ДА СА ГО ПРИЕЛИ ОФИЦИАЛНО. НА ПРОТЕСТ НА УЛИЦАТА, ДОКАТО ПРАВИТЕЛСТВОТО чрез ДКЕВР НЕ ОТМЕНИ УВЕЛИЧЕНИЕТО. ПРОТЕСТ НА УЛИЦАТА СЕГА!
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
незнам какви корекции трябва да се направят обаче заради тези проекти някой учители взимат заплати 1800 лева. Това че се сключват граждански договори с учители от други училища а тези които работят там се мачкат няма никакво значение. Да живее майка България!
19
3
 
7
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 9 години
До червените хлебаркиНаистина излъчва тъпота тая жена като радиоактивен изотоп.
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нама ли еврофондове, няма стимул !...време е за прощално фото.
17
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до от АвстралияСгреших сдлъжноста и - Вицепремиер по еврофондовете и министър на правосъдието.
16
4
 
4
 
! Отговори
АБВ преди 9 години
До от АвстралияВицепремиер и министър по еврофондовете. Както всички други вече бивши министри и тя още бленува за европейски пари.
15
4
 
7
 
! Отговори
АБВ преди 9 години
Златанова, за каква стратегия говориш? Целият свят ви казва да си обирате парцалите а вие още мислите за европари. Нищо не правете, че ще стане по - голяма каша!
14
3
 
11
 
! Отговори
Maks преди 9 години
И отново използват " ще " ! Докога в бъдеще време ?! Така 25 години минаха с " ще " ! От вас нищо ли не става или само толкова си можете ?
13
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Че вие този екшън план го правите от януари. А то от екшън , май се превърна в турска сапунка...
12
4
 
14
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Не става само да си лична приятелна на Моника. Трябва и акъл!
11
4
 
3
 
! Отговори
O4EVADEC преди 9 години
ALO ALKOXOLI4KATA DOIZKAJISE PONE STRATEGIQTA NA KABINETA E DA NE OSTANE NI EDIN NE OTKRADNAT EVRO CENT RASTREL ZA VAS
10
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Хигиенистов-не несе ядойсвайте , то е решено да върнат тиквата защото е техен ,ще стане една нова Украйна , ще плати бедният народ със живото на децата ни , по желание на евр амер за да си победят ПУТИН , това е целта
9
4
 
9
 
! Отговори
Хигиенистов преди 9 години
Kato се наакахте ,що си мислите ,че като си парфюмирате вмирисаните *** няма да мирише?????????
8
7
 
13
 
! Отговори
един преди 9 години
Какви стратегии какви пет лева.Дойдоха на власт и спряха парите.Жалко подобие на политици.Хайде ходете си .Много се застояхте
7
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Pametnika na republikansskata OKUPAZZIONNA armia TRABVA da Bude PRERABOTEN, IZLISHNITE figuri DA BUDAT PREMAHNATI i na VARHA DA Bude Posstavena FIGURATA na ZZARZ BORISZ III-koiito E ISTINSKIA POBEDITEL ot II-ta SSvetovna Voiina, OTROVEN KOVARNO ot SStalin i ot republikanzzite-KOMINTERNOVZZI, za Da Mogat Po-kussno DA OKUPIRAT ZZARSTVO BALGARIA i DA GO Prevurnat V NEZAKONNA republika na ZLOTO ss TEROR i NASSILIE nad BALGARSSKIA NAROD...
6
3
 
16
 
! Отговори
:) преди 9 години
Сбогом крадци. Правителството си замина. Идат избори.
5
3
 
14
 
! Отговори
изнервен преди 9 години
Стига с тези стратегии, бе!
4
5
 
22
 
! Отговори
Къпинчев преди 9 години
Госпожа министърката приличаща на кобила, изглежда, че още не е разбрала, че единственото което трябва да направят тя и правителството и е час по-скоро да побързат с подаването на оставка. Тези работи за които приказва тя са сериозни неща и следва да ги остави за следващите.
3
3
 
9
 
! Отговори
най-после преди 9 години
отдъхнах си!