150 000 са без лична карта, но са в списъците за вота

МВР иска да стигне до поръчителите на купените гласове
10 сеп 2014 10:22,
32
150 000 са без лична карта, но са в списъците за вота
Снимка: архив Булфото

Около 150 000 българи нямат лични карти, с които да упражнят правото си на вот. Част от тях не са си ги подновили, а друга – никога не са имали. Всички те обаче са в избирателните списъци за изборите на 5 октомври, защото имат избирателни права. Това съобщи зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев пред Нова телевизия. Той беше категоричен, че това не са мъртви души, защото тези хора могат да гласуват, ако си извадят необходимите документи. Гунев отрече и информациите, че в списъците има около 1 млн. фантоми.

Още по темата
Преди дни социологът Михаил Мирчев обяви, че в списъците има 950 000 фантоми. Той направи изчислението, позовавайки се на броя издадени валидни лични карти, който е около 5 500 000, и данните на ГРАО за пълнолетните българи, които официално са 6,9 милиона.

Гунев обаче коригира информацията. Той съобщи, че по данни на МВР българите с лични карти са 6,7 милиона. „Ние не сме африканска или азиатска държава, в която не се знае колко граждани се раждат или умират“, каза зам.-министърът.

Разликата от 200 000 в списъците на ГРАО и данните на МВР за хората с лични карти Гунев обясни с това, че около 89 000 българи са с изтекли лични карти. Около 78 000 пък били тези,които никога не са си изваждали лична карта. 50 000 са избирателите, родени преди 1931 година, които са със зелени паспорти.

Зам.-вътрешният министър потвърди амбицията на полицията да стигне до високите нива на схемите за купуване на гласове. „В момента се опитваме да убедим областните ръководства на полицията, че трябва да са проактивни, да не чакат сигнали, а да търсят“, каза Гунев. 

Той съобщи, че е дадена задача да се действа срещу всички - „да се действа повсеместно и да се работи по високите нива“. Зам.-министърът обяви, че МВР има амбицията да стигне до поръчителите, но допълни, че това до голяма степен зависи и от прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И как ще гласуват без лична карта? Кой нормален човек няма лична карта?
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
е това направиха герберугите
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това са 150,000 гласа за ДПС , докарани отвън турци без български документи !
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
МВР иска да стигне до поръчителите на купените гласове-------------------- Това с поръчителите е чиста проба измиване на ръцете - сега като подадете сигнал че се купуват гласове - МВР няма да спре измекярите да гласуват, защото ще ги следи да установи поръчителя, а разследването ще продължи до следващите избори поне.
18
0
 
0
 
! Отговори
ba преди 9 години
Razlika ot 200 000 bulgar izbirateli?!Prenebrejimo :)Moje da e ot bg armiata, a?! :)
17
0
 
4
 
! Отговори
Честен Българин преди 9 години
Какви са тез права за гласуване. Как така човек се блъска в мината, на поточната линия или си скапва здравето от работа И ПЛАЩА ДАНЪЦИ а пък ЩЕ Е РАВЕН НА МЪРЗЕЛИВ *** КОЙТО САМО ЯДЕ НАШИТЕ ПАРИ.Само тези които са платили данък през 2014 ТРЯБВА ДА ИМАТ ПРАВО НА ГЛАС другите НЯМАТ.Данъците за Българите а управляващите ще ги дават парите НИ на ***. Па после що не им пука за България.
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
18. Имат те в компютъра ,на МВР че никога не си имал лична карта , а само си роден в България . МВР няма да ти издаде ЛК.Изпращат те в съвета , където си живял и там попълваш Молба до Министерството на Правосъдието да ти удобрят българското гражданство . След 1 месец имаш отговор. Съвета ти издава удостоверение за адресна регистрация . И с тези документи МВР ще ти издаде лична карта . Такава беше процедурата за издаване на ЛК на синът ми , който беше на 10 години , когато излезе от България
15
4
 
1
 
! Отговори
Фалшиви избиратели ? преди 9 години
Виж ЦЦ как се хвали че ще си набавят -121 ,Е как , като докарат небългарски граждани и ги обявят че нямат лични карти и ще си наберат фалшиви избиратели !
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не са само роми и турци без лични карти, а има и много българи, които емигрират в чужбина и се отказват от българско гражданство без да се отпишат в МВР заради високите такси. Народа се топи но политиците нехаят.
13
0
 
3
 
! Отговори
до-МВР преди 9 години
МВР иска да стигне до поръчителите на купените гласове...Веднага отговарям всички партии...
12
0
 
2
 
! Отговори
kubrat.. преди 9 години
dragi balgari.....do koga ste tarpim-zigani,turzi i drugi........ ili dase podciniat i integrirat-ili-radko Mladic.....
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аман от тази к.рвенска държава ии к.рвите-престъпници, които я управляват!!!Кога най-накрая тъпият народ ще излезе да им счупи главите?
10
0
 
18
 
! Отговори
АБВ преди 9 години
Поредните изказвания за глупаците. Страшно трудно е да се открият поръчителите!!!!!!!!!!!!Също като наркопласьорите - всички знаят кои са, само правоохранителните органи не знаят.
9
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
6,7 милиона с лични карти но това не означава, че имат право на глас.Голяма част от тях са деца, но май за ЦИК това няма значение.Нали Цецо организира избори!
8
0
 
24
 
! Отговори
БПФ преди 9 години
Защо ще се позволява на лица без валидни лични документи да гласуват? Докога аванти за мръсномургавите ***?
7
0
 
19
 
! Отговори
Един Българин преди 9 години
Има ли закони в тази държава и спазват ли се? Как може да има гражданин без документ за самоличност? Веднага да ги заличите от избирателните списъци тези хора не съществуват!!!
6
4
 
14
 
! Отговори
цик преди 9 години
Това няма значение за ген. Бойко Борисов
5
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
150000 *** нямат лични карти! Имена и егн-та поне,имат ли? Как ходят на лекар,как ползват някакви услуги, как си вземат помощите, защото е ясно че са ***?
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
150 000 са почти 6 процента по-ниска активност или там някъде, т.е. ако гласуват 70 проценат ще излеез ще са гласували под 65. Е как искате да не печели ДПС?
3
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
така се занижава изкуствено избирателната активност. Това работи само за ДПС.