Никой от РБ няма да флиртува с Борисов, зарече се Кънев

Не извиваме ръце, имаме принципи и програма, допълни го Кунева
Обновена: 6 окт 2014 10:54 | 6 окт 2014 02:12, Камелия Цветанова
38
Никой от РБ няма да флиртува с Борисов, зарече се Кънев
Снимка: Булфото

Въпреки че изглежда като най-естествения коалиционен партньор на ГЕРБ, в нощта на изборите лидерите на партиите от Реформаторския блок не дадоха отговор на въпроса дали са готови да управляват заедно с първата политическа сила след вота.

Още по темата
Да изчакаме да видим какво ще предложи ГЕРБ, лаконично коментира лидерът на ДБГ Меглена Кунева.

„Ние сме национално отговорни политици и си даваме сметка, че в този парламент, за да има реформи и стабилност, трябва да има и правителство“, призна в същото време председателят на СДС Божидар Лукарски. 

Според лидера на ДСБ Радан Кънев пък би било изненадващо при тези изборни резултати ГЕРБ да номинират отново Борисов за премиер.

Той смята, че съставът на 43-тото Народно събрание е доста изненадващ и за политиците.

„Някаква идеална коалиция не може да има и това само показва дълбочината на политическата криза. Факт е, че сме най-прозорливи и заради това предложихме следващото Народно събрание да има кратък мандат и да се обедини около ясна програма по седмици и месеци по определени въпроси. Нашето предложение за съкратен 2-годишен мандат на този парламент е по-актуална от всякога, трябва да се обединим около оптимална програма и да сме полезни“, настоя той. 

Кунева беше категорична, че Реформаторският блок има ясна програма и принципи, а Радан Кънев допълни, че в РБ няма хора, които самостоятелно ще флиртуват с Бойко Борисов и ГЕРБ. 

„Започнахме още в началото при създаването на блока с четири теми, които продължават да са водещи за нас. Ние имаме декларирана програма, заради която са ни подкрепили толкаво много хора, а приоритетите не са извиване на ръце. Ние имаме последователна позиция и не се оплакваме, това го прави политическата сила, която е с най-голям процент. Да си на първо място е отговорност. Ако за втори път ГЕРБ не успее да състави правителство, въпреки че е първа политическа сила, значи нещо дълбоко не е наред“, коментира Кунева.

Лукарски беше категоричен, че РБ не поставя ултиматуми.

„Нека да видим ГЕРБ какво ще предложи като персонални назначения. Патриотичният фронт заяви, че изключва възможност за преговори единствено с ДПС и Реформаторския блок. Ние ще разгледаме предложението на ГЕРБ“, заяви той в отговор на въпроса дали още обединението не иска Бойко Борисов за премиер и Цветан Цветан да е министър.

„Г-н Борисов и ГЕРБ имат топката за подаване на мандат“, коментира още той.

„Този резултат, освен сериозен успех, е и много голяма отговорност и не можем да подлъжем надеждите на хората, които ни избраха. В правителство, подкрепяно от ДПС, ние не можем да участваме, ако ГЕРБ искат правителство подкрепяно от ДПС, те имат тази възможност“, разясни още Лукарски.

Ирина Репуц, председател на Християндемократическата партия, увери, че РБ ще търси национално отговорно решение.

„Нека се сформира парламент и да видим дали той ще може да сформира правителство, това са въпросите. Ще чуем ГЕРБ какво предлагат, какъв вариант се очертава, ако са повече от една партиите, да не бързаме, става въпрос за седмици“, коментира и Корман Исмаилов. 

Лукарски се похвали, че на тези избори РБ удвои резултата си в сравнение с евроизборите.

Според него чарът на обединението е в това, че решенията се взимат демократично.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
4
 
! Отговори
Влади преди 9 години
При тази следизборна конфигуация, резонни са въпросите: Как и на каква цена ще се взимат решенията в НС, след като всяка структура "дърпа чергата" към себе си?! По какъв начин ще се поделя, как ще се определя и от кого точно и пред кого ще се понася политическата отговорност, при положение, че отговорността е лична, а не колективна?! Колко време ще просъществува 43-тото НС и какво наследство ще остави след себе си?! И т.н. и т.н.!Аман малки и маргинални формацийки!!! Честита политическа криза!
27
0
 
5
 
! Отговори
Ония преди 9 години
Абе кво стана с Барбареков, де се покри?
26
1
 
5
 
! Отговори
салих преди 9 години
РБ- една партия от псевдоинтелигенти , жадни за власт и пари , създадена от ДС и БСП.Тези незначителни хорица си позволяват да поставят условия. На какво основание? Явно имат подкрепа от тъмната страна на управлението в страната, иначе не биха си позволили такова нахалство.Не са безобидни , те са поръчани и създадени от тайни централи в подходящо време.
25
0
 
5
 
! Отговори
нене преди 9 години
Който може купува и то яко ,а този Близашки направо да ходи да духа супата,няма една умна приказка,и щеше да осигори честни избори,а то досега такова купуване на гласове не е имало ужас!
24
3
 
11
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Нарастването на процентите на РБ е изцяло за сметка на избирателите, които доведоха Касим Дал и Корман Исмаилов. Сините комунисти са точно една шепа хора, колкото си бяха и преди.
23
12
 
8
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
До АнонименОПАСНО Е ДА ИМАМЕ ПРАВИТЕЛСТВО НАЧЕЛО С БОРИСОВЛИДЕРСКА ПАРТИЯ=ДИКТАТУРАДОН БОРИСОВ Е ИЗЧЕРПАНДА ПРЕДЛАГАТ ДРУГИ ЛИЧНОСТИ ВМЕСТО БОРИСОВ И ЦВЕТАНОВНУБАВО Е ЧЕ ИМА ПОВЕЧЕ ПАРТИИТОВА Е ГАРАНЦИЯ ЗА ПО-ГОЖЛЯМА ПРОЗРАЧНОСТЩЕ ИМА ПОВЕЧЕ ЗАСЕГНАТИ ИНТЕРЕСИ...
22
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 4DOSTATACNO S MAGISTRALITE NARODA ISKA DA GIVEE NORMALNO.
21
2
 
3
 
! Отговори
NORMALEN преди 9 години
DALI SME V KOALICIA S GERB-DA VIDIM GERB KAKVO STE PREDLOGI. 1.30% OT MINISTERSKITE MESTA.2.2 VICEPREMIERSKI MESTA.3.IMAME NUGDA OT SGRADI VAV VSEKI GRAD,ZA DA VODIM ORGANIZACIONEN GIVOT.4.IMAME NUGDA OT IZVESTNO KOLICESTVO PARI,ZA DA FINANSIRAME DEINOSTTA SI.
20
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За Борисов добре, а с Местан ще флиртувате ли? ...хайде стига пози и с двамата ще се измляскате.Жалко, защото сега е момента да се обединят всички НЕтурски партии в името на България. Пак няма да стане.
19
4
 
13
 
! Отговори
hopas преди 9 години
Ама Пръмовице затвори си плювалника крив!
18
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези които не гласуваха предадоха България и българщината! Дано са доволни и да отидат да си получат наградата!
17
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
14 век, османлиите са пред портите на Търново, България загива, а всички български "първенци"дърпат чергата към себе си и се прави на велик и се подмазва на завоевателите!Сега положението е същото, времето е разделно и поотделно всички ще бъдем лесна плячка!
16
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тая на ква се прави..на ясно ли са че ако има избори гласовете им че падат на полувина и на другите малки партии и пак ще бъдат бсп дпс и атака,явно че РБ са много у8мни хора и много им повярваха
15
6
 
17
 
! Отговори
Алекс 2 преди 9 години
ТОВА Е НАЧАЛОТО НА КРАЯ-истината е който има спестявания да ги обръща във валута и под дюшека !Който няма жална му *** !
14
3
 
7
 
! Отговори
до 4 преди 9 години
ми, нека, ама тоя път да оправи и междуградските и междуселските пътища. не само магистралите и метрото.
13
1
 
0
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 9 години
До Анонименмаксимум на три е по закон !
12
5
 
18
 
! Отговори
Малия преди 9 години
Ха , да ви е честито! Нека ви управлява сега ДПС, че да разберете къде се намирате! Изабрадки като в Турция да ви сложат! Заслужавате си всичко, което се случва в България. А сега Борисов би трябвало да се оттегли и да ви гледа сеира!
11
2
 
9
 
! Отговори
стэршел преди 9 години
Някои ще бъде булката на Баце, и ще се маже с вазелин...Дали няма да бъде Деформаторите...ще гледаме става все по интересно.
10
2
 
8
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 9 години
До Анонимен 11Ако се правят избори на всеки 2-3 месеца е добре защото ДПС ще се омаломощи !Ама служебните правителства много пакости правят!
9
2
 
19
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
Тя пък Кунева една принципнааааа