Борисов готви и "План Б" - коалиционен екип с Реформаторите

ГЕРБ ще иска споразумение, че партиите в НС ще подкрепят гласуванията по приоритетите
Обновена: 7 окт 2014 07:12 | 7 окт 2014 07:00,
187
Борисов готви и "План Б" - коалиционен екип с Реформаторите
Снимка: БТА

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обмисля два варианта за правителство на спасението, пише на първа страница "Стандарт". Освен кабинет на малцинството има и "План Б". Той е коалиционен екип с Реформаторите, но при ясно разписани публични ангажименти.

"Готови сме на компромиси, включително да дадем някой министерски пост", казал Генерала. Но отсякъл: "Няма да позволя да ни извиват ръцете".

Вчера от ГЕРБ обявиха, че ще съставят кабинет на малцинството и ще търсят подкрепа от над 121 депутати от Реформаторския блок, Патриотичния фронт или други парламентарни сили. Ще поканим на разговори останалите 7 партии в 43-тото НС, съобщи Румяна Бъчварова. Първи ще е Михаил Миков (БСП), като ще се върви от по-големите към по-малките партии. Програма от 10 точки за спасение на страната ще предложи Борисов по време на срещите, пише още "Стандарт".

"Всички парламентарно представени партии да подпишат споразумение, че депутатите им ще подкрепят гласуванията по приоритетите на държавата." Това ще иска ГЕРБ от лидерите им на консултации, разкрива в интервю за "24 часа" зам.-председателят на партията Цветан Цветанов.

"Ако намерим подкрепа, ще направим правителство, дори да е на малцинството, стига да има ясно разписани параметри за силно управление с ясни акценти. Обществеността ще бъде информирана за всички разговори, които водим. Ако се върви към хипотеза "коалиционно споразумение", ще разработим законодателна и оперативна програма за управление", казва Цветанов.

Той очертава и бъдещите приоритети: "Запазване и потвърждаване на членството в ЕС и НАТО без промяна във външнополитическата ориентация, финансова стабилност и ограничаване на бюджетните разходи, актуализация на бюджета за 2014 г., възстановяване на плащанията от европейските фондове и ефективното им разпределение в новия период, включване в европейския енергиен съюз и в банковия съюз първо в частта за финансовия надзор, решение за КТБ на база на независима експертиза и смяна на ръководството на БНБ, запазване на нивата на социалните плащания, устойчиво нарастване на доходите и обвързването им с нивата на квалификация и образование, подготовка на промени в правосъдната система, реформа в сектор "Сигурност".

"24 часа" цитира и лидера на ДПС Лютви Местан: "Проблемите със следващото управление - преди конкретните участници в него, е въпрос на програма, на приоритети, на ценности. Затова право на първата политическа сила, на мандатоносителя, е да започне разговорите, като на масата ще бъдат поставени първо националните приоритети, една на второ място - кои ще бъдат персоналните изпълнители на тези приоритети в качеството им на министри. За това не поставяме условие за персони, защото даваме предимство на приоритетите на програмата на управление."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
2
 
2
 
! Отговори
ГЕРБ преди 9 години
Победихме ги....и пак ще ги победим,каквото и да се пише и говори....България ,с младите и грамотните е с ГЕРБ....
127
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Толкова смешно звучи,всичките партии в пъти по малко от ГЕРБ,а се опитват да налагат техния глас....ГЕРБ,наистина е Б.Б. ,но ГЕРБ е и 1милион и стотици хиляди млади хора,работещи,завършили и културни,...,а не селяни и ***,които нямат завършен 4клас....затова моля ГЕРБ,не се поддавайте на никой,ако не искат,техна си работа...,но хората отново се довериха на вас.....С ВАС СМЕ....
126
7
 
4
 
! Отговори
Бени преди 9 години
AЗ СЪМ ЗA ГЕРБ-ПФ-AБВ !!!!Трябвa мнозинство в пaрлaментa!
125
2
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Явно не разбира , че всяка казано от него дума,работи срещу него.Не може да състави Правителство при никакви условия на никого.Номерът е "Как да се измъкна",но пак да съм ПРЪВ.Явно че г-жа Меркел го е отписала.Ще има коалиционнен , но без Него и Тях.
124
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
план А - прикрит Бостан
123
1
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
За съжаление ние Българите имаме много къса памет. Какво стана със записания разговор на ББ с Мишо Бирата? И защо ли Мишо си отиде толкова бъзо след това?
122
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А е излязъл от властта, а се е срещнал с Йосич...Затова е готов на всичко, но да е там! На новите изботи, като не го изберете, ще му подпишете вече издадената от бившите му приятели смъртна присъда....
121
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Единственото правителство на Спасението, може да бъде без Боко и ДПС
120
8
 
18
 
! Отговори
ФЕС преди 9 години
Боцко, да не забравиш министерските места на мюсюлманите, които обеща!
119
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Abe *enska rabota e tova politikata...pogledajte oshte i shte vidite kak shte se napravi na udaren i shte izvika BSP i DPS za koaliciq!
118
10
 
13
 
! Отговори
Стефан преди 9 години
Няма никакъв проблем Герб, БСП и ДПС да са коалиция. И трите партии имат една майка - Б К П, а лидера на Герб е охранявал Т.Ж. Като добавка могат да получат помощ и от КПСС - Атака.
117
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стабилността зависи основно от парите на ЕС, а те зависят от това дали ще отстояваме европейската политика или ще слугуваме на Кремъл. А слугуващите на Кремъл бяха Сърбия, Ирак, Либия, Сирия, Украйна. Кремъл няма друга стратегия, освен да прелъгва разни балъци и да ги хвърля под валяка на Запада, за да отложи собствената си участ.
116
0
 
11
 
! Отговори
Дръндер преди 9 години
До Пенчо До ХАХА... 151Ми аз и от Бойко нещо интересно което може да се приложи и е конструктивно не чух и това за последните години изобщо от както е в политиката и искаш да не го критикувам? Няма да стане! Негова работа е да предлага конструктивни неща или да намери хора, които могат да предлагат конструктивни неща. Моя работа е да го критикувам ако не го прави! След като вече толкова дълго не го прави аз го критикувам, ако предложи нещо конструктивно ще спра!
115
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докато ние тука се боричкаме, дали асфалта се яде или тока вместо 10ст. да е 11ст. (10% увеличение - как ще го преглътнем!!! ) едни хора с малко по югоизточно мислене и интереси тихомълком подкопават държавата и си възвръщат империята - тежко ти Българио - за тебе те умряха, една бе ти достойна зарад тях и ти БЕШЕ, Българио, амин!
114
10
 
1
 
! Отговори
Пенчо До ХАХА... преди 9 години
Да плюем можем всички щото е лесно! Нещо което може да се приложи ми е интересно да чуя, а като говорим за икономика и лекции - Орешарски това ти ли си?
113
4
 
19
 
! Отговори
Гошко преди 9 години
ГОТОВИ СМЕ НА КОМПРОМИСИ,ВКЛЮЧИТЕЛНО ДА ДАДЕМ НЯКОЙ МИНИСТЕРСКИ ПОСТ!В ттези думи на БОРИСОВ се заключават цялата арогантност,цялото пренебрежение и дори снизхождение към евентуалния бъдещ партньор на ГЕРБ.Той трябва да се съгласи с всичко предложено от ГЕРБ- политики,личности, БОРИСОВ за премиер, а за награда ще получи няккаква милостиня от "Някакъв" втостепенен мминистерски пост.Как искате евентулните партньори на ГЕРБ да им имат минимално доверие?
112
4
 
6
 
! Отговори
хахахахахаха преди 9 години
до 143кое му е конструктивното мислене?! израза "правителство на спасението" ли или точки от "смислената" им предизборна програма като саниране на блоковете... не може човек който е бил и иска отново да е премиер да твърди, че икономиката на една държава е проста и 2 + 2 = 4... 4 е в математиката в икономиката е съвсем различно сега лекции ли да пиша?
111
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ало, варгче, дай да ти видим блога. Да се посмеем малко...
110
2
 
2
 
! Отговори
citizen преди 9 години
ало, варгче, дай да ти видим блога. Да се посмеем малко...
109
2
 
1
 
! Отговори
citizen преди 9 години
ало Шумен, има ли някой на телефона?варгче, малко заблудено момченце, дай да ти видим блога, да се посмеем малко...