Лукарски ще развива малкия и средния бизнес

Петкова обеща енергийни реформи, Ангелкова ще се бори за туристи
Обновена: 7 ное 2014 16:56 | 7 ное 2014 16:51, Надежда Бочева
42
Лукарски ще развива малкия и средния бизнес
Васил Щонов предаде властта на цели трима нови министри - Божидар Лукарски, Николина Ангелкова и Теменужка Петкова. Снимка: БТА

Новият министър на икономиката Божидар Лукарски посочи за свой приоритет развитието на малкия и средния бизнес на кратка церемония в икономическото министерство, където старият екип символично предаде работата на новия.

В момента този сектор буксува и средната продължителност на живот на една семейна или малка фирма в България е 3 години, докато в развитите европейски икономики, като Германия или Великобритания, това е гръбнакът на икономиката, изтъкна той. Затова Лукарски обеща да бъде намален административният натиск върху тези фирми, както и да им се съдейства, за да получат достъп до международни пазари – основно през оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“.

Той отчете, че по програмата, която в момента се договаря с Еврокомисията, в кратък срок трябва да бъдат отстранени бележките на евроекспертите.

За месец ще бъде разработен план за работата на икономическото министерство, успоредно докато се работи програмата на кабинета. В същия срок администрацията ще бъде разделена на три, след като бе решено да има отделни министерства на енергетиката и туризма. Лукарски успокои служителите в министерството, че ще бъдат оценени възможностите им.

Новият министър на енергетиката Теменужка Петкова съобщи, че възнамерява да предприеме реформи в сектора. По думите й той трябва да се организира по начин, който да спре лошите практики, натрупани през годините.

„Много ми се иска енергетиката да е стабилен и предвидим отрасъл с дългосрочна визия. За целта е необходимо да се мине през реформи“, каза тя.

От думите й стана ясно, че ще ползва подготвените от служебното правителство анализи. „Подготвяната ревизия е с цел установяване реалното състояние на този сектор“, обясни тя.

Николина Ангелкова, която от днес е министър на туризма, също планира ревизия – в случая на концепцията за туристическо райониране и някои подзаконови нормативни актове.

Тя обясни, че създаването на отделно министерство на туризма било обещано на бранша от премиера Бойко Борисов, за да има фокус върху сектора, който формира 15% от БВП на страната.

България има огромен туристически потенциал, каза Ангелкова и заяви, че по отношение на туризма трябва да се свършат много неща.

Тя смята, че опитът й в управлението на евросредства ще е полезен, за да бъде привлечен допълнителен ресурс за туризма по линия на европейските програми.

„Това, че не представлявам нито едно от лобитата в бранша, ще бъде много полезно“, декларира Ангелкова и обеща да работи в диалог с бранша и местната власт. Като цел новият министър си постави привличането на максимално много туристи.

Министърът обеща да следва стратегията за устойчиво развитие на туризма, която отново да бъде обсъдена с бранша.

Досегашният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов смята, че оставя добро наследство на новите министри. Той посочи конкретните задачи пред наследниците си: подготовка за зимата и за евентуална газова криза, работата по големите структурни проекти като удължаването на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“, „Южен поток“ и евентуалното изграждане на 7 блок в атомната централа. Като приоритети за икономиката той коментира максимално бързото възстановяване на евросредствата и одобрението на  програма „Иновации и конкурентоспособност“.

Пред новото министерство на туризма предизвикателството било средствата, с които разполага министерството, да бъдат разпределени така, че да има най-голяма полза за сектора.

Новите министри и Щонов отказаха да отговарят на журналистически въпроси.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
1
 
! Отговори
4g преди 9 години
ai,ai,ai - drevna ikonomika, dreven turizim, drevna energetika :)))))
27
1
 
1
 
! Отговори
комонист преди 9 години
тиквата в затвора цецо лъжецо и той
26
2
 
2
 
! Отговори
ОСНОВЕН ПРИНЦИП: преди 9 години
ЗАЩО ДА МИСЛЯ ЗА ДЪРЖАВАТА ----КОГАТО ТЯ НЕ МИСЛИ ЗА МЕН...?ДА НЕ СЪМ ***.... ??ДА МУ МИСЛИ ТОЗИ --КОЙТО ИМА ИНТЕРЕС ОТ ДЪРЖАВАТА!МОЯ ИНТЕРЕС ---САМ ЩЕ СИ ГО ЗАЩИТАВАМ!ТАКА Е БИЛО ВИНАГИ В ТАЯ ДЪРЖАВА/соц-***/----ТАКА И ЩЕ БЪДЕ!
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ОСНОВЕН ПРИНЦИП:А как ще накараш така наречените роми множящи са като въшки да плащат данаци, глоби, сметки ? Нали ите са хора, граждани на държавата с твоите права а ти с тяхните задължения. България е изгубена кауза
24
0
 
3
 
! Отговори
ОСНОВЕН ПРИНЦИП: преди 9 години
НИКАКВИ ПАРИ ЗА ДЪРЖАВАТА И ОНИЯ 240-ХРАНТУТНИЦИ В НС!/.....данъците на края на годината и парите в чужди банки/КОЙТО НЕ СЛУША ---ГРОЗИ ГО СЪДБАТА НА КТБ!!!!!
23
0
 
6
 
! Отговори
Развит преди 9 години
Мда, личи му. На челото му е изписано, че сън няма да спи, за да развива бизнеса. Си.
22
0
 
2
 
! Отговори
Ха,ха,хааааааа... преди 9 години
ХА , ДАНО ....АМА НАДАЛИ....ХА,ХА,ХАААААААААААААА....ТАЗИ ПЕСНИЧКА ВЕЧЕ СЕ ПЕЕ ОТ 20-ГОДИНИ , ДЖАНЪМ.....!!!!!КАФАТА МЕ ЗАБОЛЯ ОТ ТЪПИЗМИ...И ИЗЦЕПКИ КАТО НА ПАНАИРА В КУМАТЬЕВУ....!
21
0
 
0
 
! Отговори
ШибиРиби преди 9 години
Щом не щем това е капацитета ни. Една година след като тези чалгаджии бяха принудени да подадат оставка, пак бяха избрани. Просто няма кой друг. Това е! Всеки който е малко по умен най много да успее да се сложи в полза на някое Брюкселско или Московско *** и да поведе стадито към купчината с оборска тор.
20
0
 
2
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Ситуацията е толкова грозна ,че и данъците да изчезнат за известно време пак може да няма оживление.
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лукарски ще развива(РАЗВАЛЯ)малкия и средния бизнес.
18
0
 
8
 
! Отговори
селски стопанин преди 9 години
Лукарски ще развива малкия бизнес с кромид лук. Тиквата - с големи бостански тикви, но без орехи. Орехът вдигна тройно цената си, а кромид и тикви са под път и над път. Ха да ви е сладко. И не псувайте сърдито под провисналите си мустаци.
17
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лукарски става. Уволнения до дупка трябва за да изчисти министерството.
16
1
 
10
 
! Отговори
Фокусник преди 9 години
Ей тоя Лукарски бе,какви трикове прави само,ако знаех как да правя пари като него.....еххх
15
1
 
4
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
А дано !
14
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На тоя физиономията му е лукава, 100% е корумпиран
13
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ангелкова ще привлича максимален брой туристи, ама откъде? Руснаците ще спрат да идват, значи може да покани американците, които не знаят къде е България.
12
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никой не може да събере толкова безделници, колкото това момче, мамчето Пръмова и цялата тайфа около тях. Нагледахме се на цирковете им, наслушахме се на неистовите им крясъци почти цяла година. Сега, налапали кокъл, вместо вувузел ще се усмирят и само примляскването им ще нарушава мъртвешкия ни животец. Ха дано се усмирят и нахранят, че бяха се мумифицирали от глад и злоба. Като нямаме хляб, поне ще им гледаме сеира.
11
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе внук да си на баба си срамно ли е, че ме изтрихте? Вашата мамка комунистическа, репресивни цензори! Какво като е била партизанка от Антон Иванов? Нали днес Рамадан има нова биография?
10
0
 
20
 
! Отговори
Малкия бизнес! преди 9 години
Моля Ви,не ни помагайте-просто не ни пречете!
9
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лично неговия малък и среден бизнес ли? Щото Тиквата, чийто министър е, направи всичко по силите си през 2009-2013 да го съсипе и да разчисти простанството за големите риби. Някак си е смешно така извъднъж *** да си промени мнението и да вземе да реанимира малкия и среден бизнес. Или типично по български - съсипваш нещо работещо и после се мъчиш да го оправиш. Няма как да стане.