Борисов иска да спаси "Южен поток"

Премиерът научил за решението на Путин от новините
Обновена: 3 дек 2014 10:06 | 3 дек 2014 09:42, Камелия Цветанова
261
Борисов иска да спаси "Южен поток"
Снимка: архив Булфото

Премиерът Бойко Борисов поиска от парламента подкрепата му, за да опита да спаси проекта „Южен поток“, след като на 1 декември руският президент Владимир Путин обяви, че слага край на газопровода, защото не е получил разрешение от България за строителството му и дори постави под въпрос суверенитета на страната ни.

Пред депутатите Борисов призна, че е научил от новините за решението на Путин, което беше съобщено в столицата на Турция.

Още по темата
Борисов заяви също, че не знае колко би била печалбата от проекта, защото няма достъп до договорите за „Южен поток“ и дали наистина твърдението на руския президент, че ще са 400 милиона евро на година, е вярно.

Въпреки това Борисов призова депутатите да му дадат възможност и да има подкрепата им зад гърба си да опита да спаси проекта, ако наистина е толкова изгоден и ще има печалба от по 400 милиона евро на година.

Борисов се ангажира да представи позицията, която ще заеме днес Народното събрание по време на срещите си на високо ниво утре в Брюксел.

Той се оплака, че „Южен поток“ е минал през различни етапи, а и дори настоящoто правителство не може да види договори за проекта.

„Не знам предишните управляващи дали са ги чели, Орешарски ми каза, че не ги е чел, на нас не ни се дават и предлагат парламентът да ни възложи да ги вземем, ако трябва силово“, настоя Борисов.

Според него, ако наистина печалбата е по 400 милиона евро на година, тогава за година и половина ще се изплати вложението от страната ни за строителството, което е разчетено на 1,5 милиарда евро.

„Аз съм чул, но не мога да прочета, защото не ни се дават договорите, колко и от коя година ще имаме печалба, ако някой знае да ми посочи къде да го прочета“, добави Борисов.

Той се ангажира да постави пред Гърция въпроса дали евентуално газопроводът през Турция ще минава и оттам.

„Същият руски газ Гърция не знам как ще го пусне, без да се приеме третият енергиен пакет на Брюксел, и ще искам тя да каже дали ще пусне тръбата“, заяви премиерът и добави, че България е лоялен член на ЕС и заради това и предишният премиер Пламен Орешарски спря дейностите по проекта, докато не се постигне одобрение от Брюксел.

„Така че ние ще искаме отговор в Брюксел от Гърция, защото не би било честно само България да отстоява европейските принципи“, настоя той.

„Аз не приемам от Турция да ми се говори за суверенитета на България, когато сме подписали договор с ЕС, сме приели и техните правила“, заяви Борисов.

Според него партиите в България имат право да питат за проекта и Русия, и ЕС.

Бойко Борисов посочи, че ако тръбите минат директно през Турция, Украйна след време няма да е байпас, а и транзитът през България, от който печелим, ще спре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
0
 
0
 
! Отговори
Бойкофил преди 8 години
Бре Бойко, мислех да гласувам за Гербаджийите, мъ ни щъ дъ пълня еврейския *** на Аркаша Ротенберг и компания П-тки.
160
0
 
1
 
! Отговори
До void преди 9 години
Предполагам се изживяваш като про-западен демократ убеден в силата на пазара и свободно предприемачество. Но искам да то кажа че, въобще не си! Защото ако беше, щеше да знаеш че, при капитализма, сигурност няма. Има прогнози и анализи за които се плащат големи пари и пак дават грешен резултат.Никой не знае колко ще е цената на газа, след 1, 2...10години, обемите (понеже зависят от климата), за да изчисли точно транзитните такси и да ти каже "ясно дефинирани количество и качество". Бизнесът е РИСК. Смелите и умните печелят. Страхливите и тъпите (българите) губят.
159
0
 
4
 
! Отговори
яна преди 9 години
До Марксясно все с вами. не лучше хохлов. только сильных друзей вам надо. ну, что-ж живите с пиндосами. Россия выстоит, не в первый раз. у меня теперь иллюзий нет. чао, болгария. долгих лет!
158
1
 
8
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
до ЯнаЯнке, ако не беше оня *** Горбачов, дето ни тегли ножа, опече ни, сложи ни лимонче в устата и ни поднесе на трапезата на еврогейците, ТУК ДАРАГАЯ, НЯМАШЕ ДА Е ТАКА!!! Пфу!
157
0
 
4
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Ще си позволя да перифразирам култовото: Само Бойко може да победи Бойко, в : Само Бойко може да спаси Бойко.Геееееерп!
156
0
 
4
 
! Отговори
яна преди 9 години
ребята, как-же так? на кого понадеятся России, если каждый нож в спину готов воткнуть?
155
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДРУГАРЮ ПОЖАР НА ЮЖНИЯТ ПАТОК МУ РЕЗНАХА ***.
154
1
 
8
 
! Отговори
Гейо ШесТицин преди 9 години
Боко иска да се проучва нашия шелф за нефт и природен газ и да станем изностел! Щели сме да станем енергийно - богате наця. И това го казва сега, когато прецака Ю П в угода на Евроатлантиците"и световната олигархия! *** хвърля прах в очите на публиката! Та къде беше 4 год като премиер за да предприеме това!? Пълен блъф!
153
2
 
9
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Е гати и демагагията - ББ да спасява Южен поток!! Този, който чрез пудела си Плевньо закопа толкова енергийни проекти, сега ще ги "спасява". Да не е луд! Та той да няма акции там! Няма! Техните каптали са вложени в "зелена" - доларова енергия. Нали кака Цв. Борислаова всяка вечер ни облчва със "зелена светлина"! Даже и партия си създаде - "Зелените" - явно им плаща в зелено - а - ха да се коалират при Деформаторите работата взе, че се разсмърдя и айде,баста! И сега - спасител!!! Де а беше така!
152
4
 
14
 
! Отговори
Ton40 преди 9 години
*** и алчните типове - Путин им пусна муха за 400 млн ., и сега им гледа сеира
151
2
 
3
 
! Отговори
LAST OTTOMAN^S преди 9 години
bulgarina nama akil verno e nego samo drugu ste go rikovodyatvelika turcia e velikakucetata si layat,tribata ot turcia minava he he he
150
2
 
15
 
! Отговори
Иван Добровольский. преди 9 години
Ладно, прощайте "братушки болгары". Нам с вами теперь в разные стороны идти.Друзей не так много у России, но которые остались они настоящие. Сербы, я вас люблю!
149
2
 
5
 
! Отговори
void преди 9 години
Много ме кефи как всеки в коментарите си обяснява колко изгоден и нужен е Южен поток за България, а в същото време никой от управляващите и опозицията не е чел договорите за проекта и никъде не е написано какво, колко и кога ще спечели страната ни от него. Нещо е изгодно само ако ноди достатъчно ползи, при това ясно дефинирани в количество и качество. Дори Южен поток да има потенциал да предоставя такива ползи, то към настоящия момент те не са дефинирани никъде и са само спекулативни.
148
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А откъде да научи??? Путин на крака ли да дойде да му каже? Те спазваха американските инструкции, сенатори долетяха и Орешко повтаряше техните думи...само дето не го пляскаха по врата...Като нямаме отговорни политици, сега ще купуваме от Гърция или Турция.
147
0
 
16
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
Точно Бойко Борисов ли ще спасява Южен поток. Мижи да те лажем. Сигурно е забравил какво е обещавал във Вашингтон, когато ходи там преди изборите. Но ще му го припомнят.
146
0
 
5
 
! Отговори
из России с любовью преди 9 години
что же вы, братушки!?
145
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не спасявайте *** с парите за патока,малко ли са 2 милиона прокудени млади българи,че и поколенията да заробим.
144
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ притиснаха Орешарски да се откаже, но се оказа че Турция спечели а САЩ не притискат Турция. Защо ли. Друг въпрос е че ако САЩ продължават да свалят цената на петрола заедно със Саудитска Арабия, Русия ще трябва да се откаже да изнася на "международни цени", а само на дългосрочни или бартерни договори срещу злато например, защото иначе ще губи много и от обмяна на долари и от спада на цената на петрола и накрая ще трябва да фалира а САЩ ще вземат на безценица тръбопроводите барабар с Газпром
143
3
 
13
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Ю.Поток не беше много изгоден,но е нужен.В сегашния труден за Русия момент можехме да го направим изгоден-нещо което турците успяха,за което евала!Повече няма какво да се направи,минала работа.Сега да видим какво Турция ще ни поиска за достъп,щото тия са майстори на пазарлъка!Като се има предвид,че тръгне ли газа през Турция-през Украйна ще спре и ще трябва да разчитаме на българо-турската "дружба"!
142
2
 
14
 
! Отговори
кака ви Сийка преди 9 години
Не знам какъв "Южен Поток" иска да "спасява" Боци, след като Путин заяви, че Русия (възложителя) се отказва от този проект. Това не значи, че се отказва да строи газопровода, а просто няма да е по тоя проект и няма да е през България. Що? Ами щото нашата позиция е стабилна, колкото и плаващите пясъци.Всеки иска да си защити инвестицията, в това число и от продажни "съюзници", политически еквивалент на ветропоказател.