Държавата иска да ореже броя на неплащащите за здраве

Ще имат 6 месеца, за да платят вноските си за 3 г., иначе плащат всичко назад
Обновена: 28 яну 2015 15:22 | 28 яну 2015 12:57, Веселина Йорданова
292
Държавата иска да ореже броя на неплащащите за здраве
Петър Москов Снимка: архив, БТА

Държавата дава срок само от шест месеца на здравно неосигурените да платят дължимите вноски за три години, за да се върнат в системата. Когато този срок изтече, за възстановяване на здравноосигурителни права на практика ще се дължат вноските от началото на започването на задължителното здравно осигуряване, а не както е според сегашните законови норми - само за три години.

Още по темата
„Ако вие се ударите с безкрайно скъпата си кола и това изисква месец лечение в болница 50-100-200 хил лева, вие няма как да възстановите правата си с 500 лв. за последните три години“, обясни здравният министър Петър Москов.

С измененията кабинетът прави нов опит да намали броя на здравно неосигурените чрез законови промени, приети днес от правителството.

Министърът обясни, че усилията, които НАП и МФ правят за събиране на здравните вноски, дават резултати.

С промените при преглед на здравно неосигурен съответните здравни заведения ще са задължени в тридневен срок да докладват на НАП за него. Москов поясни, че не може държавата да не знае във всеки момент колко са неосигурените и това ще се промени.

Той обясни, че приетите днес промени са три типа. „Едните са свързани с нови работещи механизми за контрол върху резултата от лечението, което е свързано с цялостната ни философия, че системата трябва да бъде пренасочена от плащане за дейност към плащане за резултат. Втората група мерки са свързани с промени в областта на лекарствената политика – заложени са поредица от механизми, които могат да дадат лостове на държавата и НЗОК да договарят при по-добри цени модерни медикаменти. Третата група промени са свързани с повишаване на справедливостта при плащането на здравноосигурителни вноски и повишаване на събираемостта“, обобщи той.

Предлага се и поетапно увеличаване с 5% годишно от 2016 година на вноските, които държавата дава за групите граждани, които се осигуряват през нея, до достигане на нивата на парите, които плащат самоосигуряващите се. В момента държавата плаща само половината от него, което създава условия за недофинансиране на системата и натрупване на дефицит.

Москов се надява още следващата седмица промените да влязат в НС. Той ги определи като насрещен отговор на държавата на констатациите на европейските ни партньори за това, че оценката на дейността на системата на здравеопазване у нас е на много ниски нива.

По думите му пакетите дават ясен отговор по какъв начин се финансира дейността – спешният пакет е ясният ангажимент на бюджета на държавата; базовият – ясният ангажимент, с който обществото и държавата пресрещат през задължителното осигуряване основните групи заболявания, а с допълнителния пакет всеки ще може да надгражда собственото си здраве.

Конкретните медицински дейности, които ще се включват в пакетите, ще се регламентират с наредба на министъра на здравеопазването.

Освен това НЗОК се задължава да извършва проучване на удовлетвореността на пациентите от заплатените от нея здравни услуги. Според предлаганите промени договор с изпълнител на медицинска помощ ще може да се прекратява при констатирана системна неудовлетовореност от страна на пациентите или при системно нарушаване на изискванията за качество на медицинската помощ.

Държавата ще се ангажира с повече отговорности в управлението на НЗОК, поради което съставът на Надзорния съвет на Касата ще бъде увеличен с двама нейни представители.
 
   
   
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
0
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
zashto triabva da plashtam zadaljitelen danak za neshto,koeto ne polzvam ?ne sam se razboliaval prez tezi 3 g.,sega zashto da plashtam za minalo vreme ?Ako ne polzvash tok-koi moje da te zadalji da go plashtash ?I ne e li protivo zakonno tova ?
202
0
 
3
 
! Отговори
предложение преди 9 години
Би трябвало да има справедлив механизъм хората които не са плащали и нямат работа да имат възможност да платят с труда си затова.Да работят и парите които дължат да се преведат директно за здравни осигуровки.Така ще има и равни задължения и равни права.Мисля,че е справедливо.Но нека да видят и колко здрави хора има с фалшиви документи за болести и са здрави пенсионери по болест.Това трябва да бъде спряно!
201
5
 
4
 
! Отговори
осигурен преди 9 години
Плащам осигуровки 30 год. Дали е справедливо не плащащите да са общата каса???Голям жест прави Министър Москов с приобщаване на желаещи за 36 месеца само.На всеки му идва реда .....
200
5
 
8
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
Оситуровките трабва да бъдат ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ЗА АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ Изключение да правят само децата и никой друг Като си безработен караш кола и ПЛАЩАШ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ И ще те глобят много солено ако нямаш такава За колата имате пари а за здравето си нямате Някой ще плаща ПЕТНАДЕСЕТ ГОДИНИ ОСИГУРОВКИ а друг няма да плаща и един ден И С НЕГОВИТЕ ПАРИ ЩЕ СЕ ЛЕКУВА ТОЗИ КОЙТО НЕ ПЛАЩА Това го няма никъде по света ТОВА НЕ Е СПРАВЕДЛИВОСТ А НЕЩО ДРУГО
199
5
 
6
 
! Отговори
Мари преди 9 години
Искаме правила, искаме реформи, а като започнат да се прилагат, не ги искаме! Вярно, всички институции трябва да са обвързани, но все отнякъде трябва да се започне!
198
1
 
19
 
! Отговори
сс преди 9 години
Значи убиец на дете в затвора ще е здравно осигурен, а майка която си гледа детето не. Или майка ми на 50 години сега ако я съкратят и не си намери работа и тя няма да е. Значи това че някой ви е работил 30 години за вас е нищо. Освен това тъпоумници прочетете закона, има давност!!!!!!! Обричате хората да измират, като кучета. И ми правите добро, понеже ускорявате махането ми от държавата ВИ. Защото това не е моята държава, родина да, държава не!Дано ви се върне!
197
3
 
18
 
! Отговори
безработна преди 9 години
Харесвах Москов, но простотията с примера за ...безкрайно скъпата кола...е просто неуместен... почти колкото на Мария Антоанета...като нямате хляб, яжте пасти... Които има пари за безкрайно скъпа кола не се интересува от здравни осигуровки. Сина ми е безработен от почти 7 години. В строителството по малко, кога му платят, кога го прецакат, има жена и дете и за ккаво сравнение говорим. Пълна простотия. Аз съм на 59 год. жена безработна и как да плащам осигуровки. търся работа , ама не....
196
0
 
11
 
! Отговори
на маикави преди 9 години
алооо парламента,абе идиотии,*** не разбрахте ли ситемата ви не работи.бях с фрактура на крак и всеки преглед минавах през спшното дори и за преглед-накого се от4итат болниците,а колко станаха 4атните?и всеки пьт си плащах по нещо а от както се помня си плащам осигоровки,каде са ми парите.нямам и 1 месец преканат
195
3
 
11
 
! Отговори
Изнудване преди 9 години
Някога, преди 1944 год., като малко дете, боледувах много, все по болници. Родителите ми, обикновенни средни земеделци плащаха моето лечение. Нямаше тогава социално слаби. Сега от социално слаби неможеш да се вредиш при лекарите. Кой плаща? Такива като родителите ми. Да ви го начукам на Социалната система. След като аз съм си плащал от заплатата си данък за здравеопазване, не искам социално слабия да живее на мой гръб. Защото са три четвърти мошеници и имат повече от моята пенсия. Социзродство.
194
1
 
4
 
! Отговори
!!!!!!!! преди 9 години
Вие гласувайте в парламента не с ревизия и А.У.З., а с удостоверение по чл.191 от ДОПК да се установява размера, към здравната каса и то при липса на декларация 7 от лицето да се начислява и максималния размер на здравно-осигурителната вноска с максималния период от 2000г.. Резултата е че ще си счупят краката да си ги платят. Но Вие не правете това търсете инвеститори участвайте в европейски програми за да, Ви помнят с добро.
193
18
 
12
 
! Отговори
пацо преди 9 години
Хората в държавата са проблема. Плащам днес кабелната с Нет-а, пред мене една плямпа на чичака до нея колко било зле, безработна тинтири минтири, плати 40лв, на вън с чичака палат по цигарка......Значи нямат 20лв за здравни, но имат за цигари и кабелна /аз плащам 25/. Българите не степенуват по важност нещата и са мърцзеливи готованци, искат някои от горе да им спусне нещо, хората в нормалните държави работят за да е добре държавата и те покрай нея. Колко хора си чистят снега, чакат на общината.
192
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
E, това сме българете. До оня ден Москов - президент, от днес - беги бе, мани га.чипа, матреала - нема лабаву. щения. хаха. леле, само морска лястовичка да духне и кораба почва да се люшка.
191
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей, "докторче" празноглаво, а къде са моите осигуровки дето ги плащам 30 години и нямам един ден болничен. Ще ми ги върнеш ли???
190
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А ромите ще плащат ли?Всички болнични отделения зимата са пълни с тях, за да седят на топло и да ги хранят безплатно
189
3
 
10
 
! Отговори
135 преди 9 години
След толкова години трудов стаж и плащане на всякакви данъци и осигуровки не мога да разбера защо, когато аз работя никой не ми носи шишета с уиски, бонбони или пари в пликче. Бачкам си и - по ведомост. Просто защото ....тука е така.
188
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
abe toia nema li da spre da se izlaga kato selski carvol- a az si mislex 4e samo romite ignorira
187
5
 
6
 
! Отговори
681 преди 9 години
В България принципите и законите за съществуване се свеждат до постулат първи и единствен -Прецакай ближния си!
186
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 220 какви условия като за създаването на такива не се полагат никакви усилия, а само се дават купища пари като бонуси, заплати, комисионни и др благини?
185
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 221Аз се върнах от чужбина, работех 1г. и 1 месец и ме осигуряваше предприятието,после бях 8 месеца безработен. След 1 месец без обезщетение и без работа реших да ида отново в чужбина и поисках от здравната каса да ми издаде европеиска здравна карта. Тръгнах без нея, а след 2 седмици е пристигнало писмо у дома, в което пишело, че няма да ми издадат такава, защото не съм осигурен. Значи тия вноски от предприятието и от обезщетението - 1год. и 9м.за нищо не важат...
184
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оглозгана, ограбена, опустошена държава. Какви здравни, каква здравна помощ?Има градчета и селища, където ако се разболееш тръгвай към гробищата.