Пак кръгом: Ремонтът по аутобаните до 1 юли

Премиерът твърди, че магистрати и журналисти взимат повече от него
61
Пак кръгом: Ремонтът по аутобаните до 1 юли
Снимка: БТА

Символично - в деня на Конституцията и юриста, кабинетът постави на масата искания за няколко промени в основния закон на държавата като условие за реална съдебна реформа.

С обичайната уговорка за ненамеса в работата на съда премиерът Бойко Борисов пак поиска от магистратите отговорност за взетите решения и се аргументира така: "Няколко дни гледам как моите министри се гърчат заради нещо, което има решение на съда и вместо да бъдат поканени тези съдии там и да дадат отговор защо са бутнали нашите решения и са разрешили строеж, трябва да отговаряме ние. Да кажат това не е дюна, така съм го видял, затова съм отсъдил", даде пример Борисов с горещата тема от последните дни за строителството на плажа "Корал".

Още по темата

Борисов съобщи, че ремонтите по магистралите ще са до 1 юли и ще продължат през септември. "Ще правим по 10 км ударно сега, ще оставим тежките ремонти от септември нататък, за да не се спекулира и по тази тема", коментира той летните ремонти по "Тракия" и "Хемус", които се очаква да затруднят доста трафика през лятото.

Премиерът разясни, че ако не се промени Конституцията, настоящият Висш съдебен съвет ще остане да действа още 2,5 години. Той заръчал партия по партия, да се обясняват предложенията в следващите две седмици след депутатската ваканция.

Според Борисов парите на никого не стигат, но съдебната система и ДАНС са много добре платени на фона на всички останали.

"Аз не знам някой да носи повече отговорност в тази държава днес от мен, а аз вземам сигурно два пъти или три пъти по-малко от хората в съдебната система", коментира той и допълни, че половината присъстващи на брифинга журналисти били по-високоплатени от него.

За предложенията за реформа премиерът е разговарял снощи с Радан Кънев от РБ, а днес сутринта с главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС Лозан Панов и Георги Колев. Намаляването на техните мандати не се обсъжда.

За двете квоти във ВСС Борисов съобщи съотношение 6:5, но от думите му не стана ясно кои ще са повече – съдиите или прокурорите. Премиерът подкрепи и предложението за публичност при вземането на решенията от Съвета.

"Разчитаме като общество да чукнат с чукчето и да дадат справедливост, защо да се крият зад решенията си", попита той и отново настоя магистратите да поемат отговорност за решенията си.

"Иначе какво излиза – само политиците сме виновни, а абсолютно независимите седят и гледат сеира ни в определи моменти. Не е честно и не е правилно", оплака се той.

Правосъдният министър Христо Иванов обясни, че предложението за разделяне на ВСС на две колегии е изключително важна стъпка, но тя не изчерпва съдебната реформа. Министърът посочи, че има ясна препоръка от ЕК, която отговаря и на общественото очакване ВСС да бъде реорганизиран, така че следващият да предизвиква по-голямо доверие.

Иванов заяви, че с по-краткия мандат на ВСС се цели "по-бързо кръвообращение" в процеса на вземане на решения в съдебната система. Министърът очаквал и дискусия за засилване на ролята на Инспектората към ВСС.

От думите му стана ясно, че се предвижда отчет на главния прокурор пред парламента веднъж годишно. Евентуалните промени в Конституцията трябва да минат на три гласувания в НС. Вицепремиерът и МВР шеф Румяна Бъчварова обяви, че кабинетът има амбиция преди края на новата парламентарна сесия те да минат поне на първо четене.

От думите на премиера Бойко Борисов пък стана ясно, че очаква депутатите от ГЕРБ да оттеглят своя законопроект за реформа в съда, след като има такъв на Министерския съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Без падане на валутния борд няма да се направят никакви реформи. Единствено комунистите може да изкоренят корупцията, грабежа и лакомията.
23
5
 
11
 
! Отговори
Паметлив преди 9 години
Така беше и през първия му мандат на тоя, до обяд приказва едно, следобяд друго. Не знам от времето, от кръвното ли е, докторите да кажат.
22
1
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
firmite praqt takiva remonti 4e dogodina pak da praqt ,ina4e ako hapravqt ka4estven remont nali 6te trqbva pak sled 10 dodini da go pravqt,xa,xa
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе тоя да не е брачет на буш-младши - същите тъпизми все
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да са готови преди местните избори - то се знае кое да се изтъква :)
19
8
 
5
 
! Отговори
inatut преди 9 години
Живи ли сте още ***.. колко още ли я карате с тарифата за тролене..Хубаво е идва лято, всички ли ще го дочакат.. :)Та дори и под земята...
18
3
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
Borisov ima pove4e pari ot Pablo Eskobar,samo s edna razlika 4e toq e daval rabota na xorata ,a na6iq edin sreden
17
4
 
10
 
! Отговори
честит преди 9 години
има ли ЕДНО НЕЩО мутрата да каже и да е последователен впоследствие. При него винаги всичко е предпоследно. Някой ще му обясни ли на този селски ДЕРЕК че той работи за нас , а не ние за него.
16
1
 
7
 
! Отговори
do 18 преди 9 години
darpa be xa xa licemer darpa ama nadolu
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да обърнат внимание и на Хемус в района на Варна !!!! Стига са ремонтирали магистралите само около София. България не е само София !!!
14
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Генерал Борисов и без юридическо образование е в пъти по компетентен от т.н. магистрати.Факт е че при него държавата пак дръпна, а при Орешарски бяхме нс прага на хиперинфлация!
13
4
 
13
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
Премиерът твърди, че магистрати и журналисти взимат повече от него-ox gorkia kak se kara na taq niska zaplata,ako ne sa mitnicite narkokanalite 6te umre ot glad
12
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като на другарят неполитизиран член на БКП Бойко Борисов му се вижда, че взима по-малко от магистратите да си подаде оставката и да започне да се занимава с него, което ще му носи повече приходи. И стига мутренски пируети и къси пасчета с лафове. Или да си изпълнява функциите на премиер или да хваща пътя за Банкя и да си живее като мутра. Интересна ми е деградацията на българските избиратели. След Орешарски избраха Борисов. Да бяха довели и царя. Каква политическа слепота...
11
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
как може това да са лицата на милата ни родина, срам ме е ...
10
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Ще правим по 10 км ударно сега"Сигурно както сега с топ качество.
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има ред във вселената пространство, време, Бойко Борисов.
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българите се събират вечерно време около огъня и си разквазват истории за постиженията на Бойко.
7
8
 
10
 
! Отговори
Дааа преди 9 години
Господине с филията с мас от Банкя, съдиите и прокурорите са учили право и имат трудов стаж като юристи - висши магистрати. Естествено е, че ще получават повече от Теб-Слънце, който няма и основно образование. Освен това магистратите нямат постоянно обслужване за сметка на хората като теб- храна, превоз, командировки, жилище, консумативи, а си плащат всички от своите доходи. Когато летят - си плащат билетите, а не летят с правителствен самолет с екстра кетъринг - сьомга, хайвер и други глупости.
6
1
 
5
 
! Отговори
Конституционер преди 9 години
АМИ ПРЕДЛАГАЙТЕ ПРОМЕНИ В КОНСТИТУЦИЯТА ИЛИ НАЧИН ПОНЕ КАК ДА СЕ ПРОМЕНИ, НЕДЕЙТЕ САМО ДА ПРИКАЗВАТЕ Г-ДА ПОЛИТИЦИ. ДЕЙСТВАЙТЕ. ТО ДА ПЛЯМПА ВСЕКИ МОЖЕ, А ВЗЕ СМЕ ВИ ИЗБРАЛИ ДА ДЕЙСТВАТЕ. ИНАЧЕ - ДОЛУ И НОВИ ИЗБОРИ.
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименако пък включи и заделетото през първия мандат и всички ще останат дост назад по доходи след т.нар премиер