Плевнелиев готов с въпросите за референдума

Предложенията му са три на брой. Вижте ги
Обновена: 3 юни 2015 17:17 | 3 юни 2015 17:07, Красимир Ангелов
106
Плевнелиев готов с въпросите за референдума
Снимка: Булфото

Държавният глава Росен Плевнелиев предлага на Народното събрание да се проведе национален референдум по изборните права на българските граждани, става ясно от съобщение на прессекретариата на държавния глава.

Още по темата
Идеята е референдумът да се проведе едновременно с местните избори на 25 октомври 2015 г. След проведени консултации с парламентарно представените политически партии и коалиции, държавният глава отново предлага народните представители да вземат решение за насрочване на национален референдум със следните три въпроса:
 
1. Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?
 
2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?
 
3. Подкрепяте ли  да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?
 
Плевнелиев счита, че въпросите, които постави преди повече от година пред 42-то Народно събрание, продължават да са актуални и днес. Въпреки активната и широка подкрепа на гражданското общество, изразена чрез събирането на над 500 хиляди подписа, предходният парламент отхвърли  искането на гражданите и предложението на президента за провеждане на национален референдум по поставените въпроси, става ясно от публикуваната позиция на държавния глава.
 
Президентът счита, че въвеждането на смесена избирателна система съчетава предимствата на мажоритарната и пропорционалната система и намалява техните недостатъци. „Като държавен глава заставам категорично зад многопартийната политическа система, която е едно от най-ценните постижения на нашия преход и в никакъв случай не бива да бъде отричана. Същевременно чрез въвеждане на смесена избирателна система, при която част от депутатите се избират мажоритарно, а останалите се избират с партийни листи, ще запазим партийното многообразие, но ще гласуваме и за личности“, заявява президентът в мотивите си към предложението до народните представители.
 
По отношение на въпроса дали да бъде въведено задължително гласуване на изборите и националните референдуми, президентът Росен Плевнелиев посочва, че при задължително гласуване участие в избори и национални референдуми ще вземат и сънародниците ни, които по една или друга причина са се отчуждили от политическия живот. „Длъжни сме да намерим начин да приобщим към обществено-политическия живот и тях. Колкото повече граждани изразят воля, толкова по-легитимни са изборните резултати и по-стабилни са институциите“, подчертава държавният глава.

Президентът напомня също така, че задължителното гласуване е инструмент, с който ще се противодейства на най-порочните практики – корпоративен, манипулиран или купен вот. „Само като повишим избирателната активност, ще намалим тежестта на контролираните гласове“, категоричен е държавният глава.
 
Във връзка с въпроса дали да бъде въведена възможност за гласуване дистанционно по електронен път на изборите и референдумите, президентът се обръща с призив за въвеждане на дистанционно електронно гласуване при съобразяване с изискванията на Конституцията. „Този начин на гласуване ще доведе до по-висока избирателна активност и повече хора ще се чувстват политически представени. Над 1,5 милиона наши сънародници зад граница, както и много граждани в страната, които не са безразлични какво ще е бъдещето на родината ни, ще могат много по-лесно да участват в избори и референдуми“, мотивира се държавният глава.
 
"Убеден съм, че ако избирателите кажат „да“ на електронното дистанционно гласуване, може да бъде намерено законодателно решение, което да гарантира тайната на вота, изразяването на лична воля и свободен избор. Ясно е, че това изисква време и не може да стане от днес за утре, но произнесат ли се гражданите в полза на електронното дистанционно гласуване, ще сме длъжни да работим, за да го въведем“, посочва президентът в мотивите си.
 
Държавният глава счита, че няма по-силен инструмент от референдума, с който да бъде повишено доверието на гражданите. „Използването на пряката демокрация е доказателство, че политиците служат на народа. Вярвам, че при добра регламентация и организация, този най-мощен инструмент на пряката демокрация може да направи политическата среда в страната далеч по-устойчива и стабилна“, подчертава още президентът Росен Плевнелиев.
 
В мотивите си държавният глава отбелязва, че общественото очакване е референдумите да се превърнат в работещ инструмент за решаване на основни принципни положения. „Инициирайки допитване до народа, искрено се надявам да дадем път на референдумите и за в бъдеще, защото от всеки един от нас зависи да бъде активен, да има мнение и позиция как да подобрим демокрацията в България. Отговорност на народните представители е да създадат работещи законодателни решения след произнасянето на суверена“, заявява държавният глава.
 
Според него произвеждането на референдума е  единственият механизъм, след който можем да имаме задължително решение, обвързващо политиците. "Това е средство за постигане на истинска и устойчива демокрация. Нека чуем позицията на суверена по тези въпроси и да го направим така, че да спестим средства, които плащаме чрез данъците си, като проведем националния референдум заедно с редовните местни избори“, апелира още президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
3
 
4
 
! Отговори
Блокиран в дневник преди 8 години
Електронното гласуване ще превърне изборите във фарс. Всеки ще може срещу 5 лв да влезне в къщата на някой големец и пред неговите очи гласува. От един компютър със каквото кажете Ай-Пи.
64
3
 
4
 
! Отговори
Хм.. преди 8 години
Има ли въобще някой който да приема Плевнелиев на сериозно, м?! Само вдига шум и пушилка около себе си!
63
2
 
2
 
! Отговори
СМЕХЧЕВ преди 8 години
ТАЗИ ДЕМОНКРАДАЦИЯ ОТ89 ГОДИНА ПРИЛИЧА НА ДОЛНО МРЪСНО И ГАДНО ОБЩЕСТВО,КОЯТО НИ ДОВЕДЕ ДО ЛИКВИДИРАНЕ НА ДЪРЖАВНОСТТА,НАЦИЯТА И БЪЛГАРЩИНАТА.ИМАТЕ МНОГО ЗДРАВЕ ОТ АРМЕНСКИЯ ПОП,ЧЕ ПРЕДИ 89 ГОДИНА БИЛО ЛОШО.50 ГОДИНИ ЖИВЯХМЕ ДОСТОЙНО Е НЕ МНОГО БЕДНО,ПОСТРОИХМЕ МНОГО НЕЩА,КОИТО ДРУГИ ДЪРЖАВИ И СЕГА ГО НЯМАТ.НО ЗА ДА СТАНАТ БОГАТИ НАШИТЕ ПЪРВИ МЪЖЕ НАПРАВИХА ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА УНИЩОЖАТ ВСИЧКО ХУБАВО.ТАКОВА САМОУБИЙСТВО НА НАЦИЯТА НЯМА РАВНОЗНАЧНОСТ В ИСТОРИЯТА.ТАКОВА РАЗРУШЕНИЕ НА НАЦИЯТА ЕВОЙНА.
62
2
 
3
 
! Отговори
Край преди 8 години
Шопа като не знае какво е мажоритарен избор да си трае. До сега всички партиини представители се "избират" всъщност назначават партиино и ефекта не е добър - Народното съброние е тотално дискриминирано и всъщност никойняма свой народен представител. Българите искат смяна на системата и това става със смяна на избирателната система. 100 % мажоритгани избори в два тура и българия ще бъде различна - точно това не искат крепителите на статуквото - партиите и техните вождове ПАРТИЯ равно на МАФИЯ.
61
4
 
5
 
! Отговори
Негласуващ преди 8 години
Голяма глупост. 1. Колко мажоритарно избрани депутата предлага? Не може така общо да се плямпа. 2. Каква ще е санкцията за нас, негласуващите? 3. Дори да е гарантирано, че няма фалшификации с електронното гласуване, никой не би повярвал в резултатите - даже и фирмата, спечелила съответната "ОП". Да не говорим, че ще е много по-скъпо (секциите си остават).
60
3
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Никой не трябва да се избира мажоритарно.Мажоритарните кандидати са просто подставени лица на хора с много пари.
59
2
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До anonimen 52iskam da se dadat uverenia,4e niama da se manipulira chrez hakerski umenia,ili chrez otkradnati danni--------------Уверения ще ти дадат колкото си поискаш. Цял вагон.
58
2
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Ако не искате да ви манипулират вота на поразия, на ВСИЧКИ тези въпроси трябва да се отговори с твърдо НЕ! И трите предложения отварят път за безбройни изборни ИЗМАМИ. Всичко, което досега се правеше по сложния начин - с кебапчета, подкупи и корпоративен вот, ще може да се прави от един човек с една клавиатура за половин час.
57
1
 
9
 
! Отговори
турчин преди 8 години
Слаб презедент безперспективни въпроси. Не се занимавайте с ДПС. Ако всички работят и и мислят като електората на ДПС България ще цъфти. Омразата и ненависта ще погуби страната.
56
3
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
пРЕДЛАГАМ РЕФЕРЕНДУМ ЗА ПОНИЖАВАННЕ НА ЦЕНАТА НА РАКИЯТА И ЦИГАРИТЕ И БЕНЗИНА.
55
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тоя "референдум" е пълен фарс с въпроси започващи с "Подкрепяте ли"няма никакво значение! не гласувайте!
54
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БорилТо всъщност задължителното гласуване и електронното е в полза на ДПС, ама те умишлено заемат противна позиция по въпросите за д нахъсат българите да гласуавт "за" задължително и елктронно гласуване, едно време така изцакаха СДС-то с гласуването в чужбина
53
3
 
5
 
! Отговори
naTpuoT преди 8 години
Помнете 27.11.1919 и плачете !!!!! Осъзънайте се, хора!!!!
52
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Народа иска съкращения на депутати, началници и кметове, а Роско се чуди как да си осигури още 5 години пашалък.
51
0
 
9
 
! Отговори
Oleee преди 8 години
4-ти въпрос: Искате ли по-големи заплати? Ами добре, искайте си...
50
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
трябват поне 300 народни представители за да има демокрация в парламента
49
0
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
ne razbiram kak taka da se izbirat majoritarno 4ast ot deputatite. koia 4ast shte sa majoritarni i koia-ne?na 3-ia vapros iskam da se dadat uverenia,4e niama da se manipulira chrez hakerski umenia,ili chrez otkradnati danni
48
2
 
9
 
! Отговори
Питащ преди 8 години
А за излизане от НАТО кога бе
47
3
 
11
 
! Отговори
Rado преди 8 години
А ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ - КОГА БЕ ПЛЕВЕЛ ?!?!?!?!?
46
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гласуването трябва да се поеме от частна фирма. Тя ще намери начин да мотивира хората!