Плевнелиев готов с въпросите за референдума

Предложенията му са три на брой. Вижте ги
Обновена: 3 юни 2015 17:17 | 3 юни 2015 17:07, Красимир Ангелов
106
Плевнелиев готов с въпросите за референдума
Снимка: Булфото

Държавният глава Росен Плевнелиев предлага на Народното събрание да се проведе национален референдум по изборните права на българските граждани, става ясно от съобщение на прессекретариата на държавния глава.

Още по темата
Идеята е референдумът да се проведе едновременно с местните избори на 25 октомври 2015 г. След проведени консултации с парламентарно представените политически партии и коалиции, държавният глава отново предлага народните представители да вземат решение за насрочване на национален референдум със следните три въпроса:
 
1. Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?
 
2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?
 
3. Подкрепяте ли  да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?
 
Плевнелиев счита, че въпросите, които постави преди повече от година пред 42-то Народно събрание, продължават да са актуални и днес. Въпреки активната и широка подкрепа на гражданското общество, изразена чрез събирането на над 500 хиляди подписа, предходният парламент отхвърли  искането на гражданите и предложението на президента за провеждане на национален референдум по поставените въпроси, става ясно от публикуваната позиция на държавния глава.
 
Президентът счита, че въвеждането на смесена избирателна система съчетава предимствата на мажоритарната и пропорционалната система и намалява техните недостатъци. „Като държавен глава заставам категорично зад многопартийната политическа система, която е едно от най-ценните постижения на нашия преход и в никакъв случай не бива да бъде отричана. Същевременно чрез въвеждане на смесена избирателна система, при която част от депутатите се избират мажоритарно, а останалите се избират с партийни листи, ще запазим партийното многообразие, но ще гласуваме и за личности“, заявява президентът в мотивите си към предложението до народните представители.
 
По отношение на въпроса дали да бъде въведено задължително гласуване на изборите и националните референдуми, президентът Росен Плевнелиев посочва, че при задължително гласуване участие в избори и национални референдуми ще вземат и сънародниците ни, които по една или друга причина са се отчуждили от политическия живот. „Длъжни сме да намерим начин да приобщим към обществено-политическия живот и тях. Колкото повече граждани изразят воля, толкова по-легитимни са изборните резултати и по-стабилни са институциите“, подчертава държавният глава.

Президентът напомня също така, че задължителното гласуване е инструмент, с който ще се противодейства на най-порочните практики – корпоративен, манипулиран или купен вот. „Само като повишим избирателната активност, ще намалим тежестта на контролираните гласове“, категоричен е държавният глава.
 
Във връзка с въпроса дали да бъде въведена възможност за гласуване дистанционно по електронен път на изборите и референдумите, президентът се обръща с призив за въвеждане на дистанционно електронно гласуване при съобразяване с изискванията на Конституцията. „Този начин на гласуване ще доведе до по-висока избирателна активност и повече хора ще се чувстват политически представени. Над 1,5 милиона наши сънародници зад граница, както и много граждани в страната, които не са безразлични какво ще е бъдещето на родината ни, ще могат много по-лесно да участват в избори и референдуми“, мотивира се държавният глава.
 
"Убеден съм, че ако избирателите кажат „да“ на електронното дистанционно гласуване, може да бъде намерено законодателно решение, което да гарантира тайната на вота, изразяването на лична воля и свободен избор. Ясно е, че това изисква време и не може да стане от днес за утре, но произнесат ли се гражданите в полза на електронното дистанционно гласуване, ще сме длъжни да работим, за да го въведем“, посочва президентът в мотивите си.
 
Държавният глава счита, че няма по-силен инструмент от референдума, с който да бъде повишено доверието на гражданите. „Използването на пряката демокрация е доказателство, че политиците служат на народа. Вярвам, че при добра регламентация и организация, този най-мощен инструмент на пряката демокрация може да направи политическата среда в страната далеч по-устойчива и стабилна“, подчертава още президентът Росен Плевнелиев.
 
В мотивите си държавният глава отбелязва, че общественото очакване е референдумите да се превърнат в работещ инструмент за решаване на основни принципни положения. „Инициирайки допитване до народа, искрено се надявам да дадем път на референдумите и за в бъдеще, защото от всеки един от нас зависи да бъде активен, да има мнение и позиция как да подобрим демокрацията в България. Отговорност на народните представители е да създадат работещи законодателни решения след произнасянето на суверена“, заявява държавният глава.
 
Според него произвеждането на референдума е  единственият механизъм, след който можем да имаме задължително решение, обвързващо политиците. "Това е средство за постигане на истинска и устойчива демокрация. Нека чуем позицията на суверена по тези въпроси и да го направим така, че да спестим средства, които плащаме чрез данъците си, като проведем националния референдум заедно с редовните местни избори“, апелира още президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Референдума е безсмислен и голяма глупост - мажоритарно има и сега, електронно е забранено от съда, защото ще се контролира и купува от мутрите и от ЦРУ, задължително не може да стане защото в чужбина няма как да бъде глобен избирателя в Антарктида примерно ако не гласува.
24
5
 
9
 
! Отговори
Щом си отворко А ... преди 8 години
А гусинчо росанин, щом си тъй отворен ОТГОВОРИ: На възпоменанието на репресираните от комунизма на остров Белене /30 май 2015/ присъства и Цецка Цачева. Е как става тя тъй бе гусинчо? Партиен функционер от висшия ешалон преди 89 г., сега " осъжда " репресиите на СВОЯТА партия. Ба си ФУРНАДЖИЙСКАТА лопата. Та ще станат от гроба и пак ще се върнат репресираните като я видят тая МОШЕНИЧКА.Ама то нали и СЛЪНЦЕТО 1 е бил член на БКП! Виждате ли какви *** пак ни яхат?
23
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
4) Съгласни ли сте бивши членове на БКП, ДС и Комсомолски секретари, както и техните деца да заемат висши държавни длъжности, като премиер, президент, вицепремиер, вицепрезидент, министри.
22
1
 
6
 
! Отговори
Георги Стоев преди 8 години
Депутатите ходят и гласуват когато си искат и получават огромни заплати и допълнителни пари, а от нас искат задължително и безплатно да гласуваме, срещу което партиите ще получават от нашите пари по 44 лв. допълнителна субсидия за глас. Как ще се гарантира, че няма да се фалшифицира електроннота гласуване, като всичко у нас е далавера, а и сума време само се харчат пари и няма електронно правителство.
21
2
 
12
 
! Отговори
тома неверни преди 8 години
Четвърти въпрос:харесвате,или да ,настоящият президент
20
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
100 народни представителя са предостатъчни.
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Максимум 2 мандата по 2 години на висша длъжност и повече няма право. Може в частна фирма или на борсата после. Изборите не решават нищо, защото няма механизъм за незабавно уволнение на президента, депутата, премиера или кмета,
18
2
 
1
 
! Отговори
vasil.irmanov преди 8 години
До Пешокой те е питал за влизане, че ще искаме излизане
17
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на президента! Дано повече българи гласуват на референдума. От това зависи вашето бъдеше!
16
9
 
7
 
! Отговори
п преди 8 години
Изобщо не ме касае миризливата ви държавица. България след анадолското робство не е имало! Сега е пълна с самозванци "българи". Насила покръстени и с промити мозъци! Оправяйте се. Стойте си в миризливата "държава", в която нищо не зависи от вас. Кое е ваше? Къде е вашия суверенитет? Продажници!!! Народ не сте! Сбирщина продажници сте! Удряйте минусите и злобейте!
15
5
 
8
 
! Отговори
qaz преди 8 години
1 - нито "да", нито "не", заради твърде общо зададения въпрос. Все едно да ме питат искам ли да вечерям. Нито ми казват кога, нито с кого, нито какво.2 - твърдо "НЕ"3 - и електронно - "да", само електронно - "не", и машинно - "да"
14
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Господин президент,Проблема с гласуването е, че хора прости, необразовани тикви, 1 милион от нашето население, им се купуват гласовете все едно си купувате банички. Защото партиите ги купуват, не ние. А тези хора не могат да си напишат името на български, и техните гласова за вас се смятат за равни на нашите.Сложете една граница да се гласува само ако има човек поне средно образование, да се избавим вече от тея тикви. Какво е това дистанционно гласуване_ Турците не им се пътува вече?
13
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Твърдо НЕ! на задължителното гласуване Изметта иска да се бетонира на властови позиции ,желае да бетонира партийните субсидииНикакво дистанционно гласуване !Твърдо НЕ ! Възможностите за фалшификации нарастват главоломноДа ! на мажоритарния избор
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
1) За как част иде реч другарЮ комсомолски секретар - 1% или 99%2) И какво ще стане ако се приеме, конституцията казва друго "право е" не е задължение3) Тук проблема е технически а не дали искаме, щото ние искаме и електронно правителство, ама Вие се правите на ударени вече 10 години, е го вчера - срив в системата на КАТ и това не е първия случай. За мен има далеч по-важни въпроси, които трябва да бъадт решени на референдум, като например ранното пенсиониране на полицаите, 20-те им заплати..
11
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Референдум : Подкрепяте ли окупацията от САЩ..
10
16
 
4
 
! Отговори
gft преди 8 години
обукновенно референдума предполага един въпрос, не 3, ето отговорите,1. да2.не3.не
9
2
 
14
 
! Отговори
Както знаем... преди 8 години
Всички знаем, че президентската институция у нас е нещо като нищо, което обаче твърдо харчи около 7-8 млн.лв. за една година. Знаем също така, че президентът е също едно нещо като нищо. Ето, на това нищо са му наредили да внесе в НС тези три предложения и то няма и от къде ги внася. Важно е какво ще каже генералисимус Будю Мутрев Тиквов от с. Хераково, общ. Божурище (той твърди, че е от с. Банкя, не му вярвайте). Будю е известен и с това , че в първите си 30 г. е гладувал много силно. Вярвам му
8
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
1. ДА2. ДА3. НЕ НЕ НЕ (както и не желая, тези които живеят извън страната и тези БЕЗ средно образование, да ми опраделят съдбата)
7
0
 
3
 
! Отговори
u преди 8 години
Защо няма ?Мислите ли че съм добре с главата.
6
0
 
20
 
! Отговори
БЪЛГАРИН 1 преди 8 години
Драги ми "смехурко" ,за затвор са най-малко атакистите,а ти се научи да пишеш граматически правилно !!!