Договорите с US централите – готови до края на юли

Има и варианти да бъдат финансирани задълженията на НЕК към тях
Обновена: 17 юни 2015 15:14 | 17 юни 2015 15:00,
13
Договорите с US централите – готови до края на юли
Снимка: архив Булфото

Финализирането на договорите с "американските" централи ще се забави с около месец - до края на юли, стана ясно след брифинг в Министерството на енергетиката. Все още не са приключени преговорите с кредиторите на AES Гълъбово, макар че дългосрочният договор между централата и Националната електрическа компания (НЕК) е преработен и в момента е за съгласуване в енергийния регулатор.

Все още не са приключили преговорите на държавното предприятие с КонтурГлобал, отчете зам.-министърът на енергетиката Николай Николов и допълни, че AES Гълъбово има по-голям брой кредитори от другата централа, затова и преговорите с тях са по-продължителни.

Той обясни още, че има различни варианти да бъдат финансирани задълженията на НЕК към двете централи, което е основното условие да влезе в сила договореното намаляване на цената за разполагаемост. Към март държавната компания дължеше на двете централи към 700 млн. лева. Николов посочи, че се търси най-добрият начин за осигуряване на необходимия финансов ресурс.

Намаляването на цената за разполагаемост е включено в ценовото предложение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) от 1 юли. Преди дни председателят на регулатора Иван Иванов предположи, че забавяне на финализирането на договорките с двете централи може да отложи вземането на окончателно ценово решение на 30 юни. Друго условие за това е и бавене на наредбата, според която големият бизнес получава защита срещу скъпата зелена енергия.

Наредбата е вече готова, но трябва да премине през обществено обсъждане и нотификация от Брюксел. Енергийният министър Теменужка Петкова беше категорична, че тя ще влезе в сила само след одобрението на Европейската комисия.

Петкова посочи пред журналисти днес, че очаква проверките на централите, произвеждащи електроенергия от възобновяеми източници, да приключат на 30 юни. Според работодателски организации в този сектор има неизползвани ресурси, които могат да задържат поскъпването на цената и за бизнеса, и за бита.

Още за икономика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Вуте преди 8 години
Големият брат винаги цака малкия.Така беше-така и ще бъде.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Янки гоу хоум.
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще плащате на американците, не само скъпия им ток, ами и още много други неща в десеторен размер. Който дреме у БГ това заслужава. Още от комунистическо време БГ беше с най-последна от всички останали и 25год. след "промяната" нещата са същите. Така и не ви увряха *** БГ кратуни, че тук работиш и се блъскаш, за да има за хрантутниците в тая държава.Бил съм за кратко в западна държава, но скоро смятам да бъда за перманенто ситизен там.Който остане тук е будала на ента степен.
8
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Всичко ще се оправи като вземат 1 млр нов дълг -НЕК или БЕХ.Но затова се мълчи,по малко трябва да знаете,иначе как ще харесвате това правителство.
7
2
 
7
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Утрепи американец, направи добро.Хубаво почнаха да ги таковат на полигона ама ........................
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно защо щом ГЕРБ дойде на власт и веднага започва да се говори за повишение не само на цените на тока, а на всичко. Къде отиват тези пари. Дали не отиват в сметката на милиардерката Цветелинка с многото прякори.А пък на кой е подставено лице ТЯ, мисля че знаят всички името МУ.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Договорите не са проблем - ако се спази практиката до сега държавата е винаги губеща. Въпросът е откъде ще се вземат повече от милярд и то суха пара?
4
2
 
11
 
! Отговори
Роб преди 8 години
Интересно!"нашите партнйори"за пореден път ни цъкат на коленца:)))) браво!а те трябваше да плащат на Нек!ето братя как се заробва един народ!путин за това нервничи!
3
0
 
17
 
! Отговори
ДС преди 8 години
До От ръководството:Аз що не съм усетил. Моята заплата е на същото ниво от преди 4 години ?! За управляващите, въобще депутатите едва ли е така.
2
13
 
3
 
! Отговори
От ръководството: преди 8 години
Браво!Бавно, без много шум и на пръв поглед не много забележимо, правителството всъщност много сериозно, сигурно и с ускорение подобрява качеството ни на живот
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
1 месец забава струва 100 милиона лева на народа. ДКЕВР и ГЕРБ ще покрият ли загубата.