Бивш посланик: ЕС дължи помощ на Турция!

"Не трябва да се смесва грижата за бежанците с членството в съюза"
7 апр 2016 11:37,
56
Бивш посланик: ЕС дължи помощ на Турция!
Снимка: Архив Reuters

Турция има право да изисква международна помощ и е редно тя да бъде получена, с оглед обгрижването на мигрантите. ЕС и ООН дължат на южната ни съседка, както и на Ливан, тази помощ.

Това каза в предаването "Сутрешен блок" на Bulgaria ON AIR Стоян Сталев - бивш посланик на България в Турция и Германия. Той коментира проблемът с бежанците, отношенията на Турция с Европейския съюз, както и обстановката в южната ни съседка.

"Не трябва да се смесва грижата за бежанците със самите преговори на Турция за членство. ЕС допуска тази грешка, а и разговаря трудно с Турция, защото не обича неприятните теми. Съюзът изпуска от поглед, че едно членство на Турция, би означавало съседство с Близкия изток", допълни Сталев.

"Турция е един многополюсен играч и има силното качество да води политика в много страни. Може да си позволи много неща, защото е огромна и със силен и единен елит. В случая Турция пое голямо бреме, приемайки сирийци и тюркмени, над 2,5 млн. мигранти. Потокът от мигранти може да се определи като икономически. Директно от Сирия едва ли има потоци от хора", посочи още Стоян Сталев.

Според него трябва да имаме ясна представа за вътрешната политика на Турция, но в България информацията не е пълна и не се следи в нужната степен.

"България има само една индустриална инвестиция в Турция, а Турция има у нас стотина такива инвестиции, за търговски да не говорим. Управлението на Реджеп Ердоган е най-дългото след това на Кемал Ататюрк, почти 14 години. Имаше доста остър конфликт, отиде се в крайност срещу бившите военни. Управлението премина в диктат на партията, която наследи добро икономическо развитие и се ползва с голяма подкрепа. Проблемът е, че имайки силна и еднолична власт, партията на президента не може да води коалиционен диалог, а и не иска да слуша мнението на други партии и опозиционни слоеве. Миналата година бяха предизвикани втори избори, за да няма коалиция. Диалогът с партията на малцинствата е много труден. Всичко това води до голямо напрежение и влошаване на диалога с кюрдите, което ще се отрази и на икономиката", коментира още дипломатът.

Според Сталев не става дума само за това да има избори, а да има диалог с хората. Демокрацията и самото гласуване не е всемогъщо.

Той е на мнение, че сама Турция не може да се справи и има нужда от международно дипломатическо участие. Сталев добави, че ЕС има задължение да защитава и своите малки членове, визирайки и България.

"Не може само 2-3 държави да дават тон и да определят какво да се случва. Всички страни трябва да бъдат чути и защитени от ЕС. Визирам и нашата страна, трябва да имаме равни права", категоричен бе Стоян Сталев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
3
 
! Отговори
осман преди 8 години
Ердоган предупреди.това ще е последния път в който европа лъже....ако не паднат визите ще падне европа......
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Потокът на емигрантите е международен проблем и трябва да се решава проблема с участието на всички държави, и ако някои си мислят че на Турция не трябва да се помогне много по добре за Турция просто отварят границите и Европа да се оправи.
33
8
 
4
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Къв е тоя индивид да ми говори за хубавата турция тука?Ако ния трябва да избираме не се и иска питане Русия.Пука ми колко ще съм беден и феодален селянин.Дръжте си парите и хубавия живот.
32
6
 
19
 
! Отговори
Турчин преди 8 години
До 43 Туците ако са ви клали и бесили както мислите за 500 години дали е щял да остане нито един българин. Тази омраза към турците вие набита в главите по времето на СССР. Я се огледайте колко църкви имате построени по времето на османците. Хем ще ви колят хем ще ви строят църкви такали? Даже в Истанбул е строена първата по рода си метална църква от българи пак по времето на османците и до ден днешен църквата е в услуга на българите в Истанбул
31
11
 
6
 
! Отговори
3615 преди 8 години
До ТурчинАйде сега. Турчин се загрижил за бъдещето ни. На нас българите. Ходи се скрии с двуличието си. Турчин мислел за доброто на България - не знам да има. Нашето бъдеще си е наше и не е твоя работа какво ще е. Пък КОЙ ОБИЧАМЕ И КОЙ МРАЗИМ СИ Е НАШ ИЗБОР. Нещо против СВОБОДНИЯ ни избор, Турчино ????? Може би още бленуваш за онези времена, в които сте можели да си наложите волята над свободните българи. Ама тези времена вече ги няма.
30
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ТурчинБългарина оцеля 500 години мракобесие и варварщина,мачка ви преди това,и след това. Българина мрази вас и само вас,срещу другите мрънка,щот си няма друга работа(к'во да пр'иш,национална черта)
29
2
 
20
 
! Отговори
Турчин преди 8 години
Българина мрази Турция, мрази ЕС, мрази САЩ,мрази президента си, мрази премиера си, мрази всичко около себе си. И са герои само по форумите. Такъв народ какволи бъдеще го чака...
28
7
 
6
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Веднага като гражданин на ЕС пращам в помощ два буркана свинско за "съседите".
27
9
 
7
 
! Отговори
един Българин преди 8 години
Бивш посланик: ЕС дължи помощ на Турция!Може би щот 5 века турците се опитваха да навлезнат в Европа с исляма си и България ги спираше с бунтове.По-скоро тази Европа дължи нещо на България. Ама не искат да го признаят.
26
4
 
5
 
! Отговори
. преди 8 години
Турция ще прекара милиони бежанци през цялата си територия и ще наводни с тях европейската си част при затворени граници на ЕС .. камък върху камък няма да остане от нея.. сами не си вярват турците на тия смехотворни заплахи
25
11
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
никой нищо не дължи на турция тя ни дължи на нас 500 год робстводокато не се освободят полит затворници никакви пари и визи на турциятова е османска държава с неадекватно управление
24
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бивш посланик: ЕС дължи помощ на Турция!Още отдавна си ги знаем българските посланници какви са. Да напомням ли, че българите сме губили войни главно от политици, посланници и дипломати - предаващи българските интереси. Не от военни и хора умряли за свободата и.
23
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен20 МЕГАТОНА ЗА ТЪРЦИЯ НАПЪЛНО СТИГАТ ! ГЛЕДАМ КАРТАТА И АКО УДАРА НЕ КРАЙ МОРСКАТА ИВИЦА , ЩЕ ОСТАНЕ НЕОБИТАЕМА САМО СУШАТА !2 роти турски войници за България напълни стигат.
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БЪЛГАРИ ТИТАНИ!Ti may ne si vidyal snimkata ot Столипиново
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До !!!Айде макара ли? По български да ти кажа - МАКАРИТЕ МОЖЕШ ДА ГИ СМУЧЕШ.
20
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Слагачеството на ЕС,спрямо Турция,ще доведе единствено до изчистването на правителствата от сервилни политици.Турция е естествен враг на цяла Европа и нейните граждани са абсолютно несъвместими с цивилизования свят.
19
5
 
5
 
! Отговори
от 9 и 13 преди 8 години
До !!!Вярвам в Бог. Вярвам в Тангра. Единственния български бог. Путин не ми е бог. Може би е бог на ***.
18
1
 
4
 
! Отговори
от 9 и 13 до 20 преди 8 години
До БългаринБез вяра няма бъдеще. И не отговаряи от мое име като съм се писал "Българин" и другите ме ругаят. И сам мога да им отговоря.
17
5
 
3
 
! Отговори
Българин преди 8 години
До !!!Я ела да го осмуч-ш бе вярващия.Както се лигавите над мръсната ръка на попа така ще цунка- и набора ми.Аз съм го измил.
16
3
 
5
 
! Отговори
толкова е просто преди 8 години
,,Тескере" европейско имаш ли пътуваш на всякъде,нямаш ли седиш в ТУркия!