До 2022: НАП погва длъжниците с над 100 хил. лв.

Поставя ги под постоянен мониторинг и контрол
7 май 2019 07:00, Петя Славова
55
До 2022: НАП погва длъжниците с над 100 хил. лв.
Снимка: архив, Булфото

Националната агенция за приходите ще постави под постоянен мониторинг и контрол длъжници с просрочени задължения над 100 000 лв., а за София - над 200 000 лв.

Това е записано в Конвергентната програма 2019-2020 г., която кабинетът прие преди седмица. Документът е изпратен и в Брюксел като част от изпълнението на пътната карта за приемането ни в чакалнята на еврозоната.
Тази мярка трябва да осигури повишаване на приходите от данъци и ще бъде приложена още от тази година, пише "24 часа".

Постоянният мониторинг и комуникация със задължени лица, които формират значим дял от икономиката в страната, ще продължат до 2022 г., е записано в документа.

До същата година се удължава и срокът за постоянно наблюдение от НАП над лица със задължения с т.нар. висок фискален ефект. Това са такива дългове, чието погасяване има кумулативен ефект по отношение на бюджета, тъй като от него зависи намаляването на задлъжнялостта и на други икономически субекти.

НАП ще предложе и въведе нов подход и нови механизми за събиране на публичните задължения, предвиждат също плановете на финансовото министерство.

Също така подходите ще бъдат различни в зависимост от поведението и от вида на задължените лица, както и от размера и категоризацията на дълга им към хазната.

За да гарантират стабилни приходи за бюджета до 2022 г. от финансовото министерство предвиждат да продължи фискалният контрол над рисковите стоки, като техният списък се актуализират всяка година.

Като отчитат положителните ефекти, довели до рязко свиване на измамите с ДДС, механизмът за обратно начисляване на косвения данък ще се запази до 30 юни 2022 г.

За да стимулират доброволното плащане на данъци и осигуровки, от приходната агенция ще продължат да предлагат услуги и мерки, които да го облекчават, предвижда програмата.

Вече е приета законова поправка, която предвижда още от догодина НАП да попълва данъчните декларации за доходите на физическите лица по данни от работодателите им за изплатени суми. Данъкоплатците ще трябва само да проверят верността им и да се подпишат.

Данъчната администрация е получила и задачата за т.нар. ранно третиране на дълга. Така ще се избегне натрупването на наказателни лихви и лавинообразното нарастване на задълженията, което ги прави трудни за погасяване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
г.рберастки ***
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой лекар тук може ли да ми каже, защо като видя мазен и крадлив Бг политик / като това нещо тук на фотографията на статията / на снимка или на екран веднага ми се доповръща, каква е тази болест и дори ме завладява идеята да го гръмна веднага без угризения на съвестта, че ще стана убиец...а може би герой в очите и мислите на народа !
46
0
 
5
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До 26Хайде да не се обиждаме? Никога не съм и няма да гласувам за БКП (БСП) или младежкото БКП (Герб)!!! Аз комунисти на власт не искам, а младежкото БКП е пълно до пръскане с дърти *** и техните лафове - гласувайте за нас комунистите, за да не са комунистите на власт не минават. То е ясно къде потъват парите, ние всички го знаем, затова и не искаме да плащаме данъци! Като се оправи системата, тогава да реват за повече данъци!
45
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мбуахахаахахахаа Горановдебила, сега всички длъжници от страната с задължения между 100 и 200 хил ще си преместят централите в София и пей сърце. ДЕБИЛИИИИ
44
1
 
10
 
! Отговори
ГЕРБостан преди 5 години
2068г, НАП няма кого да гони, всички са избягали.
43
1
 
8
 
! Отговори
ГОЛЯМ СМЯХ преди 5 години
. . . Тази мярка трябва да осигури повишаване на приходите от данъци и ще бъде приложена още от тази година . . . . Да знаете - само за когото трябва , по комунистически и по юридически ! ! ! Такова е нашето избирателно правоприлагане !
42
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който плаща данъци в България храни мафията.Така да знаете !!
41
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АБЕ ТОЯ КАК Е НА ФОН СЪС ЗНАМЕНА? НЕ ТРЯБВА ЛИ ДА Е НА ФОН С РЕШЕТКИ?
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да излезе една мастита публична изпълнителка да обясни как с Бургаските съдилища крадат отчуждавайки напълно законно изрядно придобити жилища на хиляди българи!
39
0
 
17
 
! Отговори
Мистър Сенко преди 5 години
Хаха, точно тоя крадец от снимката, дето уж живеел при кума си ли ще ви контролира за задълженията. То това с апартамента му е само върхът на айсберга.
38
0
 
21
 
! Отговори
Длъжник преди 5 години
Не знам дали НАП ще "погне" длъжниците с над 100 000 лв., но със сигурност ще го направи за длъжници под 10 лв.! Например на мен ми пратиха съобщение, че съм "длъжник" и дължа ... 0.13 лв!!! И не можаха да ми кажат точно за какво, но им ги платих, за да не се срути бюджета. Квитанцията си я пазя в рамка.
37
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"КРАДЕЦЪТ ВИКА - ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА !" - каква по-точна пословица за български политик след 09.09.1944 г. ? Българският политик се познава още и по КРАЖБИТЕ, не по делата. колкото повече краде, толкова повече и му вярва про'стата българска ОВЦА ! За доказателство вижте процентите от вотът за ГЕРБ и БСП, а те и двете са продукти на БКП, което овцата все още не може да разбере !
36
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
този червенобузест тарикат първо трябва да погне сам себе си. Тази опашата лъжа дето я спретнаха по повед обитаваното от него луксозно жилище, да не мисли,че някой се е вързал на нея?
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Б-я пак нов сложен метод на изчисляване на пенсиите,затова и с всяка година пенсионерите стават все по-бедни и едвам вече"дишат"!А уж било за тяхно добро,каква измама каква трагедия!Само за сведение ще ви дам един пример как лесно и на ум всеки испански пенсионер може да сметне колко ще получава като се пенсионира:- за всяка осигурена година получава 30 ? и така ако има 40 г трудов стаж ще получи 1200 ? пенсия+допълнителни пенсиони осигуровки към застр.компания,ако има такива, просто и лесно !
34
1
 
14
 
! Отговори
До 33 преди 5 години
Справедливо е отнемане на имуществото и затвор, което означава че ще останем без премиер, министри, зам. министри, депутати, кметове, всички министерства ще бъдат блокирани и администрации общински, строителни предприемачи, прокурори, съдии, полицаи, митничари.То тогава няма да има държава, като почнем от Костов, Софиянски, и стигнем до сегашните.То няма затвори, цялата страна трябва да е опасана със затвори.близо милион висши политици и служинажа им.
33
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ясно ли ви е,че това нещо от снимката е най-големият крадец за в момента?Този кабинет сега ли е решил да погне длъжниците,когато вече всичко е"изпрано"и"покрито", до сега какво направи ГЕРБ в тази посока за десетгодишното си управление?Кога ще бъде проверен палатът на Вл.Горанов с какви средства е издигнат/открадна 1.5 млн.? от държавата/? И пак питам,ОСТАВКА ли е най-суровото наказание за управляващите комунисти прикрити в момента зад червената престъпна групировка ГЕРБ за извършени престъплени
32
0
 
13
 
! Отговори
До: iceblast88 преди 5 години
Ама вие сте голям оптимист, може да търсите пенсии и соц. привилегии в една приватизирана от мутрите държава. Те хората умират пред болниците, вие искате пенсии.как си представяте, че ще доживеете до 65 г. ако сте мъж - стрес, безработица, липса на почивки, мръсен въздух, некачествени храни, постоянно променищи се закони и липса на ясни регламенти за бизнеса.Господ здраве да ви дава, но 3 -*** съседи ми починаха точно на 65 г. работеха като пчелички от сутрин до вечер.Не го мислете ПАРА ЙОК
31
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАП са бирници !!Това е правилната дума.А бирник се асоцира с нагъл грабежаджия от фашистко време.
30
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАП да почеше ташките на длъжниците !!!Само *** би плащал данъци на България-чалгария и Боко-***.
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бившите от БКП ще трябва да фалират и да бягат при капитализма.