От ГЕРБ: 1085 лв. заплата за млад учител е добър старт

Има интерес към професията, но все още липсват кадри
13 ное 2019 22:51, Красимир Ангелов
44

Бюджет 2020 предвижда увеличаване на учителските заплати и парите за образование.

"Винаги когато говорим за образование, трябва да говорим за качеството на образованието, за това какво могат да научат нашите деца и какво се случва с тях след като придобият тези знания и умения. Бюджетът и финансовите средства са е изключителна сериозна мярка в търсенето на по-доброто качество", коментира депутатът от ГЕРБ Галя Захариева в предаването "Денят ON AIR".

Още по темата
Според нея има интерес към учителската професия, но все още липсват кадри в определени специалности. Тя допълни, че една работна заплата за млад учител, която от догодина ще бъде 1085 лева, е добър старт.

"Системата на образованието е тромава и изисква време за да се види ефектът от мерките, които са приложени", каза Галя Захариева. Тя смята, че не е достатъчно един учител да получава добро възнаграждение, а трябва и да е мотивиран да обучава децата.

Депутатът цитира и някои данни - 360 млн. отиват за педагогически специалисти, 54 млн. за увеличение на заплатите на непедагогически специалисти и близо 500 млн. средства, които ще влязат в системата на образованието.

Захариева сподели в ефира на Bulgaria ON AIR, че предстои промяна на закона за висшето образование и следващата седмица ще се гледа законопроекта на първо четене.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
5
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
В часове в повечето училища е ад.Идея си нямате за какво чудо става дума-псуват се,уригват се,дори изпускат газове,без срам,свян.Просташко кикотене,не си в състояние да му вземеш смартфона,не пишат,нямат тетрадки,бият се в час .Преди години муха да бръмне се чуваше,имаше уважение,интерес към знанието.Сега в междучасията се натискат,опипват,целуват по коридора и като му направиш забележка,,Какво толкова"С РАДОСТ се пенсионирах веднага след навършване на годините.Не бих се върнала за никакви пари
36
0
 
3
 
! Отговори
Do22 преди 4 години
Пенсионирана учителка съм.Докато не се подобри материалната база в училищата,да се промени отношението към учителя и учебния процес,да спрат родителите да тормозят учителите за високи оценки и 5000 да направите заплатата резултата ще е същия.Не може да се очакват високи резултати само с дъска и маркер,който си купува учителя.Учебниците са с много излишен материал,който демотивира учениците.Не може с тест да контролираш знанията по всички предмети.
35
1
 
3
 
! Отговори
1 преди 4 години
От герб-комунисти,а на млад дупетат,заплатата е 4000лева,е как да има желаещи за учител.
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В последните години загубите на човешки ресурс са огромни и трябва пълен курс за обновяване на политиката науката и просветата в крак със новите изисквания и тенденции Крайно време да започнете да възпроизвеждате първо политици с национално самосъзнание и и определеност.
33
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един учител не може да препродава по всичко, но един ученик трябва да има знания по всички предмети. Ако питаш преподавател по история как се изчислява обем на пирамида със сигурност няма да знае.
32
3
 
7
 
! Отговори
куманизъма преди 4 години
си продължава.И навремето по соца заплатата на един учител беше около 220 лв бруто.Заплатата на барман беше 175лв,само че с възможност за бакшиши и кражби от оборота като пласирваха домашно произведен алкохол.Та бармана вдигна къща на три ката,а учителката не.Кат гледам нищо не се е променило принципно оттогава.А сега барманите имат възможност да пласирват и бело и разни хапчета къде къде по-доходоносни!
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Надявам се да предвидите и университет в който се произвежда добър политически и управленчески елит .
30
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблемът не е в заплатата, проблемът е в това, че от години учители и ученици вместо да учат ги занимават с хиляди измислени - безсмислени инициативи от които нищо не научават, а само се демотивират и си губят времето.
29
2
 
14
 
! Отговори
Кратун преди 4 години
Тая госпожа що не пробва да издържа себе си и едно дете с 1085 лева? Имало интерес към професията ама нямало кадри! Същата изцепка като: "исках да гласувам, ама нямах желание". Професията интересна, ама никой не иска да я практикува... Интелигентността в ГЕРБ е обратно пропорционална на важността на поста, който заемаш.
28
1
 
7
 
! Отговори
DP преди 4 години
Няма лошо,даже са малко тези пари,но по-важно е да обърнат внимание дали има някакъв ефект от това даване на пари.Или сега даваме едни пари,а после да става каквото ще ние няма да сме тук.Защо никой не пита колко ученици ходят или не ходят на училище,колко много неграмотни преминават в следващ клас,защото иначе няма пари за учителите и колко истински учители си позволяват да кажат на тези ученици които не могат да си напишат и името правилно "Не ти няма да преминеш нагоре,докато не научиш ."
27
0
 
10
 
! Отговори
хахаха преди 4 години
Не знам кой колко дава навсякъде,но знам от опит,че в училищата в големите градове няма глад за учители и когато някой е умрял или разболял се,доста дълга върволица чакат на опашка за овакантеното място кой с колко по-дебели връзки в РУО-то.Глад има за отдалечените от големия град градчета,особено там,където е нужно препоръчителното упражняване на майчин език.Знам също,че заплатите в Лидл и Кауфланд в провинцията за касиер не са повече от 800лв бруто.
26
1
 
4
 
! Отговори
смях преди 4 години
Стартът е добър, финалът обаче е по-интересен!
25
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еми нашия град е един от западащите, благодарение на крепкото управление на гербавите.Но за сметка на това, имаме кафенета из целия център. Навсякъде са налепени обяви, че се търсят сервитьори, продавач-консулт. и тн, като стартовата заплата е 1000лв чисто. Вярно, сигурно част от нея е под масата, но за нашия стандарт с 1000лв можеш да преживееш.Та в случая не знач какво се хвалят гербавите, при положение че е унижение учители да работят за по-малки заплати от сервитьори и продавачи.
24
0
 
12
 
! Отговори
Българин преди 4 години
После се чудете защо всички бягат.....ще се пържите в ада ***!
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Срам е найстина да си учил и да вимаш колкото продавач . В София може да дават 1500 в Кауфланд , но в провинцията е по- малко . Поне учителите имат ваканции . Трябва доста да се увеличат пенсия , заплати за да се чувстваме нормални хора .
22
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбирай 800 лева чисто. Инфлацията за последните три месеца е 25-30%. Така,че лъжите и пропагандата им нямат край.
21
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде сега наливай 30 години още, да стигнеш нивото от 90-те. ------- Нивото на 90-те....роди борците, чалгата и финансовите пирамиди. И два пъти избираха комунисти, които докараха два фалита. Това беше нивото на 90-ре
20
13
 
15
 
! Отговори
Инспектор преди 4 години
Пари хвърлени на вятъра защото учителите не учат децата на нищо. Децата са отчайващо неграмотни. Ако заплатата на даскала бъде обвързана с конкретен резултат от обучението на детето, тогава да получава и 5000лв, изкарал си ги е. Но сега да се дават такива пари на хора които нищо не вършат е безумие!
19
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 3,Навсякъде учителите са сред по-ниско платените. т.е., ако адвокат, лекар, ИТ взимат по 10000, учителят ще е на примерно 3. Говорим за съотношения в цял свят. Хората почват тая работа за престиж и често за това, че не са натоварени по 8ч плътно на ден, имат по-дълги отпуски и т.н. В същото време учител не взима колкото чистач или хамал, а в София примерно куп чистачи и хамали взимат по 1000лв.
18
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, 1085лв, особено в провинцията са добър старт. Интересното е колко стават след примерно 10г стаж и разни квалификации. Защото, ако перспективата е да са примерно плюс 20%, то няма да има желаещи като във всяка друга професия, а по-опитните ще се чустват ощетени. А в София това наистина са пари, дето са половин заплата на шофьор от градския транспорт или заплата на касиер в супер. Далеч съм от учителската професия. Просто мисля как стоят нещата на пазара на труда.