Симеон на кръгла маса: Няма друга алтернатива освен обединена Европа

План Б не искам дори да си представя, заяви бившият премиер
28 ное 2019 17:15, Красимир Ангелов
84
Симеон на кръгла маса: Няма друга алтернатива освен обединена Европа
Снимка: Булфото

Няма друга алтернатива освен обединена Европа, заяви бившият премиер Симеон Сакскобургготски по време на кръгла маса на тема "Европа без стени. Какво ни обединява днес?"

"Виждаме напоследък тази радикализация е в двете крайности - крайно ляво и крайно дясно. А това до къде води? Няма истина. Или едните или другите, или черно или бяло. Това, което ме притеснява е този вид популизъм, в който обещават всичко знаейки, че никога няма да може да изпълни. Но обещават", заяви още Сакскобургготски, цитиран от "Фокус".

Още по темата
"Да предположим, че ще успеят. Кой ще управлява тогава? Пълна анархия ли ще бъде? Няма логика в такава система. Човек може да се увлече, разбира се", допълни още бившият цар.

"Най-вече трябва да сме отворени, да изслушваме. Това е нещо, което съм правил през целия си живот и винаги ми е помагало. Не да надвикам някого, а напротив, да го изслушам да видя накъде върви и след това да може да се ориентирам. В днешната политика е същото", допълни Сакскобургготски.

Той припомни, че девизът на България е "Съединението прави силата" и това е нещо много логично. "Това е далеч по-важно и вдъхновяващо, отколкото някоя си глобална революция, която ни разделя. Няма друга алтернатива освен обединена Европа. ЕС независимо от хвалби или критики, винаги могат да се подобрят нещата. Да, се разрушат е безсмислено", подчерта той.

"План Б за Европа, ако не е обединена, не искам дори да си представя. Какво би било отделни страни да играят хорото на дадени Велики сили, които ще се радват да видят да са разделили Европа. Така че нека да сме по-убедени, че Европа и ЕС са нашето бъдеще", допълни Сакскобургготски.

Според него либералната ценностна система е нещо, което най-широко покрива всевъзможни идеи и въобще предотвратява радикалност.

"Напоследък радикалните нагласи под претекст, че съществуващите системи вече не са актуални или не функционират добре, са готови да разрушат всичко за някакъв нов свят. За мен това е чиста утопия,защото от началото на човечеството има такива опити, които са се провалили много пъти с цената на много кръв.

Така че, мисля, че либералното мислене и диалогът, с който може да се гарантира мирът, е нещо, което не може да се подценява и на което ние, като либерали, може да се радваме", допълни още бившият премиер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
4
 
36
 
! Отговори
Царска особа преди 4 години
Много ме кефи как Симеон Ви метна всички в пропастта. После не бяха Яневци, Барековци и др. еднодневки... Сега идва ред на Слави... *** народ сте та дрънкате...извизнявам се всички се ТАРИКАТИ...
37
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абре Симо, дойде да ни оправяш за 700 дни, отиде си, зема си имотите и па зека цвъркаш. Бащати беше акъл, задето лавираше.
36
0
 
38
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 4 години
Господин Сакскобур,,, , Извинявам се .Симеоне - вашите Паси , Елена поптодорова , плевнелиев , Иво инджев , Асен агов и още знайни ваши - имат Друго мнение - САЩ .ЗАЩО ?
35
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единствената алтернатива за България е излизане от ЕС и НАТО и ориентиране към Русия. Ако на някой още не му е ясно, че в ЕС ни смятат за втора категория хора и целта им е да ни използват за пазар и евтина работна ръка, значи е много наивен.
34
0
 
33
 
! Отговори
F5 преди 4 години
Лаймската болест, от кърлеж , е заразна и се предава чрез бременност. Много аутисти са всъщност лаймисти!
33
1
 
37
 
! Отговори
Айде сега... преди 4 години
Това, че са ви изтипосали за цар от 1943 до 1946 г., когато сте бил прекалено малък да управлявате, Ви прави само и единствено бивш цар. А с оглед на това, че не поискахте връщане на монархията в зрялата Ви възраст, а станахте министър-председател - Вие сте либерал! Ляв по убеждения. Живял сте като такъв.И не върви да лъжем бабите-монархистки, доколкото останаха живи такива, че вие сте монархист. Нежели цар. Вие сте либерал, бивш цар по принуда. Но обрахте вота и на десни и на леви.
32
0
 
35
 
! Отговори
чичо Гошо преди 4 години
Помага човека . Кво да правим
31
3
 
37
 
! Отговори
Кака Зина преди 4 години
От какво разбора тази мумия, че и акъли дава?
30
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ооооооооооооо........има.....има.............А и какво означава "обединена еуропа"??? Това са само думи! Никакво съдържание.....за тия еуропейци както са си решили, че сме хора втора ръка, така и ще си бъде! АЗ НЕ ИСКАМ ДА СЪМ В еуропката, ТЯ ВЪАБЩЕ НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА! Не искам да им ям пластмасовите домати, второкласни сладкиши дето има какви ли не ***, ИСКАМ СИ БЪЛГАРСКОТО МЛЯКО, МЕСО, ЯЙЦА, ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ!!! БЪЛГАРИН СЪМ И ТИЯ СТРАНИ ВЪОБЩЕ НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВАТ! ДА СИ ЖИВЕЯТ КАКТО ИСКАТ!!
29
1
 
38
 
! Отговори
Айде сега... преди 4 години
Либерализмът и монархията винаги са вървели ръка за ръка ли, дедо бивш цар? А Вие кога сте бил настоящ цар? От коя до коя дата? Наследник на цар сте...Либерализмът е ляв, а монархията дясна.Вие сте учил в "Уестпойнт" военно дело, не е като да сте политолог или историк, че да Ви се сърдим.Либерализъм и монархия са абсолютни антиподи, двете страни на монетата, плюс и минус. Ин и Ян.Но, с оглед на това, че никога не сте заявявал амбиции да сте цар на България, да приемем, че сте либерал.
28
6
 
34
 
! Отговори
гражданин преди 4 години
Кобурга е интелигентен човек и хитра лицица за разлика от много други.
27
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А какво точно обединява Европа? - Огромни разлики в доходите на Източна Европа спрямо Западна Европа даже 30 години след промените. Тя Източна Германия даже не успя да стигне западна въпреки данък солидарност. - От Запад ни натискат да приемаме бежанци и да признаваме гей-бракове. На Изток - Полша, Унгария, Словакия, България не искат бежанци и гей-бракове. - На държави като България не се гледа като на равнопоставени партньори, а като на васали/колонии. Какво обединява въобще Европа? Какво?
26
8
 
35
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Президент Тръмп, благодарим ви за подкрепата за България!
25
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НЯМА ДРУГА АЛТЕРНАТИВА ОСВЕН ИЗРИТВАНЕ НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКОТО ПОКОЛЕНИЕ.
24
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 20И аз така мисля или САЩ или Русия,не на *** лицемери.
23
3
 
43
 
! Отговори
Дави Гонанижа преди 4 години
Големия умник с конско-пипонестата глава. Изобретателят на топлата вода и колелото. Крадливия дедо Симо Ментата.
22
4
 
36
 
! Отговори
АНТИ до фалшив цар преди 4 години
Ти не си истински цар,цар беше твоя баща.Комунистите на пожар,те изгониха като мигрант.Стана червен ти агент,на другари, сега господа,за да те върнат в момент,според дяволски пъклен план.
21
2
 
40
 
! Отговори
ined преди 4 години
На дедо Симо му пожелавам само участие на една метална маса (в моргата)
20
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** го излъгаха че ще му върнат имотите и му платиха дълга от хазарта за да извадят Костов от играта. Тъпака е един продажник без достойнство
19
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я! Крадлив Дедо! Как си, бе?