Ананиев: Няма да предлагам удължаване на извънредната епидемична обстановка

Трябва да спазваме основни противоепидемични правила като социална дистанция и дезинфекция
Обновена: 20 юни 2020 14:26 | 20 юни 2020 11:22, Миглена Иванова
128
Ананиев: Няма да предлагам удължаване на извънредната епидемична обстановка
Кирил Ананиев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

Няма да предлагам удължаване на извънредната епидемична обстановка. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в предаването „Седмицата“ на Дарик радио.

Извънредната епидемична обстановка е в сила до 30 юни.

Това не означава, че не трябва да спазваме основни противоепидемични правила като социална дистанция и дезинфекция, изтъкна министър Ананиев.

Ние успяхме с мерките, които предприехме преди всички, да задържим заболеваемостта ниска. Има тренд на нарастване, но е контролируем и разпространението е клъстерно. Ще свалим броя на вирусоносителите на по-ниско равнище, посочи Ананиев.

Този вирус е нов, никой не беше подготвен. Мерките ни бяха правилни и след 3 месеца ние имаме едно от най-ниските равнища на заболеваемостта,  каза още той. Делът на заразените от тестовете се движи около 5%, което показва ефективността на мерките, изтъкна министърът.

Още по темата

За масовото тестване той посочи, че няма как да се тества 100% от населението. Клъстерното тестване дава по-добър резултат, ограничаваме огнището на заразата и намаляваме разпространението на вируса в останалата част на страната, коментира Ананиев.

Никой не може да каже какво е равнището на заразените, за да върнем строгите мерки, защото това е ново заболяване, каза още здравният министър.

Длъжен съм като здравен министър да създам такава организация, че да съхраня здравите хора от вирусоносителите, посочи Кирил Ананиев във връзка с въпрос за затварянето на областните градове. Той припомни, че в много страни хората са били принудително затворени в домовете си и са излизали само с изрична декларация къде отиват.

По отношение продължителността на карантината Ананиев посочи, че се спазват препоръките на Световната здравна организация (СЗО).

След 1 юли ЕК ще вземе решение как да се процедира с допускането на граждани на трети страни на територията на ЕС, включително и в България, каза още Ананиев. Здравните министри на страните от ЕС в момента обсъждат критериите за допускане на хора от трети страни. Говори се за праг, който да се определи спрямо дела на заразените в съответната страна.

Икономически новини четете на Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очевидно правителството не знае какво да прави. Вирусът е тук и е много опасен, но с тези Калинки във властта, няма да се оправим.
83
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Швеция - 56043 заразени и 5053 починалиНорвегия - 8726 заразени и 244 починалиБългария - 3755 заразени и 193 починали Та така с Швеция.
82
3
 
6
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
За пореден път става ясно, че българите са страшно *** народ. Словения и Латвия ни сложиха вече карантина, очаквам до седмица да го направят и гърците, за да не им скапем и техния сезон и тогава всички невярващи ще си стоят принудително по къщите и няма да могат да положат празна глава на плажа. Ще се осигурява и то евентуално друга екстра - престой в бг болница в разгара на лятото с температура и пневмония, който не го е изпитвал не знае, какво имам предвид!
81
0
 
1
 
! Отговори
3450 преди 3 години
Браво
80
3
 
8
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Д-р Мангъров болезнено го начука на управляващите и щаба. Остана и аз да ги довърша като извикам една комисия от международни експерти и ще искам да се снима аутопсията на починал човек от корона да видят всички истината на каква база е аутопсията и до колко отговаря на истината. Тогава Бориснов и щаба ще си хвърлят оставките като излезе истината наяве.
79
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дискотеките в Швеция не са затворени със закон а просто защото няма сметка да се държат отворени заради максимума от 50 човека. Като има танцуващи хора трябва да има и охрана и така. Сигурно има и йякой друг клуб който си работи, който е само дискотека. Ресторанти тва онова си работят. Няма маски и такива неща. Всичко си е както си е било почти на 100 процента.
78
2
 
3
 
! Отговори
някой преди 3 години
Тази кукла на конци пак се е изказал неподготвен !
77
0
 
6
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
До До 82Дискотеки и нощни клубове в Швеция са отворени като важи само забраната за събиране на повече от 50 души на едно място. От вкъщи работят само тези, които могат и които искат да го правят. Швеция е свободна страна със свободни хора.
76
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ананиев, а към БЕТОНОМОРИЕТО няма никакви опашки! Защо ли?
75
3
 
0
 
! Отговори
До 82 преди 3 години
Никакъв шведски модел, обясниха ти. В швеция все още е забранено повече от 50 човека да се събират, дискотеки и нощни клубове са напълно затворени и 90% продължават да работят от домовете си.
74
1
 
4
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
Минаваме на шведския модел явно. Само дето толкова плюха по шведите!
73
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Киро Банана не може да предлага. Той може само да изпълнява, каквото му нареди Бацо!
72
7
 
8
 
! Отговори
ivailo преди 3 години
Браво гл0пако, след няколко месеца дойдохте на Мангъровия акъл.
71
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брат, дали знаеш какви ги говориш???
70
1
 
5
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Не се знае какво ще измислят другата седмица. Може да кажат: Връщаме извънредното положение, маските и КПП-тата.
69
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дезинфекцирам се всеки ден с няколко чашки ракия.
68
3
 
12
 
! Отговори
Браво Ананиев преди 3 години
вече няма смисъл от удължаване , животът просто си върви и точка.Бъдете здрави!
67
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ананиев, то ти изобща имал ли си мнение, и без това друг решава и то еднолично вместо теб, пък и вече с тия бройки май се удавихма на края на Дунава, типично по български!Не ви ли се струва че Боце се е самоназначил за цар?!
66
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще кажеш, че нещо зависи от тоя мушморок
65
2
 
4
 
! Отговори
Сериозно преди 3 години
До пишещите минуси *** - на 22.04. два месеца затворени италианците отчитат 3500 заразени. От месец се отвориха, работи всичко дневно се регистрират около 309 или по-малко заразени...