50 000 българи разчитат на процедурата "Топъл обяд"

Близо 6000 ще получат пакети с хранителни продукти
32
50 000 българи разчитат на процедурата "Топъл обяд"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От началото на януари 2021 г. се очаква около 50 000 лица да бъдат подкрепени чрез процедурата „Топъл обяд в условия на пандемията от COVID-19“. В края на декември изтича първият етап за кандидатстване на общините и районите на общини с проекти, които ще се финансират по Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане, съобщиха от МТСП.

От 01.01. до 31.01. 2021 г. е вторият етап за подаване на заявления.

Осигуряването на топъл обяд стана възможно благодарение на решението на Министерския съвет, с което Управляващият орган на програмата – АСП, получи право за наддоговаряне на бюджета на Оперативната програма за храни. Тя се финансира от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица и от държавния бюджет.
Допълнителните средства са от инициативата на Европейския съюз в подкрепа на преодоляването на последиците от кризата, предизвикана от пандемията от COVID-19.

Още около 5800 лица, попаднали в тежка ситуация, ще бъдат подпомогнати с пакети с хранителни продукти от първа необходимост по Оперативната програма за храни като част от допълнителни целеви групи. Раздаването на общо 138 тона хранителни продукти ще стартира през януари 2021 г. Идентифицираните случаи на хора с ниски доходи или попаднали в затруднена ситуация ще бъдат включени в групите


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: обядхрана
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През омразния социализъм нямаше бедни и гладуващи хора. Сега, в демократичния и Боков "рай" има гладуващи българи! Не си мислете, че само *** са гладни! Уви, има много българи, останали без дом, подкрепа, работа и прехрана! Това е ужасно и иронията и присмеха на повечето *** спряно бедстващите хора и наши сънародници е несъвместима!
20
1
 
4
 
! Отговори
kiril преди 3 години
В 21-ви век , при 7 милиона население ,50 000 човека да се нуждаят , е престъпление!
19
3
 
6
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Млад ,здрав РОМ
18
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важното е че има за чекмеджето.Между другото аз мислех че ще накисне Горанов в смисъл-" нали той живя в нас и е донесъл отнякъде пачките и златото" Ама друга история излезе истина и всички повярваха.Викнал си човека компаньонки и те му носят с торбите пачките евро и злато и ги пъхат в чекмеджето.
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво изобщо коментирате? Не е ли ясно, че всички общински програми са за да се налеят пари в едни определени фирми?
16
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тежко е да си прасе и да нема кой да ти забърка...
15
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато има чекмеджета, има и опашки от гладни. Неизбежно е.Просто двете неща са като скачени съдове.
14
4
 
13
 
! Отговори
данчо преди 3 години
България е на дъното по всички негативни класации.Май скоро Боко Тиквата ще получава топъл обяд при бай Ставри в затвора.
13
1
 
12
 
! Отговори
ммм ..! преди 3 години
Имам втори братовчед, роден 1952 г.; цял живот е работил в Козлудуй.През 2009 години се пенсионира и му дадоха 37 000 лв.Пенсията му е 997 лв. В същото време този умник продаде 28 дка земя на безценица, апартамент в областния град и ... бащината къща.Сега този умник живее по чуждите къщи и мизерства, защото на стари години стана поръчител на околийските каки и голяма част от пенсията заминава да покрива техните заеми.Е, нима той сега мизерства, след като през него са минали луди потоци от п
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2 Може да е останал без работа човека, много хора останаха. Има добре изглеждащи хора, които все пак нямат.
11
0
 
2
 
! Отговори
Тоя на снимката ... преди 3 години
... Ованес Торосян ли е?
10
2
 
19
 
! Отговори
чарли преди 3 години
Това повод за гордост ли е ? 21 век европейска държава,хората нямат пари да си купят хляб.Браво на управлявящите.
9
0
 
10
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
и как ще определят кои на опашката за обяд е краино нуждаещ и кои не катовсички пенсионери ще се наредят под строи за аванта в малкия град се познават а вголемите градове как ще става
8
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
е направиха ни държава от просяци които дават милиарди на американците за хвърчила от 70 -те годзинида не останат гладни краварчетатае някои гушнаха и кюлчетабаг гледа на всекиму заслуженото
7
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо социалната политика в Швеция работи. Шведите казват така: Ние помагаме на тези в нужда за да си стъпят на кракта, след това те връщат на обществото.Едно е да помогнше на някой да си стъпи на кракта, друго е да храниш безплатно такива които не искат да си стъпят на кракат. Цялата ни система с помощи е гола вода. Трябва програми, които да интегрират хората в обществото, като функциониращи било и да са инвалиди. Безплатен обяд няма. Човек се чувства пълноценен само когато сам се храни.
6
0
 
18
 
! Отговори
Някой преди 3 години
Трябва да се осигури такава процедура, че хората да не разчитат на благодеяния, а сами да имат възможност да се издържат чрез труд.
5
10
 
24
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
В лошия социализъм нямаше нито един гладен и нуждаещ се. Имаше малко бедни, но нито един мизерстващ. А при вируса мизерията се увеличи с над 50 %.
4
0
 
16
 
! Отговори
България е Рай преди 3 години
има Прослойки на които всичко им е БезПлатно! да му мислят данъкоплатците!!
3
3
 
7
 
! Отговори
Фашаги помагат хаха преди 3 години
Това звучи като процедура за химическа кастрация!
2
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спрете всички социални на ромите веднага.