Ограничителен режим на газ няма да има дори и при спиране на доставките

Природният газ се използва като икономическо и политическо оръжие
Обновена: 27 апр 2022 09:27 | 27 апр 2022 09:04, Камелия Цветанова
224
Ограничителен режим на газ няма да има дори и при спиране на доставките
Снимка: БГНЕС

Ограничителен режим за консумацията на природен газ няма да има дори и „Газпром“ да спре доставките, увери министърът на енергетиката Александър Николов.

Консумацията ще намалее, защото излизаме от отоплителния сезон, обясни той.

Министърът обясни, че газовия ден започва в 9 ч., така че  засега не може да каже категорично дали доставите от „Газпром“ са намалени или спрени, както съобщи руската страна снощи.

Той добави, че по-късно днес след редовното заседание а МС ще има повече информация, която ще съобщи пред медиите.

Относно спирането на газа Николов посочи: „Това следва да се потвърди физически по трасето, ако е факт и след заседанието на МС, ако са спрени доставките, ще ви информираме“.

Според него изводите от цялата ситуация са няколко.

„България е дългогодишен лоялен и коректен партньор по договора с „Газпром“, а плащанията по него са регламентирани в долари. „Булгаргаз“ разполага и сега с пълен пакет банкови реквизити, доказващи плащане през април по авансова фактура за настоящия месец. Спирането на доставките е нарушение на договора“, посочи министърът.

„България спазва общата позиция на ЕС по отношение на едностранно наложените изисквания от Русия, които са в противовес  с договора. БЕХ са подсигурили непрекъсваемост на алтернативните доставки на природен газ и не следва да очакваме ограничителен режим. БЕХ ще продължи да работи в тази посока“, каза Николов.

По думите му България не е единствената държава, която поддържа тази позиция, а  в същата ситуация  са Полша и Литва от вчера.

„Всички търговско - правни отношения са спазени и е ясно, че природният газ се използва като икономическо и политическо оръжие във формата на водената война, а не правно-търговски отношения, по тях България няма никакви нарушения. Докато съм министър, България няма да води преговори под натиск и с наведена глава. България не се продава и не се поддава на каквато и да е цена и на който и да е търговски контрагент на третата страна“, отсече той.  

„Към момента е видно, че широко прокламираните в миналото проекти не могат да гарантират доставките на природен газ, но това не означава, че няма да се справим“, настоя Николов. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още по темата: НиколовгазГазпром
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И кого мислите, че ще излъжете? Като няма суровини, повече от логично е да се ограничипредлагането и потреблението им. Тоя мошеник от къде ще изпише липсващите такива?
165
1
 
3
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
При повишението на ток и компенсациите от държавата цените трябваше да скочат с не повече от 5%, ама скочиха с 20-30%. Тогава упорито ни убеждаваха, че сме в пазарна икономика, всеки гледа да спечели повече и нямаме право да наричаме това спекула. Когато става въпрос за руският газ, било "рекет и изнудване". Що бе нали е пазарна икономика?!!!
164
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия ни прави услуга.Така ще се оттървем от руската си зависимост.Съветвам руския посланик, заедно с копейкин да стягат багажите. Големия лов на руски вещици предстои.
163
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма страшно, ще внасяме газ от Австрия ... с кораби по Дунав!
162
1
 
4
 
! Отговори
Интересно преди 2 години
Ми то като няма нужда от доставки на газ, явно Чирен е магическо хранилище и се самозапълва.... И що до сега плащахме за газ на Русия? Ето сега министъра казва, че няма да получаваме газ, няма да го плащаме, обаче ще си ползваме без ограничения! Гениално, нали? Как не се бяха сетили по-рано :)
161
2
 
7
 
! Отговори
Този е некъф гений преди 2 години
Моля, обяснете как при спиране на доставките няма да има ограничителен режим? Нещо логиката ми се губи. Каквито и количества да имаме в един момент те се изчерпват и тогава свършват. Та как по точно хем няма да ни доставят, хем ще си ползваме газ? Съжалявам, ама детето ми на 3 годинки знае че ако си изяде бонбоните и не се напълни кутията с нови те просто свършват
160
3
 
7
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
Този министър незабавно да организира акция - всеки българин да дари по една пръ_дня , за да запълним газохранилището в Чирен , което Киро продаде на Румъния.
159
0
 
6
 
! Отговори
Сатир преди 2 години
Някой изпразни Чирен, ама мъца за кого на колко?. Някой ни обещава втечнен газ, ама мъца за цената! Няколко братовчеди мъцат за светлото бъдеще ама не съвсем ясно кога??
158
2
 
5
 
! Отговори
до 177 преди 2 години
Не е фейк нюз, кравофилче! Факт е, че Германия и Австрия ще плащат в рубли. Факт е, че ще увеличат доставките на газ, за да ни компенсирали. Демек, да плащаме по-скъпо. Така че си трай, продажна душо!
157
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да. Защото държави, като Германия и Австрия, които се съгласиха да плащат в рубли, щели били да изкупували повече, за да ни компенсирали. Има го в западния печат. Четете
156
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Режим за газ нямало да има и при спиране на доставките. Що за мисъл е това. Като спрат доставките просто няма да има газ.За сега при спиране на руският газ няма от къде да дойде и да дойде на каква цена господа.
155
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Троловете от *** пуснаха опорката, че Австрия и Германия плащали в рубли. Фейк нюз!
154
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като кажат това няма да се случи ,ме обвзема голямо безпокойство. Цялостно управление до момента предизвиква голяма тревожност за бъдещето. Слушам го министъра ,как не се подават на шантаж, а те шантажират целия народ. Очаквам да прокарат закон,с който на всеки гражданин, да удържат по една заплата,което няма да ме учудят изобщо,изхождайки от гениалните им предложения да момента.
153
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега би трябвало да им спрем транзита на газпром през България, като са долни това заслужават.
152
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До сссЩе дишате свободно ама друг път! Не се ли сещаш, че след известно време на двойна цена на газта, всичко друго ще ни е двойно и икономиката ни ще се скапе?Абе ти си инвалид от образователната реформа. Нямаш мозък да осмислиш елементарни неща.
151
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И това изказване как се връзва със 70 % зависимост от руски газ и у нас резерв 15 %? Срам....нямате ли бе?
150
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ограничителен режим нямало да има?!? Абе този луд ли е? При доставна цена на американската газ от Гърци с 60% над руската, ограничителния режим е налице. Американците успяха да ни набутат в кошарката си и да ни сложат юларя. Първо се бръкнахме яко за интерконектора, после ни спират руската газ и ни връзват за супер скъпата си газ през Гърция. Вижда се колко *** са нашите управници, щом сме обект на тези номера.
149
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ох, завалията... мъчително е да го гледа човек - пелтечи, върти очи, срича от листче като ученик на изпит, вратовръзката му омотана на две-натри около врата, гласът му трепери като на пубер на първа среща... ама нищо, Кирето ни каза, че правителството е подготвено и няма страшно
148
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера беше годишнината от Чернобил - тези, които дето бяха живи тогава помнят какво беше: спокооооо, страшно нЕма!И сега е тъй - пък после 30 год няма да стигнат да се оправи тази каша. Язък за децата ни!!! А тия умчовци - кучета ги яли.
147
0
 
6
 
! Отговори
вервам ти Саше преди 2 години
Ще има, но след няколко месеца.