Експерти: Петков знае от къде ще получи подкрепа

Слави Трифонов води предизборна кампания
Обновена: 9 юни 2022 10:45 | 9 юни 2022 10:41, Росен Стойчев
19
Експерти: Петков знае от къде ще получи подкрепа

"Въпрос на време беше кой първи ще напусне четворната коалиция. Чуваха се анализи колко не е време за избори, по време на кризи да се действа по-умно. Но пъзелът на коалицията не беше стабилен. Напоследък имаше ясни индикации за вътрешна подмолна бора, не толкова търсене на компромиси. Коалицията не функционира почти от самото начало. Вчера стана ясно, че тази коалиция не е ръководена от Кирил Петков, а той е бил балансьор, не е изграждал власт на лидер. Сблъскали са се различни интереси.
Още по темата
Всичко това излезе по изключително грозен начин, защото се стреляха с милиарди в продължение на 2 часа", коментира политологът Цветанка Андреева в студиото на Bulgaria ON AIR.

Тя не е изненадана, че проблемът с РСМ се е оказал спорен между "Продължаваме промяната" и ИТН. А всичко във вчерашния ден се е случило набързо и кризисно - напускането на министрите от заседанието на правителството, пресконференцията на "Продължаваме промяната" и изпреварващото изявление на Слави Трифонов.

"Идеята, че ще се разцепи групата на ИТН е търсене на теоретично решение как ще продължат да управляват, но не виждам причина това да се случи. ДБ попадат в капана на тежка коалиция с БСП и "Продължаваме промяната", ще стават все по-зависими от решенията на БСП, което ще доведе до загуба на политическа подкрепа. "Продължаваме промяната" вече са заложник, не могат да упражняват собствена политика, камо ли да провеждат реформи", каза Андреева.

Политологът видя в действията на Слави Трифонов начало на предизборна кампания.

"Продължаваме промяната" се опита да възобнови анти-ГЕРБ говоренето, с което изградиха коалицията. Но вече показаха, че това не е достатъчна спойка. Този кризисен пиар беше нещо като втора серия на ареста на Борисов", анализира политологът.

Социологът Юлий Павлов определи като разумен изход евентуална крачка назад от страна на ИТН, но и като малко вероятен.
"Единствено от "Демократична България" не реагираха емоционално и с надеждата ИТН да се върнат. Емоционално беше поведението на Кирил Петков и атаките му срещу министри от неговия кабинет. Въпросът е, ако си ги смятал за корумпирани, защо си ги търпял до вчера. Цялото му поведение подсказва, че не обмисля връщане назад и сядане на преговори", заяви Юлий Павлов пред Bulgaria ON AIR.

И изрази убеждение, че актуализация на бюджета ще има, но не е ясно как ще бъде реализирана. Според него Кирил Петков е наясно кои депутати ще подкрепят текстовете.

"Поведението на Кирил Петков и категоричното му нежелание да преговаря с ИТН показват, че вече може би знае кои ще са тези 12, които ще го подкрепят. Правителство с вяра и надежда не се ръководи, това става с договорки", отбеляза социологът.

Управление с плаващо мнозинство посочи като вероятно продължаване на кабинета "Петков".

"Ние разчитаме на съвестта, на държавната отговорност, но реформи с плаващи мнозинства не могат да се правят. Най-вероятната схема е на кабинета "Борисов 2", когато еднолично Радан Кънев и Христо Иванов обявиха, че напускат управлението. Парламентарната група възприе поведение - половината подкрепят правителството, другите гласуват "против". Сега може би ИТН ще се разцепи и това ще бъде ясна подкрепа, ако се случи", прогнозира Юлий Павлов.

Големият въпрос е дали ще продължи да се разгражда пъзелът на правителството, допълни Андреева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
На итн преди 1 година
къде де са офисите да им хвърля 1 моллотов
15
7
 
16
 
! Отговори
до 12 преди 1 година
Наистина става все по-ясно, че хубавците от ПП не са смятали да се явяват на следващи избори. От както победиха, досега в нито един град или област тяхната партия няма структури, хора, няма офиси.. нищо! Партия фантом. Всяка партия която мине 4% първата и работа е да си уреди безплатни офиси и да набере хора, държавата за това плаща субсидия. Тия вече почти година - нищо. Т.е. това са хора които смятаха да си изпълнят задачите и да си ходят. Е, сега май няма да стане
14
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая Цветанка -политоложката , в последно време постоянно ни я навирате по телевизиите. Това ли е новия тренд сред социолозите? Да заменим компрометираните мутри на омръзналите ни с нови ? Като я гледам и тя не вдъхва доверие особено
13
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой, по дяволите още си плеска червило по зурлата?
12
8
 
21
 
! Отговори
ПП - не са ПАРТИЯ.. преди 1 година
Нямат членове...... Нямат структури......... Нямат програма.................. ШАРЛАТАНИ СА...!!!
11
14
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имаше промяна, да. Хляб от 1 лев на 2.50. Сирене от 8лв. на 30лв. Домати от 1.80 на 6лв. Бензин и нафта над 3лв. Това не е 10 процента инфлация. Продължавайте си промяната, но някъде в пустинята. В България не ви искаме.
10
10
 
13
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
кирррчооо балансьор хахахахаха хахахахаха хахахахаха хахахахаха хахахахаха хахахахаха хахахахаха
9
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И от къде ще получи помощ като толкоз знае? И той като зеленски-оглежда се откъде *** помощ, че и той адски правилен и на правилната страна. Но правилната страна мълчи и се скатава.
8
25
 
20
 
! Отговори
anonimen преди 1 година
Слави Трифонов се изложи !!!!! ИТН се оказа фалшива партия , която ще бьде наказана от гражданите на Бьлгария на следващи избори
7
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
от новия краварски посланик...
6
11
 
22
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
РАЗБИРА СЕ ЧЕ ЗНАЕ ОТ КЪДЕ ЩЕ ПОЛУЧИ ПОДКРЕПА КИРО МЕНТАТА!!! ОТ МАШИНИТЕ КАКТО ВИНАГИ :D И ТАКА ОТ ПАРТИЯ НЯМАЩА И 4% СТАВА НА 25% :D САМО , ЧЕ СЕГА Е ВРЕМЕ ДА СЕ ПРОВЕДАТ ИЗБОРИТЕ НА БАЗАТА НА РАЗПИСКИТЕ ОТ МАШИНИТЕ А НЕ САМО НА САМИТЕ МАШИНИ ПРАВИЛНО НАСТРОЕНИ ДА КРАДАТ ГЛАСОВЕ ОТ ДРУГИТЕ ПАРТИИ!
5
10
 
22
 
! Отговори
Бай Ментор преди 1 година
Ако това е старта на предизборнаа кампания на Слави , значи той сам се е прострелял , но не в крака , а в главата!
4
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подкрепа на Про100тото ще е от Женския пазар - от там ще си понасъбере утре сутрин нови министърчета - марионетки. За някой лев все ще има кой да се върже да поиграе в сценката.
3
1
 
19
 
! Отговори
Мафиот шеф на МВР преди 1 година
Мафиота Юлиян Борисов Георгиев от Перник е новият шеф на МВР Перник и РУ Бобов дол, занимава се с дрога, прокурори, трафик, кражби на коли!
2
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хехе, от снощи досега нито една новина от пропагандата срещу Русия, за пропагандата за Ковид и ваксинирането да не говорим.
1
14
 
15
 
! Отговори
Taню преди 1 година
Вече и на първолаците е ясно, че сте мноо пpo3 народ и че мрeтe да ви щaвят...