Без кабинет социалните плащания и минималната заплата остават замразени

Тристранката не прие т.нар. "Удължителен закон" за бюджета
Обновена: 31 окт 2022 17:47 | 31 окт 2022 13:27, Камелия Цветанова
60
Без кабинет социалните плащания и минималната заплата остават замразени
Снимка: Dnes.bg, архив

Социалните плащания са гарантирани до сформирането на ново редовно правителство, което да изготви бюджет за догодина. Това увери вицепремиерът Лазар Лазеров по време на заседанието на Тристранния съвет.
С текстовете за удължаването на действието на Бюджет 2022 до съставянето на редовно правителство се осигуряват възможности да продължат плащанията в социалната сфера, заяви Лазаров, цитиран от БНР.

Още по темата

"Да разсеем всякакви митове, които битуваха в общественото пространство, че ще има намаления на социални плащания или на осигурителни такива. В действителност с този закон се създават и условия за покриване и на плащанията по реда на закона за хората с увреждания", призова той.

Консултативният орган обаче не прие законопроекта, с който се удължава действието на Бюджет 2022 до сформирането на ново редовно правителство. Резерви срещу текстовете изразиха от КНСБ и КТ "Подкрепа", тъй като според синдикалните организации, с тях не се осигурява покачване на доходите, което да компенсира инфлацията.
Работодателските организации са на обратното становище. Те подкрепиха т.нар. "удължителен закон", тъй като чрез него се запазват всички социални плащания в настоящия им размер и "не се раздува допълнително дефицитът". Прекомерното увеличаване на дефицита отдалечава страната ни от влизането в еврозоната през 2024 г., предупредиха работодателите. Те обаче настояха за по-сериозна подкрепа за бизнеса заради високите цени на енергоносителите.

В отговор министърът на финансите Росица Велкова обяви, че кабинетът подготвя законодателни текстове.

"Правителството подготвя проект на закон за въвеждане на регламента, така, че да се определят приходите, които ще бъдат администрирани във Фонд "Сигурност" на електроенергийната система, и програмите за подпомагане и за подкрепа на бизнеса за високите цени на енергоносителите и не считам, че подкрепата би била негативна спрямо сега действащата", каза тя.

Няма служебно правителство, което е подготвило изцяло нов бюджет за следващата година, а при миналогодишната актуализация се създадоха "съществени отклонения", подчерта още министър Велкова и гарантира, че с т.нар. "удължителен закон" се гарантират всички плащания от хазната.

"Общините трябва да са спокойни, защото така се осигурява финансиране по реален размер по фактура за отопление на училищата и детските градини, за осветление на улиците. Със законопроекта е уредено и финансирането на дейности за непредвидени или неотложни разходи, ако се появят ситуации, които изискват такива спешни решения", добави финансовият министър.

Тристранният съвет е консултативен орган, като решенията му не влияят пряко върху бюджетния процес.
По закон, бюджетът, или в случая "удължителният закон", трябва да бъде внесен в Народното събрание до края на октомври, което означава, че преди това трябва да бъде одобрен и от правителството.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
Демек, с една дума оформя се СЕЧ! Добре, че ППб беше на власт и вдигна малко пенсиите и пооправиха тавана на 3400 лева. Другите Партии нищо! Само приказки и празни обещания.
42
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заплати на хората не трябват - трябват им самолети за хапване
41
0
 
6
 
! Отговори
СМЯХ преди 1 година
Чета коментарите и се радвам. Освен това и мисля. И ето какво измислих. То е повече от ясно, че няма пилот в самолета на държавата. Дори и си мисля, че само Бойко Методиев може да забрани войната. Никой друг, освен него няма подобни правомощия.
40
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демек, служебния кабинет става за всичко друго, но не и за социални плащания..
39
0
 
9
 
! Отговори
Въпросът е? преди 1 година
Въпросът е - има ли пилот в *** самолет?
38
7
 
8
 
! Отговори
трябва да кажа преди 1 година
че изпитвам един вид презрение към хора дето не са нито инвалиди нито де би ли нито пенсионери, здрави и прави да ревът за пари ден през ден от държавата. Тва е робско-просешки манталитет, колко по-рано се отървете от него по-добре. Аз не рева щот не чакам от държавата а сам се оправям, те така
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как кой? Тоя, който го яде вече 40 години.
36
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе важното е, че купиха новите хартиени ф16-ки за няколко милиарда!!!!
35
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без подобни "статии", това сайтче не може си зе грантовете...
34
3
 
5
 
! Отговори
огин преди 1 година
начи няма да има увеличение на дълга?
33
9
 
8
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Социални плащания не трябва да има.Социалните служби са враг номер едно на всяка държава.Държавата е длъжна да осигури трудови позиции,за стабилизиране на социалното положение на Българи,не на етнически врагове на България,а на Етнически и Генетически Българи.Откъде накъде някакви турци,които са ме поробвали ще получават от моят джоб социални помощи?И нека да не забравяме,че турците са съвкупност от ромски племена !По същият начин както руснаците и украинците са роми от различни племена.
32
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мдаааа,ще яде някой дървото тая зима ама да видим кой ще е!
31
6
 
2
 
! Отговори
До 35 преди 1 година
Ако още не си проумял и разбрал -В МОМЕНТА УПРАВЛЯВА СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО !Абе младоци вие разсъждавате ли или толкова си можете???? От такива като теб Копейкин прави кариера!!
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като вдигнат минималната,от кой ги взимат от мен,че ми вдигат осигуровките.Аман вече.
29
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За римляните,ме боли да не казвам какво.Лежат и пият по цял ден,по цяла нощ кючеци,па и помощ да взимат .
28
6
 
9
 
! Отговори
До 23 преди 1 година
Какъв ЕС ти е съсипал икономиката бе мушморок?Кой обяви фалит на държавата и мораториум през 1990та и втори фалит през 1997ма?!?Ксга и кои направиха масовата приватизация от 90та до 96 година и съсипаха икономиката!България стана член на ЕС десет по късно.Кой каза че социализЪма е едно недоносче ? Явно или си тинейджър или чугунена глава!
27
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойко щеше инфлация да ви овладява, войната да забранява, бензина щеше да е левче, а кво стана, ся няма кой и 5 лв да даде.
26
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прави ми впечатление, че всички искат помощи от държавата, всякакви компенсации които дефакто и деюре идват от нас данъкоплатците.
25
0
 
6
 
! Отговори
Бизнесмен преди 1 година
Тези не знаят ли, че не може една държава да е без кабинет. Или те си представят, че кабинет може да има само с Бойко Борисов. Когато държавата започне да плаща минималните заплати, като РАБОТОДАТЕЛ тогава ще може да определя и минималните заплати на своите служители.
24
2
 
9
 
! Отговори
СОЛ преди 1 година
Перфектно, тъкмо разни некадърници да не пипат минималната заплата.