НС прие закона за компенсация от левче за горивата

Проектът е на ГЕРБ, според БСП противоречи на европейското законодателство
Обновена: 22 дек 2022 12:52 | 22 дек 2022 12:30, Камелия Цветанова
107
НС прие закона за компенсация от левче за горивата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След над два часа спорове депутатите приеха закона за компенсация на високите цени на горивата на първо четене, предложен от ГЕРБ-СДС.

"Законопроектът е за компенсиране на потребителите, защото има надвзети суми и то точно от тях", обясни по време на дебата Теменужка Петкова от ГЕРБ.

Със проекта на закон се въвежда устойчив механизъм за адекватна компенсация на високите цени на моторните горива.

С него се въвежда вноска за преработвателите на руски нефт. Вноската да се събира от Фонд "Сигурност на електроенергийната система" в отделна целева сметка и приходите от тази вноска да се използват за компенсация на всички потребители, включително стопанските.

Набраните средства от Фонд "Сигурност на електроенергийната система" ще се прехвърлят в НАП и ще бъде продължен сегашният ред на компенсиране на потребителите. Като следните видове моторни горива ще бъдат компенсирани: бензин А95, газьол, втечнен нефтен газ, както и природен газ.

Още по темата
"Ако свръхпечалбата на Лукойл е 3,5 млрд. лв. за 2022 г., от която ние няма да видим нищо, както стана ясно. Ако ние го накараме да направят във Фонда „Сигурност на електроенергийната система” в размера на 2 млрд. лв. през 2023 г., то нетната им печалба ще остане 1,5 млрд. лв. Върху този 1,5 млрд. лв. ние ще наложим 33%, т.е ще вземем 500 000 млн.лв. Така сумарно държавата ще е взела 2,5 млрд. лв, от който 2 млрд. лв са сигурни. Те не зависят от молива на счетоводителя на Лукойл", обясни Делян Добрев от ГЕРБ.

Искрен Митев от ПП коментира, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е завил, че когато спечели изборите цената на горивата ще падне с лев на литър.

"И това го казва един политик, който няма силите дори да състави правителство. Цените на горивата няма да паднат, защото това е свободен пазар на една стока която се търгува по цял свят. Пазарното равновесие ще бъде запазено и цените на горивата у нас ще са такива каквито са в цяла Европа или близките на нас страни", посочи той.

Делян Добрев му отговори, че "Лукойл" признава, че печели по 1 лев на литър дори и повече.

Драгомир Стойнев от БСП предупреди, че тези предложения противоречат на европейското законодателство и няма как да бъдат приети.

Той обвини, че при управлението на ГЕРБ "Лукойл" не са плащали данъци.

"Именно предишното управление наложи на "Лукойл" да плаща данъци. Това не може да се отрече колкото и да ви е неприятно. По думите му те не защитават нито една.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още по темата: Лукойлгорива
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината е че Русия пак ни окраде и ще продължава да ни краде докато ни управляват русофили. В съседните държави може цените на горивата да са колкото у нас или по-високи, но парите от свръх печалбите си остават в съседните държави а не потеглят в посока Москва.
74
3
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 1 година
До ПетърДумата за лост под волана също е цензурирана.
73
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Със проекта" 🤣
72
2
 
32
 
! Отговори
Бунтата преди 1 година
Тези в това народно събрание са за РАСТРЕЛ!!!!И ТО ВЕДНАГА
71
4
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Петре, Петре. Колко си заблуден.
70
4
 
18
 
! Отговори
Петър преди 1 година
В тази Прокопиева медия защо думата Ф-атмак е цензурирана
69
40
 
14
 
! Отговори
Петър преди 1 година
Ако някой в България може да дръпне кокала от Лукойл, това е само Бойко Борисов. Факт! ББ може много, стига мафията да не го спъва...та той дори в спорта ако си спомняте беше единственият, който скръцна със зъби на пияната Перука и го изгони като мръсно куче от БФС...после падна ГЕРБ и Хобито се дотътри обратно в БФС, факт!!! Са о че продажби политици като ***, ПП и БСП се финансират от Русия, от Черепа и цялото Задкулисие и дърпат държавата ни към дъното.
68
9
 
28
 
! Отговори
A преди 1 година
Нали великият братски САЩ ни дадоха евтин втечнен газ. Къде отива разликата м/у евтиния газ и действителната цена
67
8
 
42
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Данъкоплатците ще плащат дълго тезикомпенсации.Това не е добре.Цените на стоките няма да паднат,а просто някой ще кара повече за сметка на друг,но накрая всички ще плащаме поравно.
66
12
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нинова нали беше вицепремиер преди няколко месеца,защо не направи тогава,даже при твоето управление Путин спря газа за България.
65
9
 
21
 
! Отговори
Руснак преди 1 година
А минавали ви един през празните тикви че Русия приключи със Лукойл, тогава какво правим със керосина за самолетите,бензин,дизел ,мазут и всички други продукти който извлича от нефтопродукта Урал който ползва цяла Европа ???
64
4
 
33
 
! Отговори
Сива икономика преди 1 година
Им собственици на автокъщи, на автоморги и други, които се водят безработни и дори вземат социални. Познвам такива, вярвайте. И сега тези, разполагаащи с много пари и скъпи коли ще се възползват от лев отстъпка. А тези, които вземат 1100 ще плащат скъпи горива. Да ви майката таман дуПУТАтска тама ....
63
2
 
12
 
! Отговори
Де пута ти те преди 1 година
Омазаха всичко с екс Трем енти. Да ни е гадно .
62
1
 
44
 
! Отговори
Вятър и мъгла преди 1 година
Значи . Един търтей на помощи ще получава отстъпка . А един дето се гърчи без почивка на две места за да си храни семейството се щура на две работи за да си плаща данъците да храни партии и депутати, за него един езблещен.
61
7
 
16
 
! Отговори
до ббб преди 1 година
Защо? Не са ли всички в една криза от ковид и войната? Това, че някой е по-умен и е успял да изкара някой лев лошо ли е? Давай да занулим всички и да върнем социализма.
60
3
 
12
 
! Отговори
Не са нужни преди 1 година
Няма нужда от компенсации. Те ще се наливат пак в Лукойл. Понеже имат само България като пазар, цените ще паднат сами.
59
8
 
12
 
! Отговори
bbb преди 1 година
До Анонимен 65 - абсолютно погрешно е да се дават компенсации на всички, и на тези със съпите возила, и на тези с колите втора ръа, да не говорим пък за хората, дето нямат коли! А бяха казали, че ще се прецизират помощите и ще се дават само на нуждзаещите се! И по соца нямаше такиа уравниловки
58
10
 
34
 
! Отговори
Велчо преди 1 година
Лукоил още от закупуването на рафинерията ни ,Нефтохим,не плащат данъци.Иван Костов им я продаде а имаше и оферти за покупка и от Шел ОмВ и др.Даже назначи представители от СДС в Лукоил.Следващия ЦАР не ги търси Станишев също Бойко не ги търси.Потърсиха данаци от ПП и коалиция е свалиха ги .Кои са предателите на Националните интереси и кои са били в Услуга на КГБ и ДС.помислете и ще се сетите колко са продажни заявления за патриотизъм даже и от неприличащ по нищо на баща си Цар Борис Симеончо?
57
23
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дива завист тресе някои от партиите в НС, че ГЕРБ е предложил и прокарал закон за компенсации на гражданите за скъпите петролни горива! И сега техни партийците олюват брадите си в злословене!
56
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лукойл не плаща данъци в България още от самото си създаване и това беше известно още преди много години, но тъй като нашите медии не са свободни, а са политически, само най-будните от нас го знаехме, които знаем от къде да се информираме. Сега всички лицемерно запонаха да обвиняват другите, а когато те са управлявали са си мълчали за това.