Ексшефът на АЕЦ "Козлодуй" опитвал да прокарва руско влияние

Николов е сменен и заради съмнения за корупционни практики
287
Ексшефът на АЕЦ "Козлодуй" опитвал да прокарва руско влияние
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Министерството на енергетиката е получило информация, че бившият шеф на АЕЦ „Козлодуй“ Александър Николов, който попадна в списъка „Магнитски”, опитва да прокара руско влияние и корупционни практики. Затова ръководството на атомната централа е било сменено. Това заяви  енергийният министър Росен Христов пред Нова телевизия.

Още по темата

„Структурираме нещата по абсолютно прозрачен начин. Енергетиката е сектор, където бюджетите са огромни. Става въпрос за стотици милиарди инвестиции и разходи за експлоатация и поддръжка. Не е неочаквано, че има такива апетити. Борим се активно срещу всякакви корупционни практики, включително партнираме с различни служби в страната и чужбина”, категоричен е Христов. По думите му България приветства всяка помощ и активна позиция в борбата с корупцията.  

Със сигурност има опити за руско влияние в Министерството на енергетиката, особено що се касае до ядрените технологии, смята министър Христов.

„Нашето решение е твърдо диверсификация и намаляване на зависимостта. Както видяхте декември сключихме два договора за доставка на ново, свежо ядрено гориво”, каза още енергийният министър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
5
 
2
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Уестингхаус щял да фалира, ако не доставял гориво за държава, чието потребление е колкото на средно градче в САЩ.
138
0
 
4
 
! Отговори
до Таня преди 1 година
Бегай в кухнята да готвиш обяда, за друго не ставаш!
137
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ми те турците големи будали бре строят руски риактори - ами какви да строят - то уестинг хаус неможе още да строи реактори
136
5
 
3
 
! Отговори
Я преди 1 година
Руските проксита у нас се опитват да внушат идеята че технологиите за атомни централи и респективно бъдещето на ядрената енергетика на България са непременно и изключително свързани само с Русия. Всъщност по същия начин се опитваха да ни внушат че без руски газ Европа ще замръзне и е обречена. В същност Европа само леко си го почеса а единствената мащабна авария с АЕЦ, за която няма обективна външна причина, а се дължи само на ватнишки технологии е дело на русия.
135
3
 
10
 
! Отговори
В едно съм сигурен преди 1 година
Бившия шеф на АЕЦ Козлодуй Александър Николов е защитавал българския интерес!
134
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България е руска колония и нашите управляващи се оправляват от кремъл, за това сме на този хал
133
2
 
2
 
! Отговори
До 154 преди 1 година
Първите са за 2025. Следващите за 2027
132
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
отработеното гориво реснаците половин век си го прибират- а сега американците ще ни го оставят за да угодят на зелените да е по чиста българия- а пък те да си напълнят гуите като със самолетите
131
5
 
9
 
! Отговори
ф16 на лизинг преди 1 година
Първите Ф16 ще дойдат 2029г.Следващата партида ще дойде 2037г.Не знам с тези срокове няма ли да са технически остарели и направо да отиват във военния музей.
130
7
 
7
 
! Отговори
Таня преди 1 година
АЕЦ Козлодуй без проблем може да работи с гориво от Уестингхаус. И работи много по-добре и безопасно. Там има контрол на качеството, а при руснаците не знаеш кой колко се е напил и какво сипваш в реакторите, докато не стане беля.
129
4
 
6
 
! Отговори
Американците преди 1 година
Вместо да ни изнудван с епитети руско влияние, да вземат тоя път първо да ни направят АЕЦ за тяхното гориво и да ни го продават ако го имат, а не като самолетите - да плащаме а после след години я дойдат я отидат направо в Украйна да помагаме.
128
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой няма да гласува за Кирил, всички видяхме че той е доносник като баща си
127
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 136 Киро Магнита Вече е ясно че близките до Русия кръгове, които сега управляват България ще затворят АЕЦ Козлодуй под предтекст че американското гориво е с дефекти.. . . . . . . . . . . . Карал ли си бензинов двигател на дизел или обратно? Киро ти си голям про фан, ама не знам как се казва с една дума на български! Чувал ли си за Чернобил? Сега може и да има Козлодуй! Това ли искаш за българите? Такива функционални неграмотници като теб трябва да висят много на високо - въже имам в предвид!
126
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента държавата се управлява от комунисти които САЩ държат за топките
125
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Руско влияние - евтини ресурси". Навоят господар ни избавя от руско влияние, за да ни продава в пъти по-скъпо.
124
3
 
9
 
! Отговори
Лекар ихтиманец преди 1 година
С дъщеря му бяме в един випуск. Няколко пъти е бил шеф. Има редуване сред ядрените инженери. Всички са професионалитси. Изведнъж искат да намърдат американско гориво в руски реактор. Който не е умрял от ковид или рнк ваксина може да се възползва от демократична ядрена авария.
123
3
 
5
 
! Отговори
Пуржо преди 1 година
До животен затвор за даржавна измяна! Продават Балгария народе сабоди се обиват ни бавно хора като този и шефовете му американци дяволи бил геист, мъск, сорос и другите дяволи.
122
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Върлата комунистка до 10.11.1989 Надежда Михайлова я я вище сега какви ги говори.Ген.А.Атанасов,Агов ,Ал.Йо и много други са същите като нея.Нагаждачи и винаги с Големия брат който в момента се намира зад океана.
121
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами ако шефът на АЕЦ КозлодуйАлександър Николов е защитавал българския интерес като се е противопоставял срещу ново некачествено ядрено гориво? Ами ако са го вкарали в списъка "Магнитски", за да преодолеят неудобния фактор? Както направиха с един български съдия, който за минути се оказа проводник на руско влияние.
120
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руско влияние - евтини ресурси.