Освобождаването на Гешев - добро начало на реформата

Минчев: Действията на ВСС говорят за променена политическа конюнктура
30
Освобождаването на Гешев - добро начало на реформата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Направи впечатление, че процедурата по отстраняване на главния прокурор Иван Гешев беше скоростна", коментира пред bTV Никола Минчев от ПП-ДБ, след като за първи път в историята на България съдебните кадровици предлагат предсрочно отстраняване от поста на главния прокурор. Това се случва с 16 гласа „за“ и четири гласа „против“ вчера.  ВСС изпрати на държавния глава Румен Радев решението си за освобождаването на Иван Гешев.

„Ако се направи сравнението между настоящата процедура и предходните искания, които бяха за предсрочно освобождаване на Иван Гешев, доста сериозно е разминаването в поведението на кадровия ни орган. Всъщност това мнозинство, което го избра през 2019 г., след това застана зад него по време на исканията за предсрочно освобождаване, които бяха подадени с доста сериозни аргументи, и се отнасяше доста подигравателно на моменти, сега вече застана доста твърдо срещу Гешев“, коментира Минчев.

Още по темата

По думите му действията на ВСС говорят за променена политическа конюнктура.

„Промениха се политическите обстоятелства, които могат да оказват влияние на висши магистрати, да оказват влияние на членове на Висшия съдебен съвет. Така че те да обърнат разсъжденията си и действията си спрямо Иван Гешев“, добави той.

Според него самото освобождаване на Иван Гешев е добро начало на съдебната реформа.

„Това може да е само началото в никакъв случай не е краят. Добре, че Иван Гешев, който иначе беше непригоден за този пост от самото начало, не изкара целия си мандат. Той все още не го е напуснал, тъй като чакаме разбира се и указа на президента“, обясни Минчев.

Според него и главният прокурор е проявил доста голяма активност в последно време.

„Направи и впечатление, че Иван Гешев, откакто беше поискана публично неговата оставка и от брифинга на 15 май, започна да проявява някаква хиперактивност, която се различава коренно от това, което наблюдавахме в предходните три години и половина. Тази негова новопоявила се активност се изрази в искане за снемане на доста имунитети на народни представители“, коментира още Никола Минчев.

По думите му промяна в поведението на Гешев говори за променена политическа конюнктура.

„Той също говори на онзи брифинг, че се чувства предаден от ДПС, какво означава това? Не смятам за нормално да си говори с политическите партии, в рамките на институционалните отношения го разбирам да има някакъв диалог, но не разбирам какво означава той да се чувства предаден от политическа партия“, заяви Минчев.

Според него Кирил Петков може би ще си даде имунитета доброволно, който му бе поискан от Гешев.

По-добре обаче било първо парламентарна комисия да се запознае с всички факти и обстоятелства. Това вероятно ще се направи и за останалите депутати, чиито имунитети са поискани от главния прокурор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
1
 
! Отговори
Още много преди 10 месеца
Гешев е свободен и това не е началото на края, а краят на началото. Следват Сарафов и целия ВСС, ГЕРБ, ДПС, Мафията, Боко Барселоната.
26
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
тоя има мозък
25
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Но нека разследват Гешев и ако се окаже престъпник да го вкарат в панделата.
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
С Мравояда, Пеевски и Простото каква реформа ше стане за чудо и приказ
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да не барат КОНСТИТУЦИЯТА , с мерака да я прекрояват "по свой образ и подобие", че ей тогава ще им се стеснат гащите. И Шиши пак ще отслабне....за другите шкембелии то сие ясно.
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всеки който им е трън в гъ за на тия прошляци - де седи и да ги боде. Никакво спокойствуе!
21
3
 
1
 
! Отговори
Алена преди 10 месеца
Прав е! Искрено вярвам, че сега след като корифеите на юридическата мисъл в страната г-н Христо Иванов, г-жа Надежда Йорданова и г-н Делян Пеевски обединиха усилия и успяха да обърнат мнението на 180 градуса на целият независим политически ВСС относно г-н Гешев ще успеят да реформират конституцията под вещото менторство на генерал Борисов и ще сложат край на далаверите и корупцията по високите етажи на властта и ще поведат България по пътя на европейското развитие и просперитет
20
0
 
6
 
! Отговори
борба за кокъла преди 10 месеца
Тия яко са наточили брадвата и без скруполи ще завземат цялата власт в съдебната система!
19
0
 
6
 
! Отговори
мдааа... преди 10 месеца
Намирисва ми на реваншизъм!!!
18
1
 
6
 
! Отговори
Що е то реформа? преди 10 месеца
Стани ти за да седна аз.....ЕЛЕМЕНТАРНО УОТСЪН !!!!
17
1
 
3
 
! Отговори
Тия са луди преди 10 месеца
ВСС сами си направиха СЕПУКО !!! Интересно не са ли слушали ония запис на ПП и ДБ ?Сега техните глави са наред!!!Ще се леее яко кръв,ша фърчат косми и парцали из дебрите на ВСС!!!Нашите хора чакат!!! Да станат тия за да седнат ония!!!Нищо ново !!! Борба за кокъла!!!
16
1
 
8
 
! Отговори
бай Гошо преди 10 месеца
да де, ама свалянето на имунитета на ББ и просто Киро не е ли също добро начало на реформата, а?
15
0
 
2
 
! Отговори
Ахтунг-ахтунг за ВСС преди 10 месеца
Според него самото освобождаване на Иван Гешев е добро начало на съдебната реформа.Това може да е само началото в никакъв случай не е краят.Следващите на ПЪНГАРА са ВСС. Трябва да си *** да не го виждаш това ИЗЧЕГЪРТВАНЕ! Та да си дойдем на думата: Президента изчаква решението на КС и чак тогава издава указа за освобождаване на Гешев.До тогава я камилата я камилара!Ако не се стигне до отстраняването на Гешев то тогава ВСС може да промени становището си и да ОЦЕЛЕЕ !!!
14
1
 
1
 
! Отговори
Айде преди 10 месеца
Не на занимавай мразя тарамбуки
13
1
 
8
 
! Отговори
български избирател преди 10 месеца
До кога ще търпим такиваПикльовци да ни се правят на МЕНТОРИ и да ръководят съдбините на държавата ни ???Що не си вземат раничките натъпкани с пици с кристали и друм на ЗАПАД!!!
12
2
 
3
 
! Отговори
Дядката преди 10 месеца
Малко е рано да обевявате , че Гешев е натирен!Президента не си е казал думата , а и Гешев има още нещо да свърши , за да го изпратим с почести!Ред е на Борисов !
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ква реформа бе, Гейлорд
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Това е ИНКВИЗИЦИЯ . при такива твърдения от теб години наред из форумите, поне за някое от тях да го бяха махнали, а те за две думи го махнаха. Поне тебе няма да те мислим сега.
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И тоя чехххлю с *** дена стаж в мамината кантора, щял да прави реформи!?
8
2
 
8
 
! Отговори
.. преди 10 месеца
Да ти бием шута....добро начало!!!