Главчев отива при Радев, ще излезе като премиер

Не е ясен срокът за съставяне на правителството
30 мар 2024 08:55, Петър Бойчев
115
Главчев отива при Радев, ще излезе като премиер
Снимка БГНЕС

Президентът Румен Радев ще се срещне следобед с председателя на Сметната палата Димитър Главчев, когото вчера определи за кандидат за служебен премиер, за да му възложи за сформира служебно правителство.

Кариерата на Главчев е свързана с партия ГЕРБ. Той е бивш председател на Народното събрание и депутат в шест парламента от партията на Бойко Борисов. От юли миналата година е председател на Сметната палата.

Продължава процедурата около назначаването на служебно правителство, което да подготви изборите за 50-то Народно събрание, след като настоящото не успя да излъчи кабинет. Избор кой да оглави временното правителство президентът направи по новите правила.

Последните промени в Конституцията ограничиха възможностите му до общо 10 фигури на публични длъжности, от които държавният глава трябваше да посочи един. Листата се скъси до девет, след като тази седмица заместник-омбудсмана подаде оставка.

В два поредни дни Румен Радев проведе консултации с потенциалните кандидати за служебни премиери. Срещна се поотделно с председателя на Народното събрание, с управителя на БНБ и с председателя на Сметната палата. Вчера държавният глава проведе останалите шест срещи – с омбудсмана, с тримата подуправители на БНБ и с двамата заместник – председатели на Сметната палата.

Президентът разкритикува конституционните промени за избор на служебен премиер. Toй коментира, че когато изборът е ограничен не може да доведе до най-добрия резултат.

Пет часа след края на консултациите президентът избра за кандидат за служебен премиер председателя на Сметната палата Димитър Главчев. В 14 часа днес той ще се срещне с държавния глава, който ще му възложи да състави служебно правителство. Не е ясно с какъв срок за това ще разполага номинираният за служебен премиер.

След като Главчев предложи на държавния глава състав на кабинет Румен Радев трябва да проведе политически консултации с шестте парламентарни партии, за да се вземе окончателно решение за назначаването на служебното правителство. От това зависи и кога ще са изборите за нов парламент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още по темата: премиеррадевГлавчев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шарлатаните са се подсигурили не ги мислете вижте собственият си окаян живот
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До баба мара пишеш невъобразими отвратителни думи постоянно незнам баба ли си дядо ли си но си пълна с омраза
39
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До баба мара ___- Види се, ша гласуваме за ГЕРБ *** баба маро!
38
3
 
10
 
! Отговори
Възмутен преди 1 месец
Няма как да обясниш на свинята в *** че да се валяш в собствените си фекали и да пиеш от там където си с-р-ал е гнусно и неприемливо.Та те промениха Конституцията в собствен интерес и сега партиите ще правят служебно правителство и ще произвеждат честни и свободни избори без политическо влияние. е как да стане това нито правителството ще е служебно нито изборите честни ако изобщо знаят значението на тази дума.
37
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ето как бойко взе всички министерства, регулатори и следващите избори...
36
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този Главчев не изглежда стабилен, не *** гълъбите на Радев бяха по-добре
35
4
 
8
 
! Отговори
АМОН преди 1 месец
До ПП + БСП = РОДНИНИ Всички партии са роднини!! Обединява ги едно - СЛУЖАТ НЕ НА НАРОДА , А НА КОЛОНИЗАТОРИТЕ, които с решенията си управляват онова което наричаме държава! Те не са нищо друго освен КОЛОНИАЛНА АДМИНИСТРАЦИЯ!! За съжаление КОЛОНИЗАТОРИТЕ окрадоха благодарение на същата тази продажна партийна олигархия ДЪРЖАВНИТЕ НИ МОНОПОЛИ!! Кога ще осъзнаем, че ни е нужно да се ОСВОБОДИМ не само от ЧУЖДИТЕ КОЛОНИЗАТОРИ , но и от тяхната бореща се за власт КОЛОНИАЛНА АДМИНИСТРАЦИЯ
34
5
 
11
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 1 месец
Главока Главчев премиер евалла на измишльотините наречени "поправка в Конституцията"! И най-вече на байряктаря от Росенец, човека който пи мазно турско кафе в скута на Пеевски именно заради тези *** поправки.
33
5
 
15
 
! Отговори
ППДБ на бунището преди 1 месец
По-скоро избори и да пратим шарлатаните от ПП ДБ където им е мястото - на политическото бунище! Нямам търпение да го видя.
32
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Главчев, безглавчев, изглежда много по-нормален от академика.
31
6
 
10
 
! Отговори
НИМРОД преди 1 месец
До Тотал щета ВЪПРОСЪТ Е: Кое не е наред в тази държава?!! МОЖЕ ЛИ ДА СЕ НАРЕЧЕ ДЪРЖАВА КОЛОНИАЛЕН СУБЕКТ, КОЙТО ИЗЦЯЛО СЕ РЪКОВОДИ ОТ РЕШЕНИЯ НА ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ ПЪК БИЛО ТО И ЕВРОПЕЙСКИ?!! Всички държавни монополи са преминали в ръцете на КОЛОНИЗАТОРИТЕ!! КАКВИ СМЕ НИЕ ЖИВЕЕЩИТЕ В ТАЗИ КОЛОНИЯ?! Стадо овце , което освен за стригане за друго нищо не е нужно на управляващата ни БЪЛГАРСКА КОЛОНИАЛНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ!! Колко време ни е нужно за да осъзнаем, че сме в КОЛОНИАЛНО РОБСТВО?!!
30
3
 
9
 
! Отговори
До 31 преди 1 месец
Нелегитимен сте вие, драги! Както са нелегитимни, така си гласуваха близо 6000 лева общинските съветници в СОС, което е спойка - бетон! Вие като сте легитимен, колко трябва да работите за да получите тази сума!? То бива изпиране, но чак такъв блясък! Идеална реставрация на Тикватурата!
29
6
 
10
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
тои е човек на герб гадост след гадост от сутрин до вечер няма спокоиствиемислете на изборите какво правите
28
1
 
8
 
! Отговори
Бау преди 1 месец
Браво! Най отличен избор! Па, то има ли какво друго да избира, я! Детерминация - ето ти кандидат - избирай го, чрез свободен избор и консултация! Не отивайте да гласувате, бе, заблудени офце! Не виждате ли, че самата СИК се смее на тези, които отиват да гласуват! Как няма да се смее, след като ще си състави протокола и ще получи 300 лева от бюджета, плюс това, което и плаща мафията да направи правилен протокол, а то е още повече! Абе, вий не гледахте ли тук там видеонаблюдението есента!?
27
2
 
10
 
! Отговори
НИМРОД преди 1 месец
ВСИЧКИ ВКУПОМ СЪГРЕШИХА И НЕПОТРЕБНИ СТАНАХА!! На изборите ходят все по малко хора!! Избраните не са легитимни представители на народа!! Те са извадка от някаква обслужваща ЧУЖДИТЕ КОЛОНИЗАТОРИ прослойка, която в никакъв случай не може да се нарече ПАРТИЙНА!! ДЪРЖАВАТА Е ПРЕДРЕВОЛЮЦИОННА ОБСТАНОВКА В КОЯТО ПАРТИИТЕ НЕМИГАТ , А УПРАВЛЯВАНИТЕ НЕ ИСКАТ ДА ЖИВЕЯТ ПО СТАРОМУ!! На това КОЛОНИАЛНО РОБСТВО ТРЯБВА ДА БЪДЕ СЛОЖЕН КРАЯТ
26
3
 
4
 
! Отговори
Ле ле, преди 1 месец
...само с примитивна помия и махленски обиди не става товарищи, иска се и малко акъл!
25
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако Главчев го изпратите в Гората или примерно в Джунгата няма да може да се ориентира. Именно Космите на Главата дават Информация на Мозъка как да се ориентира в пространството и освен Ум да има и Разум. Защо Индианците се ориентират в Джунглата - понеже имат дълги коси - антени с които приемат информация от природата? Как Америйка спечели войната във Виетнам? Именно Индианците в джунглата показваха как да се ориентира армията и къде точно се намира врагът.
24
9
 
5
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 месец
Ами то в такъв случай, по-добре Денко да си стои!
23
7
 
7
 
! Отговори
Долу Гроб и Прасчо преди 1 месец
Гробарят на България.
22
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А министри откъде ? :)))