Главчев отива при Радев, ще излезе като премиер

Не е ясен срокът за съставяне на правителството
30 мар 2024 08:55, Петър Бойчев
115
Главчев отива при Радев, ще излезе като премиер
Снимка БГНЕС

Президентът Румен Радев ще се срещне следобед с председателя на Сметната палата Димитър Главчев, когото вчера определи за кандидат за служебен премиер, за да му възложи за сформира служебно правителство.

Кариерата на Главчев е свързана с партия ГЕРБ. Той е бивш председател на Народното събрание и депутат в шест парламента от партията на Бойко Борисов. От юли миналата година е председател на Сметната палата.

Продължава процедурата около назначаването на служебно правителство, което да подготви изборите за 50-то Народно събрание, след като настоящото не успя да излъчи кабинет. Избор кой да оглави временното правителство президентът направи по новите правила.

Последните промени в Конституцията ограничиха възможностите му до общо 10 фигури на публични длъжности, от които държавният глава трябваше да посочи един. Листата се скъси до девет, след като тази седмица заместник-омбудсмана подаде оставка.

В два поредни дни Румен Радев проведе консултации с потенциалните кандидати за служебни премиери. Срещна се поотделно с председателя на Народното събрание, с управителя на БНБ и с председателя на Сметната палата. Вчера държавният глава проведе останалите шест срещи – с омбудсмана, с тримата подуправители на БНБ и с двамата заместник – председатели на Сметната палата.

Президентът разкритикува конституционните промени за избор на служебен премиер. Toй коментира, че когато изборът е ограничен не може да доведе до най-добрия резултат.

Пет часа след края на консултациите президентът избра за кандидат за служебен премиер председателя на Сметната палата Димитър Главчев. В 14 часа днес той ще се срещне с държавния глава, който ще му възложи да състави служебно правителство. Не е ясно с какъв срок за това ще разполага номинираният за служебен премиер.

След като Главчев предложи на държавния глава състав на кабинет Румен Радев трябва да проведе политически консултации с шестте парламентарни партии, за да се вземе окончателно решение за назначаването на служебното правителство. От това зависи и кога ще са изборите за нов парламент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още по темата: премиеррадевГлавчев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
7
 
! Отговори
ПП + БСП = РОДНИНИ преди 1 месец
ГЛАВЧЕВ ИЗГОНИ ОТ ПАРЛАМЕНТА КОРНЕЛИЯ НИНОВА, А КИРО БЕШЕ В КОАЛИЦИЯ С КОРНЕЛИЯ НИНОВА И ЗАЕДНО ДЕЛКАХА КОМИСИОННИ ОТ ИЗНОСА НА ОРЪЖИЕ ЗА ВОЙНАТА............ АГОВ, ТИЦИН, КОСТОВ, КОМЕНТИРАЙТЕ ФАКТИТЕ......
20
1
 
3
 
! Отговори
Хахаха преди 1 месец
Извинявам се,първия беше Кирчо
19
1
 
3
 
! Отговори
До Хахаха преди 1 месец
Значи е същия като теб
18
4
 
3
 
! Отговори
адолф преди 1 месец
До 123 А кого да вземе Европа насериозно?Ония със сините венци ли?Или ония с 22 чалгарски албума?Или другарката?Ами те Европа не искат другарки, искат госпожи.
17
4
 
9
 
! Отговори
С КЛАСИ ПО-ВИСОК преди 1 месец
ОТ КИРО И АСЕН, КОИТО СВАЛИХА РЕДОВНОТО ПРАВИТЕЛСТВО И ЯДОСАХА ЕВРОПА И САЩ.......
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е само служебен премиер
15
9
 
4
 
! Отговори
цъфнал гербер преди 1 месец
Пак взехме властта. За три години ни утъняха вратлетата, сега е време да се облажим. Мачкай Бойко!!!!!!
14
6
 
5
 
! Отговори
Бойко Тиквата преди 1 месец
Кво да ви каа ся... Моят приятел Гергов, вчера ми се обади и аз: - Брат, как е Панаира... И той: - Нямаш проблеми, а Аз: - Хууу... Да са видим на по питие да обсъдим детайлите. И там, пием, квот пием и си разправяме, как сме прекарали тоя или оня и му викам: Кво шъ кайш за "Герб форевър"? И ти ще си добре! И си стиснахме ръцете. Така минавам електората, не с 200-ста, а с 300-ста!
13
8
 
9
 
! Отговори
123 преди 1 месец
Тоя "Луи дьо Фюнес" , ще ни представя в Европа и света.Никой няма да го взема на сериозно ,както и ония досегашния очилат лаборант.
12
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не може Главчев да ме управлява понеже думата Главчев означава - на Глaвата си няма кoсъм, а Главата му е пълна с Чepвеи! Всеки Човек, който има Рaзум има до края на живота си Кoсми по Главата си! Именно Кoсмите на Глaвата на Човека са Антената към Вселената. Земята се движи по Спирала след Слънцето, което обикаля Галактика Млечен Път и събира цялата Информация от Вселената и чрез Космите на Главата на Хората им дава тази информация в ДНК на клeтките за да има в Мозъка не само Ум а и РАЗУМ!
11
1
 
10
 
! Отговори
Долорес преди 1 месец
Плиткоумниците нали не са забравили, че Главчев изгони *** от Парламента!!! Достоен човек!!!!
10
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В пъти по добре от жирафа
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Главчев ще е поне до ноември докато минат изборите в ЕС и Сащ да се види накъде духа вятъра, да се снишим както винаги правят нашите политици
8
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нормален човек, шok зa rpинgpитe...
7
1
 
8
 
! Отговори
ГЕРБ Ротация преди 1 месец
Въпреки счупената Сглобка, ГЕРБ успешно завърши Ротацията!;))) и почва да управлява, макар и служебно;))) Премиер не е Габриел, а Глъвчев;))) Аз, дори си мисля, че хода не е лош, щото дори бех подхвърлил, че Радев, може да назначи самият Бойко. Бойко, явно се е уплашил и е кандисал на Главчев. Иначе, до вчера, не го даваше;))) Не го даваше: Желязков и Главчев - не, не ги давам;))), обаче до вечерта е кандисал;))) Се пак, те с Радев и Гергов са си дружки.
6
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичко това се случи заради 'поправките' в Конституцията от страна на Х. Иванов. Този човек повече не би трябвало да пипва закон.
5
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредният комунист на пост.
4
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С помощ от Мравояда и Радев ГЕРБ най-после ще имат премиер. Буци не харесва това, защото се смята за незаменим, но ще го преглътне, стига Главун да му осигури достатъчно купени гласове.
3
9
 
4
 
! Отговори
Чавдар войвода!!! преди 1 месец
Ураа!
2
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чета Главчо и ми идва на ум изоглавен.