Главчев отива при Радев, ще излезе като премиер

Не е ясен срокът за съставяне на правителството
30 мар 2024 08:55, Петър Бойчев
115
Главчев отива при Радев, ще излезе като премиер
Снимка БГНЕС

Президентът Румен Радев ще се срещне следобед с председателя на Сметната палата Димитър Главчев, когото вчера определи за кандидат за служебен премиер, за да му възложи за сформира служебно правителство.

Кариерата на Главчев е свързана с партия ГЕРБ. Той е бивш председател на Народното събрание и депутат в шест парламента от партията на Бойко Борисов. От юли миналата година е председател на Сметната палата.

Продължава процедурата около назначаването на служебно правителство, което да подготви изборите за 50-то Народно събрание, след като настоящото не успя да излъчи кабинет. Избор кой да оглави временното правителство президентът направи по новите правила.

Последните промени в Конституцията ограничиха възможностите му до общо 10 фигури на публични длъжности, от които държавният глава трябваше да посочи един. Листата се скъси до девет, след като тази седмица заместник-омбудсмана подаде оставка.

В два поредни дни Румен Радев проведе консултации с потенциалните кандидати за служебни премиери. Срещна се поотделно с председателя на Народното събрание, с управителя на БНБ и с председателя на Сметната палата. Вчера държавният глава проведе останалите шест срещи – с омбудсмана, с тримата подуправители на БНБ и с двамата заместник – председатели на Сметната палата.

Президентът разкритикува конституционните промени за избор на служебен премиер. Toй коментира, че когато изборът е ограничен не може да доведе до най-добрия резултат.

Пет часа след края на консултациите президентът избра за кандидат за служебен премиер председателя на Сметната палата Димитър Главчев. В 14 часа днес той ще се срещне с държавния глава, който ще му възложи да състави служебно правителство. Не е ясно с какъв срок за това ще разполага номинираният за служебен премиер.

След като Главчев предложи на държавния глава състав на кабинет Румен Радев трябва да проведе политически консултации с шестте парламентарни партии, за да се вземе окончателно решение за назначаването на служебното правителство. От това зависи и кога ще са изборите за нов парламент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още по темата: премиеррадевГлавчев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
3
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Комунисти, да ти строят "капитализъм", няма такава перверзия! Няма такова крадене! Над два милиона млади българи избягаха от този комунистически "рай", а на ортодоксалните комунисти още не са им уврели главите!
60
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За 45 години изпратихме двама космонавти в космоса , посторихме 6 блока на АЕЦ и проектирахме още 2 , 3300 язовира . Колко неща построихте при капитализама и колко косманавта пратихте на мисия ?
59
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Капитализма фалира няколко пъти и ако не му печатат пари , дори няма да същвствува . Не е фалирал соца , запада го развали ,,защото никога нямаше да достигне това развитие . не вярваш ? Справка -Китай !
58
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз тази промяна на промяната не им я разбирам, ама не съм софийски паветен ителектОалец за това.
57
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
53- МОЛЯ ТЕ СПОДЕЛИ ЗАЩО ФАЛИРА ТОВА ПОСТРОЕНО ЗА 45 Г ВСИЧКО, ЗАЩО ХОРАТА БЯГАХА НА ЗАПАД А НЕ В РУСИЯ И ГИ СТРЕЛЯХА ПО ГРАНИЦАТА- ЗАЩО БЯХМЕ ВЪШЛЯСАЛИ, ЗАЩО 2 ЧАСА ИМАШЕ ТОК ДВА НЯМАШЕ, ЗАЩО БЕШЕ ТАКА С ВОДАТА,...ЗАЩО?!
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Главчу е човек на Тиквата :)))
55
0
 
4
 
! Отговори
Христо Иванов преди 1 месец
фаза последна, самостоятелно правителство на герб и дпс, приключена. Време е за мазно турско кафе на Росенец.
54
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нема такава държава !
53
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Както и да го въртят , системата е една и съща . За 45 години социализъм е построено всичко в държавата , за 34 години капитализъм почти нищо , но са сметка на това е ограбено толкова много , като 3 Българии .
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези драскачи под статията добре ли са със здравето
51
5
 
6
 
! Отговори
Жорж преди 1 месец
Значи Главчо е наред.Демек Гроб ще управлява бедна България.Знам какво ще направят,нов заем който ще окрадът.
50
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КАКВО НАПРАВИХА БСП В СОС- БСП, ИТН И ВЪЗРАЖДАНЕ- ГЛАСУВАХА ПРОТИВ БЮДЖЕТ НА СОФИЯ ЗА 2024Г- И АКО НЕ БЕШЕ ПРИЕТ ДЕЦА В ДГ ОСТАВАТ БЕЗ ДГ, УЧИТЕЛИ БЕЗ ЗАПЛАТИ, БЕЗ ТРАНСПОРТ- И ТОВА Е ДОБРЕ ЗА БСП- ДА БЛОКИРАТ РАЗВИТИЕТО НА ДЪРЖАВАТА. НЕ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ТЯХ- ТЕ СА КРАДЦИ- КРАДАТ ОТ НАШЕТО БЪДЕЩЕ!
49
3
 
1
 
! Отговори
МВР е проблем преди 1 месец
Полицаите в Бобов дол избиват масово жени и млади хора и никой от МВР-София не реагира, тези полицаи са с разсъдък на 15 - 16 годишни деца, правят се пред хората на Нацисти и унищожават систематично населението на град Бобов дол !
48
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НЕ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА БСП-ТЕ СА ПРОТИВ ВСИЧКИ ЗА ВСИЧКО
47
3
 
9
 
! Отговори
Хейт преди 1 месец
Най-сетне банкянският старец ще може да реди и служебните правителства. Голяма мъка, ама това беше целта на цялото упражнение. Поне този *** на снимката знае как да краде и да фалшифицира избори.
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредния недопустим компромис спрямо законите от страна на политическата каста , която сама първо си ги твори , после се оказва , че им пречат и кара през просото и това ни го представят за държава .
45
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
и какво направиха петков и василев със своята омраза към президента, служебно правителство на ГЕРБ
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КО ПРАЙМ ако пак изберем БСП- те гласуват винаги против и ако някой гласува по съвест го изключват- КАКВО НАПРАВИХА В ПАРЛАМЕНТА- МАЙ 2021Г НИНОВА И СИЕ НАПРАВИХА 17.7% ИНФЛАЦИЯ- браво другарко- моля те не се добирай до властта! ТЕ СЕЯТ ЗЛОБА И ОМРАЗА!
43
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И КО ПРАЙМ- ако изберем пак ИТН- те не подкрепят никого- гласуват винаги против и с ТОВА СА ГОРДИ?! КАКВО НАПРАВИХА В ПАРЛАМЕНТА- ОГРОМНО НИЩО!
42
1
 
14
 
! Отговори
АЗ преди 1 месец
Дами и господа, домовата книга е къса и никой не иска да се набутва да става премиер за два месеца, след което да го плюят години. Изборът е на тези, които гласуваха за безумните поправки в Конституцията. Ако българите имат и грам останал им здрав разум, на изборите ще накажат ГЕРБ, ППДБ и ДПС, които гласуваха това безумие. Да си играеш с основния закон на държавата само за да удовлетвориш болните си амбиции да превземеш цялата власт, е не просто безотговорно, но и престъпно поведение! Дано има възмездиe.