"Ромският въпрос" в Чехия стигна до нападения с мачете

Северна Бохемия се превръща в арена на етнически сблъсъци
Обновена: 28 сеп 2011 08:44 | 27 сеп 2011 13:30, Елка Василева
147
"Ромският въпрос" в Чехия стигна до нападения с мачете
Чешката полиция охранява ромска къща във Варнсдорф, 3 септември. Снимка: Reuters

Районът на Северна Бохемия в Чехия се превръща в арена на насилствени сблъсъци между роми и местни жители, пише сп. "Икономист".

Чешкият президент Вацлав Клаус призова полицията да отговори "безмилостно" на ескалацията на напрежението, в основата на което стои тлеещ социален проблем.

Отношенията са обтегнати от години. Бедност, предразсъдъци и престъпност тормозят ромите в Чехия, наброяващи около 300 000 души.
 
През 90-те години на 20 век натискът от Европейския съюз принуди град Усти над Лабе да разруши стената, която беше издигнал около ромско гето.

Още по темата

Мнозина наблюдатели се оплакват, че големи суми (включително от фондовете на ЕС), определени за дейности по интегрирането на ромите, се прахосват за консултанти или безсмислени проекти.

Новият елемент е ответната реакция на ромите. През август трима роми нападнаха с мачете няколко "бели", както в Чехия наричат лицата от неромски произход. Други двайсетина ромски младежи пребиха с палки шестима бели мъже пред дискотека.

Огънят се подклажда от крайнодясна партия, но гневът на местните хора се подхранва най-вече от престъпността и миграцията.

Фирми за недвижими имоти настаняват ромски наематели в евтини жилища, за да продават ремонтираните им предишни домове в по-богати части на страната. Само в град Румбурк през последните 18 месеца пристигнаха близо 2360 такива роми.

Враговете на ромите ги обвиняват, че не могат да се приспособят към обществото. Много хора настояват те да бъдат вкарани в оградени със стени гета. Подобни призиви се чуват все повече в Словакия, където крайнодесният политик Ян Слота казва, че ромите би трябвало да имат отделна държава, без обаче да посочва къде. Това напомня преследването на евреите и ромите от нацистите и сътрудничеството на чехите в тази дейност, отбелязва "Икономист".

Въпреки че явните неонацистки партии са забранени, дори уважавани чешки политици флиртуват с антиромските настроения.

Бившият министър-председател Иржи Кунек започна политическата си кариера, като премести ромски семейства от центъра на град в Чехия в корабни контейнери в покрайнините му.

Партията "ТОП09", която е партньор в управляващата коалиция, бойкотира заседанията на правителството, настоявайки за уволняването на известния с антиромските си възгледи съветник в образователното министерство Ладислав Батора. (Той беше преместен на друг пост.)

Батора е протеже на Клаус, който обича да критикува политическата коректност и има склонност да назначава за сътрудници хора, които не зачитат общоприетите норми. Той открито подкрепи заместник-началника на своята канцелария, който попадна под прицел, след като определи участниците в гей парад в Прага през лятото като "хора с отклонения" и се противопостави на "медийното линчуване" на скинари, атакували със запалителни бомби ромска къща.

Някои подозират, че Клаус планира да създаде нова националистическа, евроскептична партия, когато напусне президентския пост през 2013 г. Той не би трябвало да има проблеми да спечели подкрепата на разгневените "бели" чехи, пише в заключение "Икономист", цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още по темата: ЧехияромиВацлав Клаус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
1
 
47
 
! Отговори
горкичките преди 12 години
и там "бедност, предразсъдъци и престъпност" тормозели разбирате ли... ***.що тъй?! а Чешкия хелзингски комитет къде спи?и кой ги тормози - чехите ли? Ми кажете на Саркози да не ги гони бе! да даде шанс на ***, както дава на 5те милиона араби - след стотина година може и да успее да ги интегрира в мултикултурното си общество, щото ние не успяхме, ама ние сме расисти даже и според главния ни прокурор, нал тъй
119
2
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Чешкият президент Вацлав Клаус призова полицията да отговори "безмилостно" на ескалацията на напрежението, в основата на което стои тлеещ социален проблем." СЕГАНИТЕ СА СИ *** КЪДЕТО И ДА ОТИДАТ, АКО ЩЕ И НА ЛУНАТА, СЪЩИТЕ ТЮФЛЕЦИ, *** И ***!
118
11
 
3
 
! Отговори
до 119 преди 12 години
*** такъв,ти ако прекараш и един ден на място като посочените от теб,ще полудееш.Крехката ти психика няма да го понесе.
117
7
 
29
 
! Отговори
до 101 преди 12 години
Има как да няма,в освиенцим и аушвиц и на много други места не е имало проблем с ***,остава пак да ги отворят и да заработят,тъкмо и ще се отворят нови работни места.
116
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
сичко е едно и сащо *** е *** турчина е турчина дай им кючек и им гледай сейра
115
2
 
22
 
! Отговори
Аззз преди 12 години
Ако напиша каква беше тази програма ще ми изтрият коментара-който се интересува да потърси в Интернет.Ако някой от Пловдив чете-ако не знае да пита по-възрастните през 80-те какъв случай има с шефчето на танковата бригада :) Как се мачкат ромски къщи с танк :)
114
1
 
24
 
! Отговори
Аззз преди 12 години
В Чехия нещата са доста по-различни от България.Естествено че ще има сблъсъци,но там са от много повече от чисто криминален характер , от колкото етнически.В Чехословакия още преди промените (за по-малките) имаше държавна политика за ограничаване на раждаемостта на т.н. роми и то ОФИЦИАЛНА.Такава програма имаше до скоро и в Чехия.
113
1
 
7
 
! Отговори
BULGARIA преди 12 години
Do komentar 107.... EI MURSHAWA SGAN edin pyt shte wi hwanem i nqma kade da bqgate izrudi gadni ;) Nie sme pone 2 miliona mladi bulgari wie edwa 800 000 w cqlata strana .. ako poiskame nqma da wi ima na sekyndata .. towa che wi tyrpim 20 godini ne oznachawa che shte wi tyrpim oshte 20 ;) Otidi se samoubii predi nie da sme doshli da te ubiem
112
1
 
10
 
! Отговори
Deutschland преди 12 години
In Sibir konnen die *** sich schoen austoben! :)
111
1
 
7
 
! Отговори
future преди 12 години
zapochna se
110
0
 
10
 
! Отговори
До 1 преди 12 години
Тасо,знаем ви как правите в Гърция!Насирате се пред *** си!Просто винаги имате резервни *** във вас си!И те не плащат нищо!Бетер българските са!
109
3
 
46
 
! Отговори
BG преди 12 години
ВРЕМЕТО Е МНОГО БЛИЗО КОГАТО ВСИЧКИ *** ЩЕ БЪДАТ НАСТАНЕНИ В КОНЦЛАГЕРИЗАЩОТО ТОВА Е ЕДНА ОТ НАЙ АНТИСОЦИАЛНИТЕ РАСИ В СВЕТА ГЕНЕТИЧНО УВРЕДЕНА РАСА КОЯТО Е ПРОГРАМИРАНА САМО ДА ИЗВЪРШВА ПРЕСТЪПРЛЕНИЯЦИГАНИНА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПРЕВЪЗПИТАН ТОВА ЕМИСИЯ НЕВЪЗМОЖНАПО СКОРО НЯКОЙ ПАПУАС ДА ГО ИНТЕГРИРАШ В ОБЩЕСТВОТО ИЛИ ЕСКИМОС ИЛИ ПИГМЕЙ НО *** НИКОГА
108
1
 
27
 
! Отговори
До 89 преди 12 години
Прав си!И аз имам лабрадор,които са страшно добри,но чуем ли я да лае,знаем,че *** минават покрай къщи!
107
0
 
51
 
! Отговори
чук преди 12 години
За шофьорска книжка се иска основно образование,за да се гласува на избори да се иска задължително средно образование.По закон образованието до 16г.е задължително и безплатно.Ха да ги видим *** и тези които купуват гласове.И няма никаква дискриминация,просто и лесно.
106
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
samo laete bokluci va6ti jeni katsaqlovi ko e vinove *** samo sqda6 i pi6e6 zna4i golqm bokluksi izlez hvani edin *** i go zakoli katsi golqm tarikat.ama samo znaete da laete sqda6 pi6i6 i drugite po glupavi ot vas i izlizat da sta4kuvat i da napadat , napadat ee kvose slu4ilo do sega nqma ubiti ubite da vidim be *** kvo samo drazni6 izlez kat m1j i ubi edin *** pone kvo samo pi6i6.
105
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И в царски *** кърлежа си е кърлеж...
104
1
 
29
 
! Отговори
Хахахаха преди 12 години
Вижте го втория отляво надясно!Интегриран ром!
103
0
 
38
 
! Отговори
bo преди 12 години
Не че одобрявам всичките тези реакции, но помислете само,....кой и какво внимание щеше да обърне на това убийство в Катуница, ако не беше националистическата вълна...Така, че всяко зло , за добро....сега ще ги поразпънат всичките тези дето толкова години са си затваряли очите за престъпленията на ***, а колко кирливи ризи ще се изкарат на бял свят, само можем да гадаем. А, и още нещо...*** си е безмозъчно същество и от добро не разбира....
102
16
 
12
 
! Отговори
lagrandechose преди 12 години
Драга четяща публико, не усещате ли как с ТАКИВА статийки, публикувани в ТАКЪВ момент някой успява да ви навие пружинката до скъсване?
101
9
 
6
 
! Отговори
цсь преди 12 години
Няма да гласувам за никой.Не си давам гласа на тия *** .