"Ромският въпрос" в Чехия стигна до нападения с мачете

Северна Бохемия се превръща в арена на етнически сблъсъци
Обновена: 28 сеп 2011 08:44 | 27 сеп 2011 13:30, Елка Василева
147
"Ромският въпрос" в Чехия стигна до нападения с мачете
Чешката полиция охранява ромска къща във Варнсдорф, 3 септември. Снимка: Reuters

Районът на Северна Бохемия в Чехия се превръща в арена на насилствени сблъсъци между роми и местни жители, пише сп. "Икономист".

Чешкият президент Вацлав Клаус призова полицията да отговори "безмилостно" на ескалацията на напрежението, в основата на което стои тлеещ социален проблем.

Отношенията са обтегнати от години. Бедност, предразсъдъци и престъпност тормозят ромите в Чехия, наброяващи около 300 000 души.
 
През 90-те години на 20 век натискът от Европейския съюз принуди град Усти над Лабе да разруши стената, която беше издигнал около ромско гето.

Още по темата

Мнозина наблюдатели се оплакват, че големи суми (включително от фондовете на ЕС), определени за дейности по интегрирането на ромите, се прахосват за консултанти или безсмислени проекти.

Новият елемент е ответната реакция на ромите. През август трима роми нападнаха с мачете няколко "бели", както в Чехия наричат лицата от неромски произход. Други двайсетина ромски младежи пребиха с палки шестима бели мъже пред дискотека.

Огънят се подклажда от крайнодясна партия, но гневът на местните хора се подхранва най-вече от престъпността и миграцията.

Фирми за недвижими имоти настаняват ромски наематели в евтини жилища, за да продават ремонтираните им предишни домове в по-богати части на страната. Само в град Румбурк през последните 18 месеца пристигнаха близо 2360 такива роми.

Враговете на ромите ги обвиняват, че не могат да се приспособят към обществото. Много хора настояват те да бъдат вкарани в оградени със стени гета. Подобни призиви се чуват все повече в Словакия, където крайнодесният политик Ян Слота казва, че ромите би трябвало да имат отделна държава, без обаче да посочва къде. Това напомня преследването на евреите и ромите от нацистите и сътрудничеството на чехите в тази дейност, отбелязва "Икономист".

Въпреки че явните неонацистки партии са забранени, дори уважавани чешки политици флиртуват с антиромските настроения.

Бившият министър-председател Иржи Кунек започна политическата си кариера, като премести ромски семейства от центъра на град в Чехия в корабни контейнери в покрайнините му.

Партията "ТОП09", която е партньор в управляващата коалиция, бойкотира заседанията на правителството, настоявайки за уволняването на известния с антиромските си възгледи съветник в образователното министерство Ладислав Батора. (Той беше преместен на друг пост.)

Батора е протеже на Клаус, който обича да критикува политическата коректност и има склонност да назначава за сътрудници хора, които не зачитат общоприетите норми. Той открито подкрепи заместник-началника на своята канцелария, който попадна под прицел, след като определи участниците в гей парад в Прага през лятото като "хора с отклонения" и се противопостави на "медийното линчуване" на скинари, атакували със запалителни бомби ромска къща.

Някои подозират, че Клаус планира да създаде нова националистическа, евроскептична партия, когато напусне президентския пост през 2013 г. Той не би трябвало да има проблеми да спечели подкрепата на разгневените "бели" чехи, пише в заключение "Икономист", цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още по темата: ЧехияромиВацлав Клаус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
1
 
55
 
! Отговори
// преди 12 години
Има ли поне едно место в Европа, където *** да не са проблем?
99
2
 
21
 
! Отговори
МИНИСТЪР НА ЦИГАНИЯТ преди 12 години
Това му го пратете на БОИКО МЕХМЕДОВ БРИКЕТОВ министър председстел на *** мешере , да го прочете . Идруго които и да бъде избран за Президент върху него ще тежи съмнението за купените *** гласове . НИКОГА ТОЯ НЯМА ДА БЪДЕ ПРЕЗИДЕНТ НА БЪЛГАРИТЕ .
98
1
 
48
 
! Отговори
хуманис преди 12 години
Въпроса с *** може да се реши и по хуманен начин. Просто трябва да се въведе закон както в Китай, едно *** семейство да няма право на повече от едно дете. Иначе се спират всички помощи и се налагат глоби. Много е просто но политиците не искат да го направят защото ромите им са най-евтиния електорат - две кебапчета и една бира.
97
2
 
9
 
! Отговори
Viva ROKERITE преди 12 години
Kude e 4i4ko 6ikelgruber, kude sa negovoiet zamestnici???Tezi ot Gestapo i SS.Da zatriqt edin put zavinagi tazi mrusna ..rasa, ne, ne sa i rasa..tova e plod na Gospod kogatyo e bil v nai-lo46oto si nastroeni.Te i tam sa sus6tite, no narodite se vdigat.Bulgariq se subudi i misliq, 4e ot v4era *** ve4e 6te se zamisliqt predi da zaka4at Bulgari. Strah gi trese sega.Taka im se pada.S godini Bulgarite se strahuva i turpqha no predela doide.Napred Bulgari, ne spiraite protestite!!!
96
10
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** и турците са най-голямата опасност за човешката цивилизация. И двете групи са антисоциални, кръвожадни, мързеливи и разрушителни. С две думи гнилоч и ***. Всички светила, учени и интелектуалци са списали по този въпрос. За съжаление България вече се задушава от тези *** и ***. Добрият български народ вече не може да насмогне на тази чума и загива от ден на ден.
95
27
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Предлагам всеки един от пишещите тук да отиде да си вземе по една хубава *** за жена и да гледа по няколко деца. Тама хем ще решим ромския проблем, хем ще има прираст на българчета в семействата, хем ще се гледат добре децата. Ще си получавате помощите (нали майката е ***). :)Стига сте писали само глупости. Време е за прираст на населението.
94
1
 
15
 
! Отговори
до 97 преди 12 години
прав си вапроса е че си ги вкарахме големия големите в европа и българия и сега ного бурзо ни влиза направо изтрапвам като чуя за рекордите на едно *** се,еиство и,али 12 деца 3 умрели от глат *** родила още 2 и станали 11 българия и европа не е готова за такава болест рак бурзо се разпрострамява и заразява здрави клетки досега българия и европа боледуваше от грип сега сме изправеми пред рак, чума . ваксинация бурза
93
1
 
19
 
! Отговори
александър преди 12 години
когато Александър Велики завзел Персия,обявил време за отпразнуване на победата и наредил да докарат *** да им пеят и танцуват. А това е било преди 2000 години...Е,нещо да се е променило от тогава ?
92
4
 
39
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Поредното доказателство, че *** са изверги, нисша раса, ***, зверове !!! Само обединение на всички потърпевшши народи и поголовно унищожаване на тази зараза ще ни спаси !!!
91
2
 
17
 
! Отговори
чудя се преди 12 години
защо ли 3 народа така се отличават от останалите в мерака си да ползват чужд труд. Третите са ***, а вторите са гърците. Та така.
90
1
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Въпросът ми е - защо само с *** се случват тези неща? Където и да са - едно и също е! Айде, ако само в България да беше, да каже човек, че само ние сме кривите! Ами чехите, ами словаците, ами румънците, ами французите, ами италианците??? Всички ли грешат или *** не ЖЕЛАЯТ да се ПРОМЕНЯТ! Те не искат да са НОРМАЛНИ! Искам да им се помогне защото са пришълци и са онеправдани, но ЗАЩО само те безчинстват МАСОВО и са превърнали това в *** бизнес??
89
1
 
36
 
! Отговори
До коментар 75 преди 12 години
хахахахахахаха, веднага ще ти отговоря пич!Наморника е сложен на кучето защото то веднага ще започне да хапе ***. Нямам идея защо е така но е факт. Аз имам чистокръвна немска овчарка, принципно не хапе изобщо. Голям е красавец и хората много му се радват, обаче това куче види ли *** полудява направо :D *** и пиян човек види ли направо се хвърля без да лае без нищо, директно се мята.
88
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** са безпаметно *** по природа.Плодят се като *** .Калпава пара не се губи.Много малко от тях могат да надскочат собствената си среда. Хората не могат да понесат тяхното присъствие.Крадливи, миризливи, нагли и досадни като конски мухи.
87
2
 
38
 
! Отговори
Косьо преди 12 години
*** в България са маймуноподобни крещящи миризливи мръсни същества , не са раса , не са етнос , не може да става въпрос за етническа и расова основа на каквото и да било !!!!
86
1
 
9
 
! Отговори
bg преди 12 години
Dnes.bg "Бедност, предразсъдъци и престъпност тормозят ромите в Чехия, наброяващи около 300 000 души"Според wikipedia.org "*** в Чехия са 11746"Кое е истината?
85
3
 
23
 
! Отговори
Tasos-student- VARNA преди 12 години
Treba da razberete , prez tezi vremena nema LEVSKI , nema CSKA , nema bEROE , nema LOKOMOTIV , nema BOTEB , nema LITEKS. nema MLADO , nema VAZRASTNO nema OB6T RAbOTNIK , nema PROFESOR IMA SAMO EDNO - RODINATA TREbA DA SE ObEDINEVATO SI4KITE VIE BULGAROTO.
84
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
РЕШЕНИЕТО Е ЕДНО ЕДИНСТВЕНО ЕДИН ГОЛЯМ ХАРТИЕН ПАРАХОД ДА СЕ КАЧВАТ И ДА СЕ МАХАТ
83
1
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Целия свят ще скочи иначе знам как да се интегрират ромите. Най- добре интегрирания ром е кастрирания(не мъртвия, не сме варвари).
82
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бойко нали е приятел с американците. Само те могат да ни помогнат. Специалисти са по негърски гета (квартали) , индиански резервати, от които може да се излезе само с бележка от шерифа , даже няколко щата са си негърски. Американците най-обичат да дават акъл.
81
1
 
17
 
! Отговори
трудно е преди 12 години
няма интеграция причините се много нака да кажа най важните на сякаде има лажи кражби и така нататук насякаде по света обаче едно е един булгарин друго е 1 000 000 *** едно е един англичанин друго е 1 000 000 *** и така трябва да се гледа в проценти а при тях 95% е мале мале с тенденция да се овеличава а при другите е от 5 до 10% с тенденция да намалява аз интегрирам един *** и те се раждат десет не интегрирани