В България мечтите за просперитет са вгорчени

Световни агенции пишат за самозапалванията и корупцията у нас
Обновена: 15 мар 2013 09:06 | 14 мар 2013 21:45,
390
В България мечтите за просперитет са вгорчени
Снимка: архив, Reuters

Драматичните самозапалвания в България - три от които с фатален край - имат поразяващо сходство със събития от преди половин век в Източна Европа, когато предимно млади интелектуалци протестираха срещу съветското комунистическо управление, като се самозапалваха с искания за свобода и демокрация, отбелязват световните агенции Асошиейтед прес и Ройтерес.

Четвърт век след падането на комунизма в България мечтите за просперитет бяха вгорчени в тази балканска страна, най-бедната в Европейския съюз. Всеки пети българин живее под прага на бедност, безработицата е на рекордно високо равнище, доходите са наполовина от средноевропейските, а вземането на подкупи, измами и печално неадекватната съдебна система са част от ежедневието.

Макар самозапалванията да не са типични за България, според експерти възможно е те да оформят тип поведение, което да има последователи. "Самозапалването е акт, който призовава обществото да реагира", цитира Асошиейтед прес мнението на психоложката Маргарита Бакрачева. Това не е следствие от лична драма, а по-скоро е решение, породено от безнадежността.

"Чашата на гнева на хората преля. Няма какво да чакаме и ще започнем нови протести", заявява лидерът на едно от протестните движения Янаки Ганчев, цитиран от Ройтерс. Агенцията отбелязва, че протестиращите не вярват на служебното правителство, защото премиерът Райков и трима други негови членове са заемали постове в предишни десни кабинети.

Други министри от кабинета пък имат връзки с управлението на партия ГЕРБ, казват те. Недоволството от високите цени на тока прерасна в по-общо безпокойство заради ниския жизнен стандарт и политическия елит,
обвиняван, че поддържа корумпирана система от падането на комунизма през 1989 г. насам, отбелязва Ройтерс.

Президентът Росен Плевнелиев назначи Марин Райков начело на екип от технократи с надеждата, че експертният им опит ще бъде знак за започване начисто и ще успокои обществения гняв, отбелязва Ройтерс, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


390
Още по темата: самозапалване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
298
2
 
1
 
! Отговори
BKP преди 11 години
Tolkova li ste prosti ili prosto ste komunisti? Kakva Rusia blianuvate be komuneta smradlivi *** ? Nali 45 godini sme bili s Rusia i lagera se razpadna i nie da varvim pak kam Rusia , koiato e na 71 miasto v klasaciata za nai dobri darzavi za jiveene, USA e na 16 , Germania na 15,povecheto darzavi v Evropa sa na parvite mesta, a nie kam Rusia da varvim ! Kazimu che e komunist i ne go obizdai !
297
2
 
1
 
! Отговори
ПРАВ СИ преди 11 години
До предложениеИмаше такива идеи за това което ти говориш за аутсорсване на правителства. Сиреч Европейския съюз и без това си има парламент, ще стане малко по голям но да управлява всичките държави в едно... Не е лоша идеята...Като Отбраната, армията естествено си останат на президента управление.
296
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Освободилият се човек, а още повече освободилият се дух, презрително тъпче всякакво задоволство и успокоение--------------- Своето задоволство или на другите? Аз нямам против да си тъпчеш твоето самодоволство и ако ти е кеф даже да се самобичуваш. Някои се и палят...
295
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
1975та съм роден. Като гледам американски филми си спомням за 80те в България. Като гледам български филми и дори какви са младежите сега, си спомням за американските филми от 80те за Бронкс и бедният негърски и италиански живот.
294
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
3081 20 Отговоривъзмутенапреди 19 часаРобското търпение в продължение на 23 години свърши .Всички партии ни се изредиха и всички те еднакви бяха. Но от сега няма повече да позволим да ни правят на луди. Ще се вдигаме на масови бунтове ,защото друг начин няма.Платени минуси пред народната истина-защо минус-това нее ли самата истина?
293
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колко хора стоят без работа в тази държава, защото били прекалено квалифицирани!
292
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
@AD Е психо. Има малка амидала. Може и сериен убиец да е. Но вероятно е икономическо психо. Каролев е такъв - и неговите любовници в Атлас за радикален капитализъм. Георги Ангелов от отворено общество. Лъчезар Богданов, Георги Ганев, Димитър Ганев.. И всички подържаши идеите на Зомби Икономикс.
291
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако в швейцария не са яли шоколад на дали днес щеше да има Якобс Сушард и Нестле. Ако Гърция не можеше да пие Метакса и Узо, а можеха да си позволят само да си правят домашна ракия, тогава светът нямаше да познават тези питиета. Така е с всичко. Примерно турците не са могили да си позволят качествени маслини, и за това са произвеждали само такива - и такива са изнасяли. Така е дори с месото. С прошутото.. Ние не изнасяме качествено месо и дори никакво, но ставаме за пазар на месо с изтекъл срок на годност. И сме пазар само за внос на замразени плодове и домати...
290
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Успешните фирми вБългария работятза чужбина ибългарския пазарим е безразличен,просто защото е малък и многоназад."Ти с голям *** бе.. Поне дай пример. Но нямаш нали. Ако в швейцария не са яли шоколад на дали днес щеше да има Якобс Сушард и Нестле. Ако Гърция не можеше да пие Метакса и Узо, а можеха да си позволят само да си правят домашна ракия, тогава светът нямаше да познават тези питиета. Така е с всичко. Примерно турците не са могили да си позволят качествени маслини, и за това са произвеждали само такива - и такива са изнасяли. Така е дори с месото. С прошутото.. Ние не и
289
3
 
11
 
! Отговори
ВРЕМЕТО Е НАШЕ ! преди 11 години
Безработицата стигна 12.3% , a при младежите родени по време на промените до 29-годишна възраст до 20,8%.!В същото време броят на мафиотоолигарсите и на забогатялите "бизнесмени" също се е увеличил от успешното ликвидиране и разграбване на държавната собственост по поръчка на политиците приватизатори, събудило и изкарало на улиците ДНЕС хиляди безработни млади хора за да протестират,че това не е ТЯХНОТО ВРЕМЕ и на никой вече не му се пееше,успешната за малцина някога приспивна песен за народа ВРЕМЕТО Е НАШЕ !
288
6
 
14
 
! Отговори
АТАКА ПОБЕДА преди 11 години
ВОЛЕН СИДЕРОВ ЗА МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРИЯГЛАСУВАЙТЕ ЗА ПП АТАКААТАКА! ПОБЕДА!ДА СИ ВЪРНЕМ БЪЛГАРИЯ!СЪ НАМИ БОГЪ
287
1
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
KVI SREDNOEVROPEISKI DOXODI XORATA IZKARVAT ZA DEN ZAPLATATA MI MANI BEGAI DOXODITE NI NE SA DORY ZANZIBARSKI .MRASNA MAFIQ
286
1
 
10
 
! Отговори
кагот преди 11 години
България е малък пазар, и не може да "направиш мускули на този пазар", а тогава да излезеш навън. Фактът е че големите фирми на нашия пазар (които са местни) са точно монополите, които са толерирани - Ковачки, Цветан Василев, ***, Гриша Ганчев, Георги Гергов, Красимир Гергов, МарешкиУспешните фирми в България работят за чужбина и българския пазар им е безразличен, просто защото е малък и много назад. Затова повишаване на доходите е само социална мярка, и няма да раздвижи икономиката.
285
3
 
23
 
! Отговори
eve1 преди 11 години
Гласят се същите партии пак да ни яхнат но този път не трябва да чакаме 3 години и половина,след месец-два не започнат ли да работят за народа с бой и кръв трябва да ги изхвърлим от парламента.Те от мирни протести и самозапалвания май не разбират.
284
2
 
6
 
! Отговори
предложение преди 11 години
Предлагам да аутсорснем управлението на държавата към Германия или Франция.Временно, само докато НИ '''оправят'''. ха ха хате и без друго имат такива вечни апетити, пък ние от това по зле накъде...
283
1
 
8
 
! Отговори
аршин преди 11 години
Истината е, че нито едно правителство досега не беше далновидно. Нито едно правителство не успя да пререже пъпната връв на корупция, кражби и огромни далавери. Особената им непрозорливост и слепота доведоха дотам да има закони обслужващи чужди интереси но не и тези на народа. Като основни приоритети за народа са здравеопазване, образование и демографски прираст. Европа знае, че в БГ 23% от кандидатите за работа са ***, правителствата се кооперират с тях заради изборите, срам, срам за тези ..
282
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всички които се докопаха до властта крадоха, но тези се унесоха, а с постната пица за народа ясно показаха, че народа ще става все по-зле. Гадове, гадни всички се изтумбиха и наляха от презадоволяване.
281
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НЯМА ЖИВОТ,ЗА НАС.ОБРЕКОХА НИ...
280
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"доходите са наполовина от средноевропейските"Абе кои ви лъже така нагло!Не 1/2 а 1/8 до 1/10 са !
279
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бизнеса зависи отпортфейла на народа.От вътрешнотопотребление. Някоище кажат тогава даизнасяме. Но за да изнасяш първо трябвада направиш мускулина вътрешния пазар.Да станеш достатъчноголям за да растеш и вчужбина. Но когато нямаш пазар вродината си щеостанеш малък инеразвит. А от вън щеси внасят излишъка отнепродаденото. Пък защо ние да не гоправим да изнасямеизлишъка си зачужбина. Но само акоима нарастване навъпрешното потребление. Ще имаинфлация но тя щеидва със закъснениетака че БВП реално щерасте. Сега имамедефлация спрямо развитите икономи