САЩ обявиха война на Русия - засега само петролна

Избраното оръжие обаче може да се окаже с две остриета
16 окт 2014 21:30, Елка Василева
555
САЩ обявиха война на Русия - засега само петролна
Снимка: архив, Reuters

Започналото неочаквано и продължаващо и до днес падане на световните цени на петрола поставя все повече въпроси. Все повече експерти са склонни да мислят, че в основата на този спад стоят не толкова пазарни тенденции, колкото нечий користен замисъл и опити за прекрояване на петролния свят, пише Утро.ru.

Все по-очевидни са и участниците в този спектакъл. От една страна това са САЩ, които желаят да изтласкат Русия от пазара, така че да открият възможност за по-скорошни доставки на собствен шистов газ в Европа, а от друга страна – Саудитска Арабия, която не за първи път е в ролята на оръдие в американските ръце, чиято цел е да свалят световните цени и да изтласкат Русия от пазара.

Ако това наистина е така, а съдейки по преките и косвените признаци, се създава впечатлението, че това наистина е така, може да се констатира, че войната на Русия е обявена. За щастие, засега само петролна.

Също такава петролна война преди много години постави началото на процесите, довели до кончината на изглеждащия дотогава непобедим СССР.

„Фантазирам си или наистина се води глобална петролна война, в която САЩ и Саудитска Арабия воюват срещу Русия и Иран?“ - пише наблюдателят Томас Фридман.

Още по темата

„Не може с точност да се каже дали американско-саудитският петролен алианс е преднамерен или е просто съвпадение на интереси – посочва експертът. - Но очевидно ние се опитваме да направим с президента Путин и аятолах Хаменей това, което американците и саудитците направиха с последните ръководители на СССР: банкрутираха ги, сваляйки цените на петрола под нивото, което е нужно на Москва и Техеран“.

Съдейки по ситуацията с курса на рублата, американско-саудитският удар, ако такъв наистина има, е постигнал целта си. Руските държавни финансови структури са принудени с ускорени темпове да разработват най-критични сценарии за развитие на икономическата ситуация. Така например „шоковият“ сценарий от Банката на Русия предвижда цената на петрола в света да падне до ниво от $60 за барел.

В не по-малко сложна ситуация рискуват да се окажат и други страни, които добиват петрол и чиято икономика се основава на износа на нефт и газ, като Венецуела, Нигерия и др.

От друга страна, започнатата от САЩ с участието на Саудитска Арабия война при днешните условия може да се окаже не толкова ефикасна, както това беше по времето на подриването на могъществото на СССР.

Обяснението е от една страна, че тези, които са разпалили войната, самите са зависими от нейните последици. Така например добиваният в САЩ шистов газ,  разрешение за чийто износ днес сериозно обмислят във Вашингтон, също има доста висока себестойност и инициираният спад на цените може да подкопае и пазара на шистовия газ.

В подобна ситуация се оказва и Саудитска Арабия. За разлика от 70-те години на миналия век себестойността на експортирания петрол рязко се повиши, тъй като през това време значително нарасна и делът в нея на социалните и различни други разходи на кралството. В момента няма никаква възможност те да бъдат съкратени до минимум.

По тази причина недоволство от започната от САЩ „война“ започна да се появява в най-висшите кръгове на самата Саудитска Арабия.

Както съобщи РБК, саудитският принц Ал Уалид ибн Талал е изпратил до министъра на петрола на кралството Али ал Наими и на други министри открито писмо, в което изразява безпокойство от продължаващия спад на цените и търсенето на петрол. По думите на принца петролът е основен експортен продукт за кралството и източник на попълване на неговия бюджет.

Ал Уалид ибн Талал не вярва на Ал Наими, който според медиите е нарекъл „преувеличени“ рисковете, свързани с падането на цените на петрола под $100 за барел. „Бюджетът на страната за 2014 г. зависи на 90% от петрола и да се недооценява падането на цените е само по себе си пагубно и не може да не привлича вниманието“, смята принцът.

По данни на МВФ бездефицитният бюджет на кралството се осигурява при средна цена на петрола през 2014 г. на ниво от $86,1 за барел. Днешната цена на петрола неумолимо наближава тази стойност. Изхождайки от това, Ал Уалид предупреждава, че поради продължаващия спад на цените държавният бюджет за 2014 г. и 2015 г. ще се лиши от огромни суми.

Всичко това поставя под съмнение повторение на „съветския“ сценарий от САЩ. Избраното от тях оръжие може да се окаже с две остриета, а контролът над него може много бързо да бъде изгубен, заключава Утро.ru.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


555
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
394
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вижда се края на Матушката, русофили умрете от инфаркт гадове подчовешки!!!!!!!!!!
393
15
 
5
 
! Отговори
Flame преди 9 години
Световният терориист се нарича ***...и скоро ще увисне на въже на портата на кремъл...
392
2
 
5
 
! Отговори
тя преди 9 години
Световен терорист 1 ,кой е той? Въпрос с "повишена" трудност.
391
1
 
16
 
! Отговори
тя преди 9 години
Русия и Иран единствено се противопоставят на американците и това им бърка в тъпите , алчни глави. В Америка ,карат големи коли , живеят и работят на големи разстояния и петрола им е по- нужен от всяка друга държава и затова водят войни за него по цял свят.
390
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сащ ще спечели
389
1
 
5
 
! Отговори
Bartek преди 9 години
До Тихомир ТомовНамаление има! В портфейла ви!!!
388
2
 
11
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 9 години
Ала бала - В понеделник пътувах за Германия през Австрия - цените бяха за дизела 1.25 в Австрия и 1.28 в Германия / без аутобаните / . В сряда като се връщах , заредих в Германия на 1.33 и в Австрия на 1.28 в Австрия . За какво намаление става дума ..................................
387
13
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бой по американските *** алчни:)
386
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мисля, че скоро ни коли ще карате, нито ще има какво да ядете.Големите си мерят малките пръстчета, а ние ще се окажем в цепеца...Жална му майка на който се пробва тогава да политикантства... ако оцелеем...
385
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какъв Путин, какви 5 лева?? Всичко е корпоративни интереси. САЩ печатат пари, те отиват в ръцете на господарите, и с тях те купуват всичко, и управляват света. Голямото търсене на долари всъщност оправдава печатането, но практически парите се концентрират на едни и същи места и с тях се убива всичко което може да застраши властта. За дс рухне долара трябва господарите да са решили да пренаредят трапезата, но те няюат сюетка. Финансовата система трябва да бъде опазена на всяка цена.
384
10
 
14
 
! Отговори
Тео преди 9 години
Купувайте бензин, карайте колите си и харчете колкото може повече. Само така можем да съживим икономиките на Щатите, Китай, Германия и останалите "залязващи" страни.
383
36
 
40
 
! Отговори
dp преди 9 години
Голям плач голям вой. Добре дошли на планетата.Естествено, че който може да изтласка конкурента си от пазара просто го прави.Въпрос на възможности.Руснаците тепърва има да разбират в какъв кошмар ги е вкарал Путин влизайки въввойна с целия цивилизован свят.
382
34
 
33
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Войната с Русия си има рисковете-ако на руснаците им писне от санкции,игри с петрола и всякакви долни номера,може просто да решат централно проблема за няколко часа.Като оня виц:Кой е открил Америка?-Колумб. Кой ще я закрие?-Путин!
381
39
 
27
 
! Отговори
hitko преди 9 години
Да го духат рашките..Като печелеха вече над 10 години от космически цени, не реваха...а само трупаха и харчеха пари за мегаломански мераци, като инвазията в Крим и пропагандни цели...***,*** и опасен народ са руснаците и всички които им се кланят. Дано имат някой план да им разкатят фамилията на тези ***, че да си отдъхне целия свят от простотийте им.
380
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименНовия соц пак хора ще го провалят, не бой се .
379
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименKAKAV NEKADARNIK SI-SKRII SE
378
0
 
4
 
! Отговори
Garibaldi преди 9 години
До Анонимен 505 Муй Пий Чай!
377
15
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво каза Ванга за Русия, кой ще е последния президент ?
376
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хващайте се за лева със златно покритие :)
375
3
 
13
 
! Отговори
NORMALEN преди 9 години
NA VOINA KATO NA VOINA.KAKVO SHTE SPECELI ILI ZAGUBI BALGARIA OT TAZI VOINA,DNES TOVA E VAGNO.NAZNACENOTO OT GERB ,,SLUGEBNO PRAVITELSTVO"E KRAINO NEKOMPETENTO I NEKADARNO.NEZACITANETO NA NAZIONALNITE INTERESI I GLUPAVITE IZKAZVANIA NA BALGARSKIAT PREZIDENTVODIAT VSE POVECE DO ZATAVANETO NA NAZIONALNATA IKONOMIKA VODIAT DO ZADANENA ULIZA.NORMALNO E GERB SEGA DA SE OTKAGE OT PRAVOTO SI NA MANDAT,DA BADE NAZNACENO NOVO SLUGEBNO PRAVITELSTVO,KOETO SAS EKSPERTI-DOBRI DA OVLADEE SITUAZIATA.