Песков: България е направила враждебни стъпки спрямо Русия

Той заяви, че страната ни ще купува газ в рубли
24 мар 2022 16:30, Нели Христова
527
Песков: България е направила враждебни стъпки спрямо Русия
Снимка: БГНЕС

Условията за плащане на договорените доставки на газ в рубли ще бъдат уточнени в хода на контактите с купувачите на руска енергия, заяви пред репортери говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

„Президентът на Русия Владимир Путин нареди вчера в рамките на една седмица да се разработи механизъм и да се създадат условия това плащане да бъде извършвано в рубли. След като бъдат осъществени контакти с купувачите на газ и им бъдат обяснени условията за плащане в рубли, те ще могат да формулират своята позиция", заяви говорител на Кремъл.

"Нека дочакаме този момент", отговори той, запитан дали европейските купувачи ще сметнат решението да плащат в рубли за нарушение на договора.

Проблемът със Сърбия

Песков заяви също, че Москва ще се постарае да реши проблемите на Сърбия, които възникнаха по повод плащането на газовите договори в руски рубли от страна на неприятелски настроени спрямо Русия държави.

"Той [президентът на Сърбия Александър Вучич] е прав, това наистина може да се окаже проблемна ситуация", заяви говорителят на Кремъл. Песков обърна внимание върху факта, че "в този случай България е направила неприятелски стъпки, враждебни стъпки спрямо Русия". "Следователно тя ще трябва да купува газ [срещу рубли], независимо дали иска или не, дали ѝ харесва или не", отбеляза Песков.

"Но в същото време това не се отнася за Сърбия. Това е проблемът, който трябва да бъде решен, и, естествено, загрижеността на Сърбия ще бъде наш първи и най-важен приоритет", увери говорителят на руския лидер.

По-рано Вучич заяви, че решението на Русия да приема плащане за доставките на природен газ в рубли е голям проблем за света.

В сряда руският президент Владимир Путин обяви, че Русия ще откаже да приема плащания за доставки на природен газ в компрометирани валути, включително долари и евро, и ще премине към плащания в рубли. Според него, след като разплащанията на Русия с недружелюбни държави за газ бъдат прехвърлени в рубли, чуждестранните потребители трябва да могат да извършват необходимите операции.

Държавният глава подчерта, че бъдещите промени в газовите договори с неприятелски страни ще засегнат само валутата на плащане - тя ще бъде променена на руска рубла.

Президентът отбеляза, че Русия ще продължи да доставя газ на други страни в съответствие с обемите и цените, определени в сключените по-рано договори, припомня БГНЕС.

„Искам от правителството да предостави съответна директива на "Газпром" да направи промени в съществуващите договори. В същото време на всички чуждестранни потребители трябва да се даде възможност да извършват необходимите трансакции”, разпореди Путин.

Решението на Русия да доставя газ срещу рубли „противоречи на сключените договори” заяви германският министър на икономиката Роберт Габек.

"Изискването за плащане в рубли... е нарушение на договора. Ще се консултираме с европейските партньори каква ще бъде нашата реакция", коментира министърът.

В Берлин са на мнение, че ходът на Кремъл поставя европейските компании в позиция да обменят евро или долари за рубли чрез централната банка и това на практика срива наложените на Русия санкции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


527
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
458
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога Германия ще произведе телевизор? Кога Германия ще произведе мобилен телефон?
457
4
 
1
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Псссссков,тоя телефон дет го държиш Руско производство ли е???? или китайско с американски чип или чисто задокеански. Можеш и да не ми отговаряш. Айде бегай!!!!!
456
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
абязянин
455
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия винаги е била ВРАГ НА БЪЛГАРИЯ !
454
3
 
4
 
! Отговори
Какъв преди 2 години
И защо да не може да се плаща в рубли? Защо всички *** като прасета на заколение. Цената на газа не е функция на валутата с която продукта се заплаща. Цената се определя от газовите борси в Северна Европа.
453
12
 
10
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Божеее ... прибери си версиите боже, враждебните кремълски психопати с враждебните закани ... Отърви човечеството от тях веднъж завинаги ... !!!
452
7
 
12
 
! Отговори
съжаление преди 2 години
песков, песков, да знаеш само колко си жалък. Освен, че си нагъл!
451
4
 
16
 
! Отговори
ДА ТАКА Е ! преди 2 години
Най-после няколко правилни стъпки .
450
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До анализатор - Нима вярваш, че група от пъпчиви тийнове, деот свалят слиучйани скриптове, зса хакнали руснаците?
449
11
 
5
 
! Отговори
До 471 преди 2 години
Джихадистите са проксита на САЩ, така че е нормално да ползват тяхната валута.
448
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да минат на крипто и ще поставят в шах и мат краварите
447
17
 
10
 
! Отговори
Да живее преди 2 години
Русия! Свършете си работатар братя! Кучетата нека да лаят, ще получат това, което пожелават на руснаците!
446
12
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Докат,е мъничка белята,дайте да се обединим с дърва да си стоплим децата от газа и Русия да се лишим!!!
445
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудесно, ще напечатаме малко рубли и ще си цоцаме природен газ на аванта!
444
15
 
16
 
! Отговори
анализатор преди 2 години
Песков нещо се е объркал май. Тия дни руската централна банка беше хакната от "Анонимните". Русия не може да се развива икономически, тя изпада в дефолт.Освен това никой няма да купува нищо в рубли.Рублата просто не съществува като валута вече, освен само в Русия!А дори и терористите джихадисти от Ислямска Държава извършват финансовите си операции в щатски долари.Путин да продава рубли на Северна Корея.Защото не съм сигурен и китайците дали ще ги искат...
443
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1999 г.Путин обявява контратерористична операция в Чеченската република.Бързо приключва,защото никой не се меси.Днес чеченците се бият заедно с руснаците в Украйна.Да не стане така,че след 20 години Украйна и Русия заедно да решат да завладяват обедняла Европа със същите оръжия,които там се пращат?
442
20
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заради такива като мен ли?!По-скоро заради такива като теб където искат целия български народ да мизерства ,защото им е заповядано от САЩ!
441
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен - Пак глад и мизерия заради предатели!Аман от чуждопоклонничество! - ... - Да бе, за такива, като теб става дума!
440
19
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тука има някакъв,който от 6 сутринта до 10 вечерта виси и само пише "Слава,Украйна".Сигурно му плащат за това и е на заплата.Мнението му е купено.Прекалено е краен.Какво ще преживеем?!Пак глад и мизерия заради предатели!Аман от чуждопоклонничество!
439
25
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще преживеем кремълската империалистическа клика! Слава на Украйна! Свобода за руския народ!