176 протестиращи срещу войната арестувани в Русия

Демонстрации е имало в 14 града
27
176 протестиращи срещу войната арестувани в Русия
Снимка: БГНЕС

Руската полицията е задържала най-малко 176 души по време на съботните демонстрации в 14 града в Русия. Това съобщи неправителствена организация OVD-Info, която наблюдава арестите по време на протести.

Журналист на АФП в Москва стана свидетел на задържането на над 20 души при обилен снеговалеж в столичен парк близо до Кремъл. Полицията арестува хора, седнали на пейки в парка или просто стоящи наоколо, без да обяснява причините за задържането, каза репортерът. Една от задържаните жени държеше букет бели лалета, а друга няколко пъти възкликна "Не на войната в Украйна!", докато я отвеждаха.

За събота бе обявена национална седяща акция срещу войната в Украйна, идеята бе разгласена в социалните медии от активисти в около 30 руски града. Организаторите заявиха в изявление, че искат да протестират срещу "срива на (руската) икономика", срещу президента Владимир Путин и да поискат свобода за затворения кремълски критик Алексей Навални. "Русия заслужава мир, демокрация и просперитет", казаха те.

Във втория руски град Санкт Петербург АФП видя множество арести в близост до законодателното събрание на града, където се събраха около 40 души, въпреки че не беше ясно колко са реално протестиращите. „Никой няма да дойде, всички активисти бяха задържани на предишни протести“, каза 30-годишният Сергей Горелов, който каза, че е дошъл да „разгледа и да покаже подкрепа, ако е необходимо“.

"Просто дойдох да стоя наоколо, за да изразя по някакъв начин протеста си към всичко, което се случва. Страшно е да протестираш активно", каза 50-годишната Галина Седова пред АФП.

Протестиращите рискуват глоби и евентуално затвор, излизайки на улицата. OVD-Info съобщава, че над 15 000 души са били задържани досега на митингите в цялата страна срещу руските военни действия в Украйна, които започнаха на 24 февруари./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: Русияарести
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и Тук ни преследват и бройкат на отчет несъгласните със политиката на САЩ
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вчера в москва имаше снегопад защо не се вижда снега пак измислица на инф.служби а стига вече много банално го правите
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха-ха! Забрани, арести, ф а ш и с т и в кремл! Скрито-покрито няма да остане! И в Русия ще узнаят за провала на кликата! Сигналите, че върешното положение се натопорчва, са вече видими! Бодряшкия тон на агресорите няма да успокои хората. Вълненията едва започват! Руснаците разбират, че тази война не е тяхна, проумяват- за хората в Украйна това стана Отечествена война! Руснаците знаят какво е Отечествена война!
17
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ плащат на разни там да протестират в Русия. Точно както плащаха по 5 долара на ден на протестиращите в България през 1989 година.
16
3
 
7
 
! Отговори
Петко преди 2 години
Путин има 50 000 джелати президентска охрана, 230 000 гвардия, убийците от Вагнер и отделно полиция и отделно войска. За каква демокрация, за какви 5 рубли става дума ?
15
4
 
4
 
! Отговори
уфььь... преди 2 години
пак неолиберална пропаганда...ред сълзи и ред сополи...и "нежна" революция !!!!
14
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Протестиращите ще се увеличават, а Путин не може да арестува всички. Това е началото на края му.
13
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 15-----Не съм платен руски агент! Русия не плаща, има пари за подводници, самолети, ракети! Които пишем в нейна полза, го правим от искрена симпатия! Платени са само мекеренцата, на които плащат западните разсипници!
12
6
 
4
 
! Отговори
14 до 15 преди 2 години
Хкреметче смачкано! Получих образованието си в този прекрасен и героичен град! Повече от 5 и 1/2 години! Обичам го, обичам и хората му! Там разбрах какво е Европа! Там срещнах велика наука, бляскава култура, и да разправям до утре, няма да разбереш! Най-лесно се дрънка за това, което не познаваш! Нещастни папагали! Там нито гладуват, нито са нещастни! Редовно гледам руска ТВ - сред снеговете хората отглеждат домати, ***, чушки, в парници, разбира се! А ние съсипахме всичко, със заеми купу
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 14 Ами ти ще се окажеш много запознат с Руските градове. Да не се окаже,че си платен руски *** на щат в България,за да драскаш колко прекрасна спасителна война води Джуджефин.
10
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На снимката е Гостинный двор на Невския проспект в Санкт Петербург. Виждам един, когото носят. Къде са протестиращите? Има няколко фотографи! Като ще ме убеждавате, правете го интелигентно! В СПб живеят повече от 4 млн души!
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
днес в москва има снегопад на снимката не се вижда сняг
8
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди за шяло и нещяло ги ловяха с хиляди, а днес само 176. Ама пък колко мастило сега ще прахосат журналята. Питам се, ако утре ида пред САЩ посолството в София и развея зеления байрак, барабар с руското знаме и разни Z и V, дали няма да ме позадържат. За да не съм недосегаем, няма да си боядисвам косата ни синя ни червена.
7
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И на снимката хванали някво нещо със синя коса... Това протест срещу войната ли е било или парад на ония, дето не са доволни от пола си?
6
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Работната стачка през 1965 г. в България от работниците във фабриките, предприятията, започнала от Орлов мост до Партийния дом. Мирно шествие. От ЦК на БКП им казали веднага да приключат шествието, защото за тях нямало проблем да съкратят работните места на 1/2 във всичките предприятия и да останат без работа. Работниците потърсили помощ от регионалните партийни организации, но те отказали да ги подкрепят и милицията се втурнала....1/3 от тях са отишли в Белене.
5
19
 
12
 
! Отговори
Ха преди 2 години
Алооо, американската пропаганда, тия числа за нищо ги нямате. 15 000 арестувани руснаци, 15 000 убити руснаци на украинска територия. А те се събрали 40 човека да протестират общо, абеее, важното е пропагандата да върви. Само гледайте малко по-достоверна да е, че се излагате. Пентагона казва, че за 1 убит руснак загиват 6 украинци, после пък украинското военно министерство раздува цифрата на убитите руски войници. Синхронизирайте лъжите, че ставате смешни иначе
4
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'' Руснаците се изтеглят, след тях тела и мини '' .............................. българския селянин не се трогва от такива неща ... докато не се появят мъртви тела и мини в собствения му двор и дори тогава ще каже, че американците са виновни. Тази територия е обречена!
3
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на тези смелчаци. Има все пак и малко нормални хора в империята на злото.
2
19
 
9
 
! Отговори
И какво от това преди 2 години
Луди има навсякъде.
1
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И Бойко трябваше да арестува ония некъпаните по кръстовищата.