Лавров: Ключовите партньори вече плащат газа в рубли

2,8 млн. души от Украйна били поискали да бъдат евакуирани в Русия
325
Лавров: Ключовите партньори вече плащат газа в рубли
Снимка: БГНЕС

Ключовите партньори, купуващи газ от Русия, преминаха на плащане на суровината в рубли. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за телевизионния канал "Ал Арабия", цитиран от ТАСС.

"Повечето ключови партньори на Русия, купуващи газ, вече преминаха на този начин на плащане (в рубли)", отбеляза ръководителят на руското външно министерство.

По думите му предложената от Москва схема за разплащане не променя нищо за купувачите.

"Ако те се отказват от схемите в рубли, то се получава така, че те не искат ние да получаваме пари за нашата стока. Това е техен избор", каза ръководителят на руското външно министерство. "Ако Полша и България поставят идеологическите си амбиции над интересите на своите народи, над интересите на бюджета си, това е техен избор."

По думите на Лавров се правят опити Молдова да бъде вкарана в НАТО, от което няма да спечели сигурността ѝ.

"Те (молдовците) трябва да се безпокоят за бъдещето си, защото се опитват да ги вкарат в НАТО. Не смятам, че от това ще спечели сигурността на Молдова", каза министърът. "Целите на специалната военна операция на Русия в Украйна бяха обявени. Те се изразяват в защита на гражданското население в Източна Украйна и да се следи за това от територията на Украйна да не произтичат никакви заплахи за това население, както и за Русия. Това е всичко."

Лавров заяви в друго интервю, този път за официалната китайска агенция Синхуа, че от 24 февруари в Русия са евакуирани над 1 милион души от Украйна, предаде Ройтерс.

Тези 1,02 млн. души включват 120 000 чужденци и хора, евакуирани от подкрепяните от Русия отцепили се райони на Украйна, така наречените Донецка и Луганска народна република, които Москва точно преди нахлуването си призна за независими.

По данни на ООН от началото на инвазията от Украйна са избягали над 5,4 млн. души. Лавров заяви в интервюто за Синхуа, което бе поместено на сайта на руското външно министерство, че 2,8 млн. души от Украйна са поискали да бъдат евакуирани в Русия.

Киев каза, че Москва е депортирала принудително хиляди хора на руска територия.

Лавров заяви, че ако САЩ и НАТО "наистина" се интересуват от уреждането на украинската криза, трябва да спрат да пращат оръжие на Киев.

"Изразявайки публично подкрепа за режима в Киев, страните от НАТО правят всичко, за да попречат на приключването на операцията чрез политически споразумения", каза руският министър.

Отмяната на санкциите срещу Русия е част от мирните преговори между Москва и Украйна, които са "сложни", но продължават ежедневно, заяви Лавров.

"Понастоящем руската и украинската делегация практически всекидневно обсъждат по видеоконферентна връзка проекта на възможен договор", посочи той.

Вчера Киев предупреди, че преговорите за прекратяването на руската инвазия, която навлезе в третия си месец, са заплашени от провал.

"Дневният ред на преговорите включва наред с другото въпросите на денацификацията, признаването на новите геополитически реалности, отмяната на санкциите, статута на руския език", посочи Лавров, без да уточнява. "Ние сме за продължаване на преговорите, макар че те са сложни".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


325
Още по темата: газЛавров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
231
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И коя европейска страна им плаща.в.рубли, като даже са и много. ХахахаКажи бе, Лавров!Не си трай, похвали се...май няма такива...Поредната Пyтинскa пропаганда.
230
4
 
4
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Долен лъжец! Ако някоя държава плаща в рубли защо не кажеш коя е тя? Не казваш защото няма такава, лъжливо руско прас.е !!! Прави го нарочна за да излъже някой да започне да плаща в кървавите им пари..
229
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лавров ти си лъжец! Никой не вярва на русия.
228
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не разбирам как така ще ни спрат газта, която минава по няшия газопровод през България и едновременно с това ще продължат да транзитират газ през България.Ще си ползваме колкото искаме и ще им плащаме ако искаме естествено!
227
5
 
3
 
! Отговори
Да преговарят преди 2 години
Украинската армия е с отстъпление, нищо не е спечелила. Ако сега Украйна преговаря за мир, ще загуби само Донбас и Луганск. Ако преговаря след месец-два, ще загуби и Херсон, а след още месец - два може да загуби и Одеса. Но на Зеленски му дърпат конците от САЩ - ще воюват до последният украинец.
226
3
 
4
 
! Отговори
Какво следва преди 2 години
За нас вариантът за газта е ясен: Купуваме газ от Турция, Гърция и Румъния. И то пак в по-голямата си част руска газ, но по-скъпа, защото ще плащаме и на посредниците. Въпросът е, това ли е защитата на националните ни интереси (в което са се клели депутатите и министрите) или е бъркане в отънелият джоб на българският народ. На кого служат харвардците?
225
2
 
0
 
! Отговори
Купувайте рубли преди 2 години
До ккк: "По ще са на сметка ако им плащаме в тоалетна хартия отколкото в рубли"? Е, това което си написал е какдидат за най-голямата г'лупост по темата. Рублата от месец поскъпва спрямо долара. Курсът в момента, който показва в реално време Гугъл е 71,35 рубли за долар. Дядо Байдън разправяше, че рублата щяла да поевтинее до 200 за долар, но не би. Ако търгуване валута на Форекс платформата купувайте рубли - ще спечелите.
224
5
 
3
 
! Отговори
ЛАВРОВ преди 2 години
РУСИЯ НЕ Е НАПАДНАЛА УКРАЙНА!
223
2
 
4
 
! Отговори
555 преди 2 години
Споменатите ключови партньори са с умни ръководители , а не със случайни хардварчета, които не знаят на кой свят са . Бърза оставка е спасението от най-га-д-ния период в най-новата история на България идентичен със Жан Виденото присъствие във властта.
222
4
 
2
 
! Отговори
ккк преди 2 години
По ще са на сметка ако им плащаме в тоалетна хартия отколкото в рубли!
221
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще плащат в рубли ако трябва в чували ще ги носят и ще се молят,иначе ще стоят на студено и фабриките ще спрят да работят.
220
4
 
8
 
! Отговори
ПОЛКОВНИК преди 2 години
Същите тея ключови партньори ще си слагат 30-40% печалба и ще ни я препродават на нас в долари или евро. А ХАсан Василев ще се тупа в гърдите че не плаща за газ в рубли
219
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако искаха да се плаща в рубли в рублова сметка нямаше да е проблем. Рубли има в изобилие и никой не ги иска. Защо са блокирали валутните сметки на руснаците? Да разрешат на населението си да изтъргува наличните си рублови спестявания във валута и рублата ще падне до цената на хартията на която е напечатана. Те всъщност искат плащане на газа в долари по висока непазарна цена и типично лъжливо го формулират да изглежда красиво и силно. Цялата им икокономика, живот и финанси са на сила.
218
2
 
1
 
! Отговори
От Вселената преди 2 години
Запомнете Както няма ПРА+БЪЛГАРИ... така няма и ПРА+БЪЛГАРСКИ ДУМИ... ПС.... думата пра-българи си замина и с КОМУНЯГАТА - тяхна измислица!!!!?????
217
0
 
1
 
! Отговори
От Вселената преди 2 години
>>> "Юстин Първи 518-527г роден 450г. в Бедерия, Дардания/Тракия""Юстиниан Първи Велики (Управда) (Iustinianus) 527-565г. роден 482г. в Таурезиум. Кюстендилско, Македония/Дардания/Тракия... и още много други.........
216
0
 
4
 
! Отговори
разсмя ме преди 2 години
До Анонимен 227 ...... Елементарно е и беше обяснено 100 пъти. На практика всички си плащат в долари или евро (ако това е валутата на договора). Новото е обмяната на получената сума в рубли и рублите постъпват по сметката на Газпром.Никой не трябва да притежава рубли за да направи плащане в рубли, просто трябва да си ги купи на валутната борса в Москва.
215
0
 
1
 
! Отговори
От Вселената преди 2 години
>>> "Валент (Flavius Valens) 364 - 378г. август на Источната римска империя, роден 328г. в Илирия"," Грациан (FLavius Gratianus) 367-375г. съуправител 375-383г август на Западната римска имерия, роден 358г в Серм, Панония(Долна Илирия)","Теодосий (Flavius Theodosius) 379-395г. роден 346г. " "Аркадий 395-408г", "Евдокия, съпруга на Хонорий" "Теодосий втори 408-459 роден в Тракия""Марциан 450-457г роден в Тракия" "Лъв 451-474г роден в Тракия""Анастасий 491-518х">>>>>
214
0
 
1
 
! Отговори
От Вселената преди 2 години
>>> "Констанций Втори (Flavius Julius Constantius) 324-337г. цезар.337-339г. август на Азияи Египед. от 339г и на Балканите, от 340г и на Галия, Испания и Британия, от 350-360 и на Италия и Африка. роден 317г в Серм, Панония, (Долна Илирия)", "Юлиан Отстъпник (Flavius Claudius Julianus Apostata) 355г. цезар на Галия, 360/361-363г. август","Йовиан 363 - 364г.", "Валериан Първи(Flavius Valetinianus) 364-375г. август на Западната римска империя, роден 321г в Илирия">>>>
213
1
 
3
 
! Отговори
от психото преди 2 години
От Вселената - лекувай се!
212
0
 
1
 
! Отговори
От Вселената преди 2 години
>>> "Св. Константин Първи Велики (Flavius Constantius Magnus) 306-337г. роден в Ниш, Далмация, наложил християнството като държавна религия по българските земи, пренесъл Рим в гр.Бизантин вместо в Сердика, както го съветвала майка му - българката св. Елена." ,"Константин Втори (Flavius Claudius Constantius) 317-426г. цезар, 337-340г. август на Галия, Испания и Британия, роден 317г. в Арелат","Констант 337-350г. август на Италия и Африка" >>>>