Притеснителна реклама в Русия: Аляска е наша

Тя идва дни след като Володин заяви, че САЩ трябва да помнят, че Аляска е руска
14 юли 2022 08:20, Нели Христова
257
Притеснителна реклама в Русия: Аляска е наша
Снимка: БГНЕС

Билборд с надпис „Аляска е наша“, забелязан в сибирския град Красноярск, се разпространи в туитър през последните дни, като предизвика възмущение, съобщи "Евро нюз".

Онлайн потребители твърдят, че съобщението е поредната заплаха за нахлуване от руското правителство на фона на войната в Украйна. "Евро нюз" провери тези твърдения.

Изображението на банера в Красноярск беше споделено за първи път в популярната платформа за съобщения телеграм. Човекът, който пръв публикува снимката, твърди, че е виждал много билбордове като тези из града в Сибир.

В сайтовете и онлайн каналите на правителството на Красноярск няма информация за тези банери.

Градската администрация заяви пред руските държавни медии, че тази реклама е "частна инициатива" и няма нищо общо с официалната правителствена политика.

Една от уликите за това кой стои зад тези билбордове е изображението на планини, изобразено до картата на Русия.

Същата точна картина може да се проследи до логото на компания, наречена „Аляска“, която продава ремаркета в Красноярск. Руските медии съобщиха, че тези банери всъщност са реклами, които компанията е платила и произвела.

Представител на компанията коментирал пред руските медии, че „Просто директорът ни е много патриотичен. Така решихме да покажем, че сме за патриотизма, за заместване на вноса“.

Този спорен банер изглежда е патриотичен ход в подкрепа на коментарите на говорителя на Думата, а не каквато и да е по-широка инициатива на руското правителство.

Рекламата идва, след като говорителят на руския парламент Вячеслав Володин - съюзник на руския президент Владимир Путин - предположи, че Москва може да си "върне" Аляска като отмъщение за икономическите санкции от Запада.

Володин каза, че САЩ "трябва да помнят, че Аляска е руска".

Съобщава се, че заместник-председателят на руския държавен парламент дори е предложил провеждането на „референдум“ за жителите на Аляска, за да гласуват в полза на присъединяването им към Русия.

Темата беше посрещната с презрение от американски служители. Губернаторът на Аляска, Майк Дънлийви, реагира в туитър, като заяви „на руските политици, които вярват, че могат да си върнат Аляска: Успех“.

Руската империя е първата, която активно колонизира Аляска в началото на 18 век, преди в крайна сметка да я продаде на САЩ за $ 7,2 млн. - днес на стойност около 142 млн. евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
7
 
9
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Притеснили се адове, нали те спонсорираха в Русия реклами на Сибирска република и тем подобни, пожелавам такива реклами в самата Аляска....с техните камъни....да се готвят Финландия и Полша :)))
158
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аляска е с предимно руско самосъзнание хора, сегашните им управници не ги е грижа за тях затова ще се върнат в родината
157
10
 
15
 
! Отговори
Яна от Марс преди 1 година
Тия хора ще се окажат още по-големи фанатици и от ислямистите, които вярват, че всички територии, които някога в миналото са владяли трябва отново да им принадлежат.
156
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хех, ми ако не си пазят фактура и касова бележка... Незнам какво ще става....
155
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 178, младите хора имаме национално самочувствие. Старите нямате щото сте едни скопени кучета научени, че България едва ли не съществува заради Русия. Не генерализирай, комсомолче.
154
10
 
17
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Аляска е пример за руското празноглавие,мързел и липса на способност да се мисли в перспектива.Как мисли руснака:"Защо да си давам зор и да развивам тази ледена пустиня като мога да я продам".
153
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е Матушка! Продава Аляска за 7,2 млн златни долара,изяда ги, изпива ги и след 100 и кусур години се сеща да си я иска отново ,ама вече цивилизована, демократична и подредена от друг народ. Руските търтеи търсят пак мед,но в този случай баба Меца я чака я жило,я джавелин..
152
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не забравяме че Византийската Империя се е съобразявала с България още от едно време много отдавна
151
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДОБРЕ ЧЕ ПУТИН ВСЕ ОЩЕ СЕ МЪЧИ ДА ИЗБУТА И НАШИЯ ПОТЪВАЩ КОРАБ.
150
6
 
17
 
! Отговори
До Дядо Либен преди 1 година
Добре, че си осъзнал макар и късно вредата на русофилията. Според руснаците в България и продажните ни русофили България и Балканите също "принадлежат" на Московското блато...
149
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 179 - ама за новите ли "евакуираните" които Путин ще изпрати там?
148
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РУСИЯ НАШИ БРАТЯ И СЕСТРИ. БЯХА, СА И ЩЕ БЪДАТ ЗАВИНАГИ.
147
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 165 - и аз познавам някои като теб на които е време да бъдат из* бе. Сени.
146
9
 
7
 
! Отговори
До империализъм преди 1 година
Руското блато НИКОГА не е било империя, сега има само една империя в света - Япония. Руските пияници са обявявали война даже и на тази Древна държава. В миналото е имало само една империя - Византийската, която от 1453 г. е превърната от турците в Османска империя. Днес Гърция и Турция са наследниците на Византийската и Османската империи, Русия пък претендира за Православния "Трети Рим" и за "духовната" наследница на Византия
145
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сащ и Русия е крайно време да се разберат на Аляска не да водят война по между си на други територии визирам сегашната война но САЩ я водят на територията на Украйна после коя територия ще си изберат
144
9
 
13
 
! Отговори
Кофтито е, че преди 1 година
БКП и комуно поколението, РОДЕНО ПРЕЗ КОМУНИЗМА И ВЪЗПИТАВАНО В КОМУНИЗЪМ в НРБ (2/15 Септември 1946 до 2/15 Ноември 1990 година) отрови с русофилска помия младите българи! Комунизмът и русофилията учат българите да имат преклонение пред Русия и всичко руско, но не и да обичат България!
143
1
 
9
 
! Отговори
До Ajaj преди 1 година
Любимата ти Русия взима Българска Добруджа и я дава на румънските роми- тсига-нии. Според тези "пророчества", България ще бъде "приспособена" към руското блато:<< В Близкия Изток Русия буквално ще излезе на Индийския океан. Към нея ще минат областите между Черно и Средиземно море, Суецкият канал, Червено и Арабско море, както и нагоре от (река) Инд. В Европа към Русия ще се присъединят исконните славяно-руски земи: част от Турция, България, Югославия, Албания, Австрия, Унгария, Чехия, Слова
142
8
 
10
 
! Отговори
Преди години преди 1 година
познавах от училище една полурускиня, полубългарка, която (необяснимо за мен) много мразеше България и българите. И друга полурускиня - полубългарка познавам, и тя е същинска руска па-пла-ч, руският й баща има син от рускиня, кво да ви кажа, аман от русняшко- русофилски "православни" ценности в България!
141
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България имам предвид вдички правителства трябва да се обуславят на истор подписамите документи а не да се джавкат и ядат за кокала а да гледат интересите на България
140
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е освен това България има право на излаз на бяло море и Алексадропулис