Притеснителна реклама в Русия: Аляска е наша

Тя идва дни след като Володин заяви, че САЩ трябва да помнят, че Аляска е руска
14 юли 2022 08:20, Нели Христова
257
Притеснителна реклама в Русия: Аляска е наша
Снимка: БГНЕС

Билборд с надпис „Аляска е наша“, забелязан в сибирския град Красноярск, се разпространи в туитър през последните дни, като предизвика възмущение, съобщи "Евро нюз".

Онлайн потребители твърдят, че съобщението е поредната заплаха за нахлуване от руското правителство на фона на войната в Украйна. "Евро нюз" провери тези твърдения.

Изображението на банера в Красноярск беше споделено за първи път в популярната платформа за съобщения телеграм. Човекът, който пръв публикува снимката, твърди, че е виждал много билбордове като тези из града в Сибир.

В сайтовете и онлайн каналите на правителството на Красноярск няма информация за тези банери.

Градската администрация заяви пред руските държавни медии, че тази реклама е "частна инициатива" и няма нищо общо с официалната правителствена политика.

Една от уликите за това кой стои зад тези билбордове е изображението на планини, изобразено до картата на Русия.

Същата точна картина може да се проследи до логото на компания, наречена „Аляска“, която продава ремаркета в Красноярск. Руските медии съобщиха, че тези банери всъщност са реклами, които компанията е платила и произвела.

Представител на компанията коментирал пред руските медии, че „Просто директорът ни е много патриотичен. Така решихме да покажем, че сме за патриотизма, за заместване на вноса“.

Този спорен банер изглежда е патриотичен ход в подкрепа на коментарите на говорителя на Думата, а не каквато и да е по-широка инициатива на руското правителство.

Рекламата идва, след като говорителят на руския парламент Вячеслав Володин - съюзник на руския президент Владимир Путин - предположи, че Москва може да си "върне" Аляска като отмъщение за икономическите санкции от Запада.

Володин каза, че САЩ "трябва да помнят, че Аляска е руска".

Съобщава се, че заместник-председателят на руския държавен парламент дори е предложил провеждането на „референдум“ за жителите на Аляска, за да гласуват в полза на присъединяването им към Русия.

Темата беше посрещната с презрение от американски служители. Губернаторът на Аляска, Майк Дънлийви, реагира в туитър, като заяви „на руските политици, които вярват, че могат да си върнат Аляска: Успех“.

Руската империя е първата, която активно колонизира Аляска в началото на 18 век, преди в крайна сметка да я продаде на САЩ за $ 7,2 млн. - днес на стойност около 142 млн. евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
10
 
9
 
! Отговори
Ajaj преди 1 година
Аляска е дадена под наем за 100 години.Отдавна трябваше да е върната на Русия.Между другото ,ЦЯЛАТА ДОБРУДЖА ,и част от територията на север от нея,СЪЩО е дадена за 100 години на Румъния,и трябваше в 1993 да ни я върнат...Ама за лумпенягите тука е по - важно да чистят евронужниците...Dada 100 godini i prez tova vreme ako moje i da si napravq ukrepleniq i bazi puk posle shte ai gi suborq i premestq i shte ti q vurna :D
138
3
 
7
 
! Отговори
хахахаха преди 1 година
До хехехе че то затова ,в ЧУЖБИНА като чуят БЪЛГАРЧЕ те асоциират с ПРЕДАТЕЛ И АПАШ,и или бягат,или те товарят с цени или те бият...
137
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ами по договор, ти чел ли си го тоя договор? Или Мутрафонова ти го преразказа? Ами нека се пробват чеббурашите да си наберат Аляска, такъв *** ще хапнат, че на мечето ще му изпопадат зъбките. Рушките палячовци с 1 Украйна не могат да се справят, но точат зъбки за 1. Или вече са минали в категорията на боксовите репчения преди мач, само дето все не идва мача.
136
9
 
6
 
! Отговори
ами по договор преди 1 година
Аляска е дадена под наем за 100 години.Отдавна трябваше да е върната на Русия.Между другото ,ЦЯЛАТА ДОБРУДЖА ,и част от територията на север от нея,СЪЩО е дадена за 100 години на Румъния,и трябваше в 1993 да ни я върнат...Ама за лумпенягите тука е по - важно да чистят евронужниците...
135
2
 
10
 
! Отговори
Ипериализъм преди 1 година
Мале тия ше излезат по-луди и от македонците.
134
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Оберщурмбанфюрер -"Най-големият комплекс на българите в България не е русофилията или русофобията, а вярата, че някой ден, някое правителство ще оправи батаците в страната." - Съгласен съм, но донякъде. Нещата всъщност са свързани. Много хора си мислят, че примерно ПП ще оправи нещата, защото са проамерикански настроени. Други си мислят, че Възраждане са хората, защото са по-проруско настроени. Истината е, че Бг ще се оправи тогава, когато "си сменим чипа".Не съм фен на царя,но това е така.
133
0
 
2
 
! Отговори
Jordan Jordanov SARS преди 1 година
Охраната на Земята ни през 17 век дава нареждания за охрана на големи територии с ЧЕРКОВНО СЛАВЯНСКИ ЕЗИК вкл АЛЯСКА И ХАВАЙСКИЯ ВУЛКАНОГЕНЕН МАСИВ>Охраната подава тази заповед веднага след черно чумната инвазия убила десетки лиони по времето на Юстиниан 532 година. Разселват се милиони славяни към обезлюдените територии вклв Византия . ЦЕЛ охрана чрез земеделие и животновъдство . ПО КЪсно са пресеleни и конни народи вкл Българи.за БЕЗДАНЪЧНи Държави..Славянските диалекти охраняват
132
6
 
14
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Хахахахаха, то и Альоша е ваш, ама бетона е наш :))))))))))) Ай сиктир!!!
131
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И Тракия е бг.
130
0
 
6
 
! Отговори
Иван и Андрей преди 1 година
Това разбира се е несериозно . Но то води до мисълта до къде може да стигне заблудения погкед на една безконтролна ситуация . Ако все пак нещо подобно се случи ще бъде край на света който познаваме .
129
5
 
19
 
! Отговори
Германец преди 1 година
Тия съвсем изплискаха легена :)
128
1
 
10
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
До Анонимен 143 --- Най-големият комплекс на българите в България не е русофилията или русофобията, а вярата, че някой ден, някое правителство ще оправи батаците в страната. Казвам ви го, като наблюдател на събитията в България от чужбина в продължение на 32 години. Да вярваш, че след сериали от експериментални правителства съставени от непрофесионални политически безличности ще те оправят и да ходиш да гласуваш по десет пъти в годината, това е много сериозна психическа девиация.
127
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Я кажи, в момента Русия нацистка дръжава ли е? :)))))" - Много си приличате тр_олчетата. Задавате едни и същи въпроси и всеки път се излагате. Националсоциализмът е свързан с расизъм и антисемитизъм. Русия в момента нито е расистка държава, нито антисемитска. Не бъркайте тоталитарната държава с националсоциализма. Отговорът ми е "не". Също не смятам, че някоя западна държава е нацистка, защото в никоя няма антисемитизъм, както и расизъм на държавно ниво.
126
2
 
22
 
! Отговори
S преди 1 година
Все едно Аз да съм Ви продал апартамент преди време,двете страни да са си стиснали ръцете и продавача да си е получил парите и след 100 и кусур години да каже,че този апартамент бил негов?!Тия съвсем са изперкали.... da
125
2
 
5
 
! Отговори
Боб преди 1 година
Това е просто накакъв постер( реклама) някое частно лице си изпринтирало, а не официален източник, какво спорите! И украинския посланик в Берлин каза, че Бандера е добър, а не е убивал поляци и евреи. После външнота министерство на Украйна каза, че това си е негово лично мнение, Украйна официално не е съгласна, че Бандера е добър!
124
2
 
5
 
! Отговори
Категорично преди 1 година
До Анонимен...........ДА!
123
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 143 Я кажи, в момента Русия нацистка дръжава ли е? :)))))
122
1
 
9
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
Във варианта на договора на английски език никъде не е употребен глаголът to sell (продавам). В него е написано to cede to the United States (да отстъпи на Съединените щати), което подхранва спекулациите, че не става въпрос за продажба. Сумата, която американското правителство заплаща е в държавни облигации, необезпечени със злато, както било записано в договора. Договорът бил ратифициран по време на извънредна сесия на Американския конгрес, което някои юристи смятат за проблематично.
121
3
 
8
 
! Отговори
Хахахаха преди 1 година
Все едно Аз да съм Ви продал апартамент преди време,двете страни да са си стиснали ръцете и продавача да си е получил парите и след 100 и кусур години да каже,че този апартамент бил негов?!Тия съвсем са изперкали.....
120
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Или си нормален, или си русофил. Трета опция няма :)))))" - Има - русофоб. Не ги причислявам към нормалните, защото да мразиш не е нормално състояние. Затова не ви разбирам нито едните, нито другите. Нормално е да обичаш нещо - например България, но да мислиш повече за съдбата на друга държава (Русия или САЩ), вместо за собствената си е повече от странно. Това е някакъв вид комплекс. Понеже те е страх от Русия и си малък, защитаваш САЩ или понеже те е страх от САЩ и си малък, защитаваш Русия.