Победа на Киев - предварително условие за демократичен преход в Москва

Така смятат руски опозиционери, събрали се в Мюнхен
19 фев 2023 10:53, Елка Василева
330
Победа на Киев - предварително условие за демократичен преход в Москва
Снимка: архив, БГНЕС

Руски опозиционери заявиха, че победата на Украйна срещу руската инвазия е предварително условие за демократичен преход в Москва, предаде Франс прес.

Подобно мнение изрази бившият руски шампион по шахмат Гари Каспаров, който е противник на руския президент Владимир Путин и който говори в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността.

Каспаров участваше в кръгла маса, посветена на демократичното бъдеще на Русия. В проявата участваха и бившият руски олигарх Михаил Ходорковски, журналистката Яна Немцова, която е и дъщеря на убития в Москва опозиционер Борис Немцов, историчката Ирина Шчербакова, съоснователка на неправителствената организация "Мемориал", носителка на Нобеловата награда за мир през 2022 г.

"Освобождаването от фашизма на Путин преминава през Украйна. Руснаците живеят в сфера. Тя не може да бъде счупена, освен ако идеята за империята рухне благодарение на военно поражение", каза Каспаров, който  е напуснал Русия преди около десетина години.

Според него войната ще бъде изгубена, когато те (руснаците) осъзнаят, че губят войната, а не в зависимост от извоюването и загубата на територии.

Каспаров призова западните страни да продължат с помощта си за Украйна. "Никакви разходи за Украйна не са прекомерни", добави той.

"Онова, от което трябва да се страхуваме, е една деескалация, от намаляване от страна на съюзниците на Киев на усилията", подчерта пък Хороковски, който прекара десет години зад решетките в Русия, след като беше един от най-богатите хора в страната.

Шчербакова подчерта, че сега е един трагичен и болезнен период за украинците, които плащат с кръвта си, но допълни, че в Русия, за да излязат хората на улицата да протестират, също трябва да са много смели. Тя каза още, че сега в Русия има пренаписване на историята, защото руснаците не чувстват необходимостта да се изправят пред престъпленията, извършени в миналото.

"Една от грешките след рухването на СССР беше, че не са били положени достатъчно усилия да се обясни на хората какво означава демокрацията", заяви от своя страна Немцова.

"Трябва да се говори на руското общество за евентуално руско демократично бъдеще. Мнозинството от руснаците са неутрални, те не се интересуват от Украйна, мислят, че не могат да повлияят на нещата, отказват се. Нашата най-голяма мисия е да им помогнем да размишляват за жестокостите, извършени в Украйна", допълни тя.
(БТА, Габриела Големанска)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


330
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
257
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отново грешка в заглавието : не "Победа на Киев ..." , а "Победа наД Киев ..."
256
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мечтите са безплатни!
255
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай не е спрял да търгува с Русия. Достатъчно е да ги снабдяват с микрочипове за високоточните оръжейни системи. Важното е да продължава войната и да намалява населението и всичко да се разрушава. Пенсионните фондове са обрани.
254
5
 
11
 
! Отговори
ghost преди 1 година
Долу нацитата и техните поддръжници у нас! Победа на здравия разум над джендъризма!
253
1
 
7
 
! Отговори
бай Гошо преди 1 година
да де, ама пък други, които са най-малко 100 млн.пъти повече, пък са уверени, че "Победата на Москва е предварително условие за демократичен преход в Киев".... :):)
252
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гари Каспаров един предател на страната си.Знае каква ще е съдбата му и затова лае като куче.
251
5
 
11
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 1 година
До п.255-Един тука е написал че дедо бай Дън имал ...юмрук.Но жалкия старец е на памперси от 3 години ,паркинсона му е вдървил слабите крачета ,пълзи по стълбите , а деменцията не му позволява дори да разпознае близките си.
250
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гари ,Зеле и нашето Паси са ч.и.фут.и , които мразят славяните.
249
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Външната политика на САЩ е супер агресивна- тя цели да колонизира целия свят и да го привърне в демокрация! Дори насила с помоща на армия, окупация, икономически санкции ( справка Афганистан). Колкото повече ресурси има една държава, толкова повече САЩ искат да я колонизират ( извинете превърнат в демокрация)! На САЩ не им пека как хората в Русия искат да живеят или в Китай или в Афганистан! Те агресивно налагат чрез нойни и санкции демокрацията си! И своята светавна хегемония!230Джо
248
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само, че фашизмът е в Украйна и трябва да бъде изкоренен.
247
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То освен единия ВПН и ваколко фалшиви минусчета с фалшиви Ай Пи та, нищо не остана на Западната пропаганда :) Проби дъното!
246
1
 
0
 
! Отговори
Чугунолеяр преди 1 година
До Анонимен 233 - А аз си мисля, че става точно обратното.
245
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сорросоидното фалшифициране на лайковете минава всяка граница !
244
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Байдън също не смее да посети Западна Украйна ;) Само до Полската граница и после..край!!
243
10
 
12
 
! Отговори
Русофилчета защо преди 1 година
кървавото, дърто джyдже все още не е ходило в "руския" Донбас...? Ха-ха-ха.
242
8
 
12
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
До Анонимен 248 --- Когато американците дойдат, те не идват само със солджърите си и специалисти по рекогносцировка, но и с авиация, танкове, бронетранспортьори, ракети земя-земя, най-модерната електроника и помитат всичко де що шава на землята. Русия ли ще им се противопостави или който и да е. Щатската армия е обучена на принципа "всеки за всеки и един за всички".
241
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблема на страните от бившия Съветски съюз е че след 70 г. заедно има много смесени бракове и доста руснаци имат украинска връзка и те така...
240
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все едно ако изпаднем във война с македония и смятаме че за това е виновно нашето правителство и ние да подкрепяме противника това е предателство както и да го погледнем си е предателство.
239
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Медиите не се посвениха да използват дори Левски за своята упорита антируска пропаганда днеска и вчера само това слушаме безпардонно.
238
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имат късмет че Байдън неще да смачка Русия, а само да я ошамари ! Засега пипа с кадифени ръкавици, но ако го нервират и стисне ръката в юмрук, ще фърчи вата!