Русия обяви писателя Борис Акунин за "чуждестранен агент"

Той беше включен в списъка на "терористите и екстремистите"
12 яну 2024 23:00, Александър Попов
117
Русия обяви писателя Борис Акунин за "чуждестранен агент"

Руският писател Борис Акунин, който живее в изгнание от 2014 г., беше категоризиран днес като "чуждестранен агент" в своята страна - обиден етикет, който идва, след като беше включен в списъка на "терористите и екстремистите", предаде Франс прес.

Авторът на бестселъри, чието истинско име е Григорий Чхартишвили, фигурира в списъка с новите "чуждестранни агенти", публикуван днес от руското министерство на правосъдието.

Властите го обвиняват, че се е "противопоставял на специалната военна операция в Украйна" - названието, дадено от Москва на инвазията ѝ в Украйна, започнала през 2022 г.

Обвиняват го също така, че е "разпространявал невярна информация, целяща да създаде негативен образ на Русия и нейните въоръжени сили", и че е събирал средства в полза на украинската армия.

Роден през 1956 г. в Грузия, тогава съветска република, Борис Акунин е писател, известен в Русия с историческите си криминални романи, по-специално с бестселъра "Приключенията на Ераст Фандорин", герой от царската епоха.

Той е и автор на "История на руската държава" - деветтомен труд, проследяващ развитието на руската държава до революцията от 1917 г.

През 2014 г. Акунин се изказва срещу анексирането на украинския полуостров Крим, след което заминава в изгнание в Лондон, където живее и досега, посочва АФП.

На 24 февруари 2022 г. във "Фейсбук" Акунин осъжда избухването на "абсурдната война", в Украйна, а в резултат на това става съосновател на проекта "Истинската Русия", подкрепен от няколко културни дейци в изгнание и предназначен за подпомагане на украинските бежанци.

Статутът на "чуждестранен агент" налага тежки административни ограничения на съответните физически или юридически лица в Русия, включително редовни проверки на източниците им на финансиране.

Той също така задължава всяка публикация, включително в социалните мрежи, да носи етикета "чуждестранен агент", отбелязва АФП./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още по темата: Борис Акунин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
1
 
0
 
! Отговори
Дочо преди 4 месеца
До Смешно и нахалноМного рубладжии се навъдиха! Не те ли е срам да дишаш?
87
2
 
2
 
! Отговори
Смешно и нахално преди 4 месеца
До Олимпий Панов Борис Акунин е от грузинско-еврейски произход. Истинското му име е Григорий Шалвович Чхартишвили. Смешно и нахално е НЕруснак да обяснява руската история.
86
0
 
2
 
! Отговори
До Куку преди 4 месеца
ми в 00крайна нали гориха книги и събаряха паметници на писатели вече? и прекръстиха улици от техните имена на такива на нaцuстки колаборанти? забраниха съветската музика, съветското кино, имаше призиви да се изостави метрото в Куев, понеже било съветско наследство. макар че сега се крият в него по време на ракетните атаки, де, щото няма в какво друго...
85
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Руската Федерация се пръкна на този свят 1991 година.Оттогава нападна два пъти Чечня,войни с Молдова,Грузия,Украйна.Докато не се унищожи това котило на зло и човешко страдание,мир няма да има.Права беше Ванга,като каза,че Антихриста ще дойде от Изток.
84
0
 
1
 
! Отговори
ЛЕЗАЗА преди 4 месеца
НА ГЛУПОСТТА ПРОКАЗА ВЪЗХВАЛЕНА ОТ ГЛУПЕНА ЗА ВЪРХЪТ ВЪВ ЦЯЛАТА ВСЕЛЕНА!!!...
83
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Руски писател? Чхартишвили? Баси, остава и Сталин да наречете руснак...
82
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Куку В Окраина изхвърлиха книги. Пушкин, Достоевски, Толстой.
81
2
 
4
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 4 месеца
Хаха че кой знае за тоз грузински грозник?
80
2
 
2
 
! Отговори
Куку преди 4 месеца
За да бъде приликата с нациска Германия пълна,трябва да започнат да горят книгите!!!На Червения площад,гигански клади с книги,това е вече истински Рускии мир!
79
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Здрасти. За прославянето имам ордени, медали титли за поругаването кютек за да му се разклятят тенекийките и да усети омразата
78
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 96. Абе отворен, Толстой оти е проседел години в Сибирските затвори. Да не е бил комунистче-ленинче анти царище, А? Кво каза?
77
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
оя творец на книги ако беше пипнал некоя чужда сметка като Аналани Дневалнъй, чеше къв е породист да отмаа едно 29 в сибирските санаториуми.Просто е по умен. Това доказва че руснаците пращат по затворите престъпниците, криминалните за да не пипват чуждото.Тия дето преписват буквите- преписвачи. кой се интересува от някакъв писател когато държавата му има ядрени трескавици. ски кво ще стане с голотиите, киркора,погачева и темподобни. Директно на сцената да ги плюят.Бунака е бунак и с и без калпак
76
3
 
3
 
! Отговори
Дон Кикот преди 4 месеца
И аз съм чуждестранен агент. Путин да ме фане за шмайзера :)
75
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Само Путин не е.
74
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
У Бг то цялата сглопка са агенти на Соросита
73
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако бяха живи днес творци като Лев Толстой, Достоевски, Пушкин, Гогол и Тургенев, може би всеки един от тях щеше да е някъде из Гулаг. В най-добрия случай говорим за 2 от 4 или 3 от 4, не е ли ясно?! Много от великите световни писатели винаги са били трън в очите на царе и управляващи и то не само в Русия, а по цял свят.
72
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Георги Господинов също е такъв.
71
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
абе австрия вчера австрия пазреши провеждане на президентските избори на русия на нейна територия защо ли
70
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Русия осигори на всички равни права от всички бивши републики както и на този ГРУЗИН които естественно пишеше за пари В Грузия ако беше щеше да получава в 90 % по малко !! ЕТО ТОВА Е ГРУЗИНЕЦ - ТРЯБВАХА ПАРИ - СВЪРШИХА И ПАК ИСКА ДА СТАНЕ ОБЕКТ НА ВНИМАНИЕ ЗА ДА ИМА ПАК ПАРИ - КОЕТО БЕШЕ СВЪРШИ (ПАРИТЕ)
69
11
 
20
 
! Отговори
Здрасти преди 4 месеца
Писател, който е прославил страната си по света, да го наречеш предател, означава, че ти хлопа някоя чивия. И че Русия е лудница.