Сблъсък: смърт за уличните кучета под 6-месечна възраст. Да или не?

Искането на "Екоравновесие" е в разрез със законите, алармират от "Четири лапи"
18 фев 2010 21:51,
412
Сблъсък: смърт за уличните кучета под 6-месечна възраст. Да или не?
Снимка: Булфото

Предложението на софийското "Екоравновесие” всички бездомни животни под 6-месечна възраст да бъдат умъртвявани е в разрез с българските закони, твърди фондация "Четири лапи”.

Идеята беше споделена в понеделник пред медии от и.д. директора на общинското предприятие "Екоравновесие” г-н Петър Петров.

Умъртвяването на здрави и неагресивни животни е нарушение на Закона за защита на животните и Закона за ветеринарномедицинската дейност, заяви д-р Марина Иванова от "Четири лапи”.

"Предложения в тази насока са изключително притеснителни и учудващи, имайки предвид предизборните обещания на кмета г-жа Фандъкова за прилагане на хуманни методи за намаляване на броя на бездомните животни в София.

По официални данни в момента всяко четвърто заловено от "Екоравновесие” куче се умъртвява, а ако бъде прието предложението на г-н Петров, това би довело до евтаназия на поне 50% от заловените животни.

Интересно е въз основа на какво е определен критерият за 6-месечната възраст и как точно ще се преценява тя”, добави д-р Иванова.

Според фондацията предложението на и.д. директора на "Екоравновесие” цели единствено да прикрие неспособността на общинското предприятие да прилага ефективно общинската програма за контрол на популацията от безстопанствени животни.

"Ежедневно получаваме оплаквания от граждани за нередности в работата на "Екоравновесие” и за нарушения както на общинската програма, така и на Закона за защита на животните", коментира Явор Гечев от "Четири лапи”.

"По-голямата част от сегашния състав на "Екоравновесие”, включително и г-н Петров, работи там от 6-7 години, като всеки столичанин сам може да прецени доколко качествено са работели както според предишните, така и според сегашните законови изисквания.

Единственият начин да се подобри ефективността на общинското предприятие е смяна както на ръководството, така и на персонала, като бъдат наети хора с нужното отношение”, категоричен е Явор Гечев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


412
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
284
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Мен кучетата не ме притесняват, но ***-да! Защото не съм чула за куче, изнасилило дете, нито за куче пребило баба заради 2 лева, нито за куче крадящо ток или кабели, нито за куче пребъркващо чантите на хората... обаче виж за т. нар. хора, по скоро ***, трябва да помислим сериозно! На фона на техните золуми кучетата са мили и благородни животинки!
283
5
 
13
 
! Отговори
коко преди 14 години
"Закон за защита на животните"-има.А кажете на хората,уважаеми *** о т сборището ,наречено Парламент,кога ще има "Закон за защита на хората"? Защо плащащите данък на държавата ще живеят в страх от ухапване или заразяване с тении и други зарази?За кефа на шепа изкукали кучелюби и мошенищи,правещи пари от *** ли? Кога ще видя полицай,глобяващ собственика на мастията ,която я разхождат пред блока и тая ***, пикае и се хвърля да хапе ? Защо с парите от данъците ще въдят *** по улиц
282
3
 
9
 
! Отговори
p преди 14 години
Точно в тези държави ИЗБИВАТ неосиновените кучета. Както навсякъде, където са се справили с проблема. Sad but true
281
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Вие луди ли сте! Освен, че е жестоко е и крайно неефективно! Само кастрация е решението! Иначе никога няма да справите с проблема. Защото ще убиете 10 кучета, а ще са се родили нови 20 в това време! А като ги кастрирате с времето те сами ще си намалеят. Е, да няма да стане за ден-два, ще отнеме време, но това е най-сигурния метод! Освен това не е жестоко.
280
6
 
3
 
! Отговори
ПРИРОДОЗАЩИТНИК преди 14 години
Точно това е целта- вие да си плащате данъците, а ние да взимаме пари. A как да стане ако няма кученца!
279
0
 
10
 
! Отговори
Янко преди 14 години
Пак разделени! Нормално е за българите - зер, ако бяхме сплотени и не ни занимаваха с глупости, не ни насъскваха да се хапем помежду си, българите чудеса можеха да постигнат! Аз съм кучелюбив и човеколюбив едновременно. Но винаги си нося спрей в джоба! Вероятността да те нападне човек е 10 пъти по-голяма, отколкото да те нападне куче! Май-опасните кучета имат стопани - комплексирани хорица, от които можеш да очакваш всичко. Едрите домашни кучета - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО С НАМОРДНИК! Глоба - 1000 лв!
278
2
 
14
 
! Отговори
:@ преди 14 години
Аз незнам защо всичките тука любители и защитници на кучетата, които обясняват за цивилизованото справяне с проблема насам и натам, не се замислят как в другите страни хората отиват и си взимат куче от приют? Някой да е постъпил така? А колко от уличните кучета са наследници на вашите домашни любимци - резултат на вашата безотговорност?Можете да давате акъл - виждаме, на думи всичко е ОК, ама на действия хич ви няма ми се струва!
277
4
 
6
 
! Отговори
pininfarina преди 14 години
pravilno! i az ne iskam kucheta naokolo...na zapad takuv fenomen nqma..ili gi gledat, kastrirat, evtanazirat i taka....az jiveq, az plashtam danuci, taka che iskam da si hodq po ulicata bez da mi rumjat pesove.
276
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Кучемразците май никога няма да разберат гледната точка на останалите хора. Никой от нормалните хора като казва "не избивайте кучетата", не казва, както кучемразците си мислят "кучетата са по-важни от хората".
275
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ние които обичаме кучетата ще приберем по едно две,а вие които ги мразите приберете по един двама *** защото те са хора не са животни и изобщо не разнасят болести ...Пък и няма да ви хапят!
274
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Приятелю, наясно ли си, че едно такова "безобидно" нищо и никакво плашене може да докара човек дори до диабет?!
273
5
 
7
 
! Отговори
Писна ми преди 14 години
До 285. За тях е същото - като за кучета. Даже за кучето повече ще ми е жал. Не говорим за човекопобните. Говорим за кучета и хора. Не може за куче да се полагат повече грижи, отколкото за дете. Хайде да видим - колко са детските на месец и колко получават кучетата за престой в Екоравновесие. Не искам бездомни кучета около мен. Да ги махат!!! А как - не ме вълнува. Ти какво направи за да се справиш с проблема?
272
5
 
9
 
! Отговори
Касев преди 14 години
Всички бездомни *** да се избият.Аз лично отглеждам две кучета-немска и каракачанско и едва ги опазвам от контакти с ***
271
4
 
8
 
! Отговори
:)))))))))))))) преди 14 години
Ако по улиците ни не скитаха кучета, а гърмящи змии сигурно пак нападнатите щяха да са виновни, но този път заради резките си движения минавайки покрай тях! :))))))))))))))))))))))))))))
270
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ключовата фраза при вас е "недай си боже го понаръфат малко". Там е проблема, че те не тичат срещу вас за да ви понаръфат. Почти винаги вие нямате нищо общо с това тичане срещу вас, но ако в вас е култивиран страх от кучета, това вече може да поизмени ситуацията. Практически кучетата най-много да стигнат до "плашене", без да имат каквото и да е намерение да ви нападат, освен ако вие не го провокирате.
269
4
 
9
 
! Отговори
за евтаназията! преди 14 години
Стига с тея "кучезащитници"!Трябва да се съобразява проблема с населението,което не иска да живее с уличните ***.Многото нахапани деца и възрастни, потърпевши от бездомните ***,които са нанесли травми физически и психически трябва да бъдат чути.Тези които се застъпват за *** да си ги приберат в домовете си и да не ни натрапват колко не било хуманно да се избиват кучетата.Питам хуманно ли е да страдат деца и възрастни от някой гладен и мръсен пес.Гнусни и измършавели уличните кучета
268
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ами тези дето поставяте така въпроса: кое е по-важно, човека или кучето, що не си вземето по един двама *** да си ги гледате вкъщи?
267
2
 
5
 
! Отговори
Raru преди 14 години
Що за дивотия? С избиване нищо няма да се реши.Крайно време е хората да се научат да не изхвърлят домашните си любимци на улицата. И проблема с кастрацията... Някой да ми обясни как в Чехия, Словакия, Хърватска и др. екс-комунистически държави цивилизовано са се справили с проблема, а ние все не можем... И не ми казвайте, че проблема е в животните, защото те навсякъде са едни и същи!!!
266
9
 
5
 
! Отговори
природозащитник преди 14 години
да живеят кучетата -смърт за вас мизерници.
265
4
 
12
 
! Отговори
Писна ми преди 14 години
Кучетата не виновни. Така е. Но на мен ми омръзна да се поставят над хората. То бива любов към животните, но това е болестно състояние. Предлагам на всички кучелюбци, които хранят бездомните кучета пред входовете - да си отглеждат в защитена среда - къща с двор. А не само да надават вопли. Защото не може детето ми да се бои да мине покрай глутницата кучета. Децата и родителите ни са много по-важни от кучетата. Плащам данъци - не искам кучета покрай блока?!