Софиянци гневни: Купуват ни земята за пакетче семки!

Готвят протест заради Северната скоростна тангента
84
Софиянци гневни: Купуват ни земята за пакетче семки!
Северната скоростна тангента e бъдеща крайградска магистрала край София. Снимка: Булфото, архив

Жители на няколко столични квартала са в готовност за гражданско неподчинение заради строежа на Северната скоростна тангента. Това стана ясно от декларация от живущите и собствениците на земи в кварталите „Илиянци”, „Требич”, „Бенковски”, „Враждебна”, „Орландовци” и „Малашевци”, която беше представена на заседанието на Столичния общински съвет от Ангел Джамбазки от ВМРО.

Утре от 10.00 часа пред АПИ се очаква да присъстват жители на квартал "Бенковски". Хората са притеснени, че тяхната земя ще бъде купена едва за 80 стотинки на квадратен метър, посочи той.

Цената,  която им се предлага, според протестиращите, се равнява почти на пакетче семки.

"Няма да даваме земята си за жълти стотинки", заявяват те.

„Предложените цени са неудовлетворителни, скандални и обидни и всички ние ще търсим правата си по съдебен ред. Няма да дадем разрешение за никакъв строеж, докато не бъдат изпълнени справедливите ни искания и земите ни не бъдат оценени и заплатени справедливо“, посочват още те в декларацията, прочетена от Джамбазки.

Относно претенциите на собствениците на земи столичният кмет Йорданка Фандъкова коментира, че оценките, отчуждаванията и обезщетенията  са ангажимент на държавната пътна агенция.

„Аз съм сигурна, че има законови механизми, по които ако хората не са доволни, могат да оспорват оценките, това се случва с наши обекти понякога. Безспорно това е нещо, което трябва да се изясни”, обясни тя.

Според нея обаче изграждането на Северната скоростна тангента не трябва да се подлага под риск по никакъв начин, защото е изключително важно за града.

„Имах разговори включително с представители на това правителство. Имаше момент, в който имаше съмнения дали обектът ще продължи или не. Аз се радвам, че се взе решение този обект да се реализира, при това с европейски средства. Сроковете са кратки, трябва да се бърза много”, посочи кметът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонименубий простака
79
0
 
2
 
! Отговори
Терминал2 преди 10 години
Егати помиярската държава !!! Как да не му писне на човек и да си грабне шапката !
78
2
 
9
 
! Отговори
1 преди 10 години
Аз съм един от тези потърпевши.Искам да ми направят заменка на този имот с такъв на морето.Щом за мутрите не е проблем да им заменят гори за земя на 1 ва линия на морето,тогава аз давам още по-хубава земя срещу такава на 1 ва линия.Или такива заменки стават само за богоизбраните.
77
0
 
9
 
! Отговори
Столица на България преди 10 години
Инициативен Комитет предлага София да се отдели от България , Пловдив е перфектен за Столица на България
76
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А Боко така и не плати на хората земите по магистрала Струма на Долна Диканя. От умрял писмо...
75
0
 
5
 
! Отговори
гражданин преди 10 години
И да открехна някои хора. Цената на земята у Еуропата е- от 500-3000евро на декар...
74
0
 
6
 
! Отговори
гражданин преди 10 години
Долна държава с долни закони.. Промениха трасето на Автомогистрала Марица щото тарикатите искат яки обезщетения а тука на софиянци жълти стотинки... Има и още примери ама ме мързи да пиша.
73
2
 
3
 
! Отговори
huk преди 10 години
800/1000 lv na dekar e dobra cena! Bulgarina ceni parite i si znae cenata! Vsichko ostanalo e dalavera!
72
1
 
4
 
! Отговори
народен преди 10 години
ех тези европари все със тях строиме, а пък все дупки в бюджета. Дали наистина ги правят с европари?
71
0
 
4
 
! Отговори
kings преди 10 години
Боже, колко откровено *** хора пишат. И каква им е нелепа идеята: като се врътнат далаверите в полза на няколко човека покрай дадени фирми ,след време цъфне още някоя и друга бензиностанция, та оттам икономиката ни ще цъфне и върже. Такива глупави чутури, ако имаха власт и стотинки за семки нямаше да оставят на хората за земята им.
70
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Стефан ПоповОтчуждителните процедури в повечето страни са изключение, а в България се ползват за реализиране на лични облаги, обикновенно дори се отчуждава повече земя отколкото е необходим целта е след това, тя да бъде предоставена за ползване и строеж на подходящите фирми естествено за символични пари, иначе севернаа част може да бъде разширена и без отчуждаване то самото трасе и периферията са си държавна собственост...
69
0
 
1
 
! Отговори
Стефан Попов преди 10 години
До Анонимен 68Прав си извинявай, обърках се, че говорим за 60-70 г., но наистина си прав за околовръстното, специално проверих. Но това пак не променя по никакъв начин технологията на обезщетяване на собствениците. Съжалявам, но тази технология на обезщетяване се ползва и в много европейски държави и там работи, явно в България все нещо не сработва според очакванията.
68
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В този казус нищо не е черно-бяло. Двете страни се надцакват взаимно - това виждам отстрани. Накрая обикновеният данъкоплатец ще плати всичко - и обезщетенията, и изграждането - скъпо и прескъпо, както винаги. Мда, тук е така.
67
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Стефан ПоповИскаш да кажеш че тази земя, преди 20-30 г., когато е била на километри от Столицата и не е имало транспорт и автомобили_____Явно си някой тинейджър и не знаеш кога е направено околовръстното :))) и тази земя си е била винаги ценна, между врпочем тя е била национализирана, днешните собственици са си я получили обратното, друг интересен факт е, че част от тази земя която е била държавна е и именно държавата я предоставя като компенсация срещу отчуждени земи в комплексите
66
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е ми построй ти бензиностанция хотел или нещо друго ама седите и чакате сухото без да има арбайт. То българина като чуе за обещетение и си мисли че ще остърже калта от цървулите и ще влезе да си купи бентли у магазина
65
0
 
1
 
! Отговори
Стефан Попов преди 10 години
До митовЧовече имаш правилно мислене, но можеш ли да ми кажеш какво е пазарна цена на един имот, след като не искаш да гледаш околните за какви суми са продадени. Ами ако никой не дойде да го купи точно този, означава ли, че няма пазарна цена и остава без пари за отчуждение. Нали търсенето определя и предлагането. В определение райони имотите са много скъпи, заради търсенето, а не защото така е решено. Изпада се в един параграф 22 и това е положението. Няма фиксирана пазарна цена за имоти.
64
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И сетете се после тази земя отчуждена по 80 ст. на коя фирма ще бъде предоставена за ползване и строителство на бензиностанции, кафенета, паркинги и т.н. срещу символична сума дъгосрочно :)е след това съда ще се произнесе, държавата ще доплати на собствениците , ама въпросната фирма нали ще си има дългосрочен договор за ползване ще продлжи да си го ползва :))) а Вие продължавайте да се джафкате на тема София - Прованс
63
2
 
2
 
! Отговори
митов преди 10 години
Пак казвам , затова трябва да се базират на пазарни цени , а не на данъчни декларации , защото на всички е ясно ,че това са две различни категории.И моя апартамент по данъчна оценка от 2000 година, е 13 000 хил. , но пазарната цена е съвсем друга.
62
1
 
3
 
! Отговори
Стефан Попов преди 10 години
До Анонимен 56Искаш да кажеш че тази земя, преди 20-30 г., когато е била на километри от Столицата и не е имало транспорт и автомобили, а и Кремиковци е бил в проект е струвала повече, отколкото сега в момента, когато уж се намира в урбанизираната територия с излаз на околовръстното. Според мен навремето не е струвала абсолютно нищо, зашото това са били села около София, а след заработването на Кремиковци съм сигурен, че даже и да са я подарявали никой не я е искал.
61
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Некои селендури ще да са спретнали тоя номер на софиянци, известно е че всичкото селендур дето се настанява в Софията мрази кореняците софиянци защото ТЕ ИМАТ имоти и наследства каквито съвкупния селендур не може и да мечтае. Ето защо провинциализма се настанява в Софията тихомълком и после сее из Софийското поле отровното семе на простотията, далаверите, шуробаджанащината и омразата. Пребий селендур - спаси човек !