На война с мръсния въздух: Дизелите без катализатор в София – на трупчета

Затягат и контрола над пунктовете за технически прегледи
5 фев 2017 07:30,
222
На война с мръсния въздух: Дизелите без катализатор в София – на трупчета
Снимка: Reuters, архив

Дизелови автомобили, които се движат в София без катализатори, ще бъдат спирани от движение.

Столичната община започва проверки с Пътна полиция и Държавната автомобилна инспекция на нивата на вредните емисии от автомобилите. Те ще се правят от мобилна лаборатория на Пътна полиция, съобщи във Facebook кметът Йорданка Фандъкова.

Още по темата

Със служебния министър на транспорта Христо Алексиев вече се работело за затягане на контрола над пунктовете за технически прегледи и регистрацията на автомобили.

Често катализаторите се режели, вместо да се подменят, след като им мине срокът. Това е една от мерките, с които общината ще опита да намали вредните емисии във въздуха.

Започват и проверки за горене на гуми в някои квартали.

"Най-важното е да се въведат национални стандарти за горива, които се ползват за отопление. Това значи да се забрани продажбата на дърва за отопление с висока влажност и на въглища с високи нива на сяра и пепел", пише Фандъкова.

Подготвя се и доклад до СОС да се ограничава движението на автомобили в София при трайно високи нива на фините прахови частици и в тези дни да има безплатен градски транспорт. За всички мерки е нужно съдействието на различни институции, а най-важна е подкрепата от гражданите, защото ефективните действия, които дават резултат, изискват ограничения, казва Фандъкова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
32
 
! Отговори
9876 преди 7 години
Хора, София е целогодишно ***. Целогодишно е в смог. Да, и отоплението на твърдо гориво допринася... Но ТЕЦ-овете дали не мърсят... Те са без сероочистки!!!! Мръсните производства на западните компании, които са изнесени тук също... Ако забранят отоплението на твърдо гориво много хора няма да има с какво да се топлят! Не забравяйте - производството на ток също е мръсно... Много мръсно производство!
88
2
 
41
 
! Отговори
А преди 7 години
След някой и друг ден сигурно ще постъпи предложение каращите ги да ги вкарват в затвора... И каква ми е алтернативата - да се кача на 20-годишен незамърсяващ въздуха автобус... Както искате старите дизелови коли да бъдат сменени или да им бъде купен катализатор, така ние искаме да смените всички автобуси до другата седмица, иначе да бъдат спирани от движение. Да видим лесно ли е при 60% увеличение на билета. А минималната заплата с колко % се увеличи?
87
2
 
37
 
! Отговори
А Общината преди 7 години
А самата Община направила ли е каквото трябва, за да е чист града. Колко редовно мие улиците? Как ограничава големите камиони да влизат в София. Камиони със зема, я вкарват в града, ТИРове преминават и т.н. Хайде Фъндукова да си свърши нейната работа. След това колите, които замърсяват може да бъдат ограничени и на техническите прегледи, но МВР не може да си свърши работата. Няма организация на движението в София. Ако задръстванията са по-малко, по-малко ще е замърсяването.
86
11
 
13
 
! Отговори
Легион преди 7 години
До Анонимен 89Още един умник се намери да ме просвещава за "предимствата" на бензиновите автомобили спрямо дизеловите. Знаеш ли нямам никакво желание да водя този спор тук за това и няма да ти отговоря нищо. Хайде карай си бензинката и и се кефи. Не те убеждавам да си купуваш дизел само бих те попитал, защо повечето хора карат, а и търсят да си закупят дизелов автомобил и повече няма да ти отвърна нищо. Хай със здраве.
85
0
 
9
 
! Отговори
Легион преди 7 години
До до Легион 83Ей го на лъсна в целия си блясък.Това комплексарщината е голяма работа.Сега,какво ще си мерим заплатите,колите коя,колко ще вдигне или какво?Тук темата е съвсем друга,ама тебе от вътре те напъва на мурафета "Виж ме".Е няма,какво да ти гледам на такива смешковци като теб съм се нагледал.Я сега се изфукай с "Ролекса" си,колко пари струва?А бе ей никой го интересува твоята персона нито смешната ти кола колко вдигала.Карай си там дрегела и не се пъни,за да не гледаш задния номер.
84
1
 
4
 
! Отговори
До 80 преди 7 години
Ха, ха, колкото и смешно да ти звучи я имам, има цял замък в Германия, който носи моето име. Не съм като българите, които плащат луди пари за титли, или членуват в различни измислени организации за едната титла. Дори ме е срам да спомена пред приятели, че имам такава.Защото не титлата прави човека, а действията му....Колкото и странно да ти изглежда, човек с титла почиства след кучето си.Помисли - защо? Не е до титли, а до манталитет и ретроспекция.Държава се гради с "ред и дисциплина"!
83
0
 
32
 
! Отговори
Камиларин преди 7 години
Коли ,комини тра лала ла.Истината е ,че София е ПРЕНАСЕЛЕНА!!Скоро очаквайте същия проблем в Пловдив,Варна и Т.нОтидете в Тополовград и там карат 20 годилни коли и се топлят на дърва ,но я видите някой по улицата да шофира и някой комин на кади!Цял град а с население колкото 3 блока в София...
82
0
 
35
 
! Отговори
Партиен член преди 7 години
А колко по лесно е да се спрът кражбите на катализатори.Някой проверява ли тези фирми дето ги изкупуват? Повечето хора ги заменят преди да са им ги откраднали. Защо не погледнат улиците сега на какво приличат целите са в кал тая кал от липса на катализатори ли са или от използването на химикал против замръзване.Хвърляха пясък и згурия да опесъчават.Преди да падне снега замърсяването колко беше?Защо не купиха газови автобуси TEDOM а взеха дизелови?
81
11
 
6
 
! Отговори
до 89 преди 7 години
Ся ше ти обясни някой разпален дизелджия ква сила е въртящият момент и как истината е да караш чаделник на тънкана, щот да караш бензинка с разход 4/100 не е изгодно, ммишкарска работа.
80
1
 
31
 
! Отговори
Антразит преди 7 години
А за кражбата на катализатори нищо не казвате. В София половината коли са с откраднати катализатори, а останалата с не работещи. Мерки ще ли.да вземат. Пари им трябват на народа пари.
79
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЛегионХайде, хайде 2.0тд 150 коня срещу 2.0 бензин атмосферка 150 коня, дизела дръпва в началото малко но влезе ли бензина в обороти го стига и отминава. На едно рали гледах веднъж един дизелак, ами беше нелепо направо, бензнките му правеха ластици по завоите.
78
6
 
25
 
! Отговори
до 80 преди 7 години
Колите с несофийски номера да не влизат в свещения град! А да ти се даде благородническа титла не бленува ли окаяната ти душица?
77
1
 
20
 
! Отговори
До Виновна е СО преди 7 години
Най-добре поканете Тръмп за кмет и той ще ви издигне една стена около София и всичко ще е на шест.
76
7
 
18
 
! Отговори
Легион преди 7 години
До Виновна е СОЕй ти утре и концлагери ще искаш да изградиш ве умнико. Само не разбрах, защо колите с несофийски номера да паркират на входовете на С-я ??? Те какво ти пречат ? Или те са ти виновни за мръсния въздух в София ? Или ти си кореняк софиянец от 9 поколения назад и останалите не са ти на нивото, титлите и още нещо? Ти да не се имаш за нещо повече от баба Йордана от с.Вълчидол ?
75
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един катализатор струва колкото една кола!Продължават да бъркат европейските доходи с българските мизерни такива!
74
7
 
25
 
! Отговори
, преди 7 години
Всеки се оплаква от лошия въздух, но иска другите да спрат да цапат. Аз да си карам бараката и да димя като кремиковци, а другите да пазят. *** на кучетата ми пречат, но на моето куче са произведения на изкуството и не си ги събирам. Псувам корупцията и давам 20лв на катаджията. Разберете че за да стане по-добре всеки трябва да направи усилие, не само 'другите'
73
14
 
3
 
! Отговори
до Легион преди 7 години
Аз изкарвам достатъчно пари, че да карам бензи ка, изкарвай дизеловия поройник на овърдрайв и замерваме от место до 300 - ела да ти подам бинокъла, състезателю, покажи колко върви 150 коньовия дизеляк.
72
1
 
17
 
! Отговори
Издислав преди 7 години
Един двигател с неизправна запалителна и горивна уредба бълва в пъти повече отрови !Поради липсата на финанси много народ кара неизправни коли и бълва отрови..Всеки кара до откат!Има хора който карат с запалителни свещи по 100к километра и кабели светещи вечер в тъмното като коледни лампи...
71
4
 
17
 
! Отговори
Легион преди 7 години
До Анонимен 68А бе ей вдлъбнатия от къде на къде ще обвиняваш хората, които карат дизели, че крадат нафта? Аз от 17 години карам дизели и не съм крал нафта, ама на теб не ти е там болката нали? Боли те, че не можеш да си позволиш да си купиш хубав дизелов автомобил, защото хем е в пъти по-икономичен хем повече върви нали. Е там те боли тебе, ама това не е наш проблем. Карай си там бензиновия, както ти си се изразил "барутник" и не се изказвай за неща, за които не ти стига капацитета.
70
15
 
20
 
! Отговори
Виновна е СО преди 7 години
-Миене на квартални улици 2-пъти на седмица-Жестоки глоби за кучкари непочистили фекалии-Забрана в София на дърва и въглища - запушват се комините в ж. сгради-Офиси в жил. сгради, частни лечебни заведения без гаражи - закриване, без заварено положение, генерират автомобилопоток.-Колите с несофийски номера да паркират на входовете на С-я-Зареждане на магазините м/у 22 и 6-Забрана на дизел -Сина зона и забрана на коли без гаражи да паркират на бул. Гешов, Б-я,Борис,Славейков-Без клошари