В София: 5 милиона лева повече за здравеопазване

Според д-р Антон Койчев те ще послужат за преобразяване на лечебните заведения
7 яну 2020 22:40, Нели Христова
12

5 милиона лева от столичния бюджет ще отидат за здравеопазване. Това заяви в студиото на Bulgaria ON AIR председателят на Комисията по здравепазване в Столичния общински съвет д-р Антон Койчев.

"С 5 милиона повече ще са парите за здравеопазване от предходната година. Те са разпределени за профилактични програми и финансиране на програми за донорски яйцеклетки, инвитро и други. Силна инвестиционна политика имаше в лечебните заведение, което доведе до преобразяването на голяма част от тях", обясни Койчев.

По думите му общинските лечебни заведения са в най-тежко състояние, но в столицата няма драматични казуси.

"Нямаме драматични ситуации на масово напускащи сестри, ситуацията е овладяна и спокойна. Средната възраст на лекарите и мед. сестрите е над 52 години. След 10 години цели специалности ще липсват, ако не се вземат мерки", каза още д-р Койчев.

Според него педиатрията е една от специалностите, в които има дефицит на кадри.

"Има директори на болници, които са като феодали, сякаш са абонирани за постовете си. Рамковият договор няма да реши нещата.  В него има и положителни неща, но те са по-скоро плахи стъпки и опит за реформа. Тук е въпрос на много интензивен във времето диалог за постигане на съгласие в цялото общество какво здравеопазване искаме да имаме", категоричен бе Антон Койчев.

Той изрази тезата, че голямата ни слабост е в менажирането.

"Между различни специалности има дисбаланси, има и регионални дисбаланси. Това е наслагвано в годините. Когато наливаш пари в нереформирана система, резултатът е един и същ. С цената на доста усилия Ананиев успя да постигне макар и крехка стабилизация на сектора", заключи д-р Койчев.

Той коментира и темата за детската педиатрия в столицата.

"След 2 г. ще имаме детска поликлиника в София. Беше въпрос на капацитет на системата. Доколкото имам информация, детската болница ще започне да се строи. Сградата е вече на груб строеж", каза председателят на Комисията по здравепазване в СОС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И после София била пренаселрена.Айде сега всички от провинцията юруш към столицата да и стане още по хубаво на столичани.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А в провинцията, кучета ги яли.
10
0
 
2
 
! Отговори
Някой преди 4 години
Моля Ви, а в педиатрията за възрастни няма ли проблеми?Иронията настрана, педиатрия=детски болести.
9
0
 
9
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 4 години
""В София: 5 милиона лева повече за здравеопазване""Сумата щеше да звучи смешно , ако не беше мизерно жалка.Тъй като реновирането на зеведенията ще се прави с нагласени обществени поръчки, а там цените са завишени по принцип поне 5-6 пъти,а като допълнителна екстра ще са изключително некачествени ,направени с най-евтините материали
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако зе и да са 100...Кое за хората ще е по-добре с тея 5 лв.?
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
55 милиона отидоха за самолетче на Винету, а ние мрем в мизерия...
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само София..а останалите градове ?!? Там да ***
5
3
 
8
 
! Отговори
акуд преди 4 години
милиони левове повече за здравеопазване всеки месец И, само кражби от страна на голяма част от докторите. ГЕШЕВ ако скоро не започне да раздаваш фиктивни големи присъди с отнемане на всичко откраднато което да се върне на народа ще го д*хате
4
3
 
6
 
! Отговори
х преди 4 години
пак ще има изписани стентове без да има нужда, лапането край няма
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само ремонтът на изгорелия психодиспансер и белодробната болница ще струват толкова.Знаете как вървят цените на майсторите, нали сикаджийски мутри?
2
0
 
9
 
! Отговори
ИЦО х преди 4 години
В джоба на герб
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредни лъжи на правителството