Втора градска болница става инфекциозна до 72 часа

Лечебното заведение ще разполага с 50 легла
Обновена: 12 мар 2020 09:44 | 12 мар 2020 09:36, Петя Славова
13

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

До 72 часа Втора градска болница в столицата ще бъде трансформирана в инфекциозна заради коронавируса.

Лечебното заведение ще разполага с 50 легла за целта.

"Пациентите, които се намират в момента в болницата, която работи нормално, ще бъдат транспортирани в другите общински болници и ще бъдат предприети мерки за подготовка, получаване и трансформирането в инфекциозна", каза на брифинг зам.-кметът на Столичната община Дончо Барбалов.

Той посочи, че вече имат готовност това да се случи, както и план.

Още по темата

"Знаем какви ресурси ни трябват, знаем колко време ще ни отнеме и когато сме готови - тя ще заработи като инфекциозна. Планът е за 72 часа да бъде извършена трансформацията. Първото нещо, което ще бъде извършено, е транспортирането на пациентите в другите общински болници", каза още той, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Зам.-кметът е категоричен, че няма да се допускат инфекциозно болни пациенти преди последният пациент да бъде изведен.

"На този етап се разчита на персонала, който работи във Втора градска болница, като от другите общински болници също са поели ангажимент при необходимост. Никой не бива да бъде задължен да работи в преобразувана инфекциозна болница без своето съгласие", допълни той.

Преобразуването на болничното заведение ще започне след заповед от Министерството на здравеопазването. 

"За по-тежките случаи най-голяма готовност имат в "Пирогов", ВМА и "Александровска болница". Тук се очакват по-леки случаи. Това, което се предвижда, е разделянето на болницата на две части - едната за пациентите, другата персоналът ще може в една по-безопасна среда да работи", каза още Барбалов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
0
 
! Отговори
п53 преди 4 години
До АнонименПълни глупости говорите !!! Общи приказки-Борбата била безрезултатна,тъй като няма профилактична насоченост,не е координирана,не е комплексна и не са ангажирани ,,златните носачки,,от частните болници.Хайде да забраним частните болници,да въведем военно положение ,с комисари,и който от мед ,лица откаже да работи - да се застреля!!!Комунистите само това можете !!!
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Управляващите -планово и целенасочено 30години не бяха заинтересовани в подобряването на материалното благосъстояние на 90 % на хората.10%са най големите приспособили се *** в човешкия организъм и най- опасните ,,ядърца,, Борбата е безрезултатна,тъй като няма профилактична насоченост,не е координирана,не е комплексна и не са ангажирани ,,златните носачки,,от частните болници.
8
1
 
15
 
! Отговори
Николас МадурОВ преди 4 години
Ако приказките им и обещанията им бяха тухли и киреч досега за 11 години щяха да изградят поне 3 модерни държавни болници ...но пак са виновни комунистите че преди 70 години не са направили повече болници
7
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
2, много си информиран, евала!
6
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И за кой по-напред 50 легла ще стигнат все пак за София говорим?Също така никъде не се споменава апаратура има ли, медицинския персонал достатъчен ли е, защото ако е само до легла и вкъщи могат да си лежат хората!А е мизерия - майка плаче!
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
50 легла!!! Тези от ГЕРБ шегуват ли се? Не 50 легла, 50 хиляди легла трябват само за София.
4
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 4 години
Частните болници кога ще се включат , или те само доят НЗОК? Какво чакат още депутатите , а не ги накарат?
3
4
 
13
 
! Отговори
герб е зараза преди 4 години
В нормалните държави правят инфекциозните отделения далече от центъра, гробаджийската даскалка по руски спретна болница с опасно болни в центъра на София и затова закри едно родилно отделение.
2
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Депутатите са хора, много важни за държавата, за това с цел да се предпазят от смъртоносната болест ще излязат в платена ваканция 45 дни, за която ще получат около 10 хил. лв. на калпак."45 дни ваканция, считано от утре, ще получи Парламентът, заради корона-вируса.Предложението внесе председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, по искане на ПП ГЕРБ.
1
3
 
11
 
! Отговори
сс преди 4 години
цели 50 легла... 500 трябват 5000 дори