Кой каза, че е скъпо в столицата? София е 106-ият най-евтин град в света

В азиатските мегаполиси Осака, Сингапур и Хонконг се харчи най-много
57

София е 106-тият най-евтин град за живеене в света. Столицата е паднала от 90-та позиция през 2019 г.на 106-та през 2020 г., показва проучването The Worldwide Cost of Living на The Economist.

Българската столица е с най-голям спад в класацията. След нея е Казабланка - с 14 позиции за година.

Мароканският град дели 106-тото място със София, допълва "Монитор".

Рим и Дюселдорф са се върнали с 11 позиции назад и делят 43-то място в класацията. Оманската столица Маскат е 102-ра, като спадът й в рейтинга е с 10 места. Същите са показателите и за Белград. Главният град на Сенегал Дакар и австралийският Пърт също отчитат понижение на рейтинга си за евтин живот с по 10 позиции и в общата класация заемат 112-то и 74-то място.

Най-голямо поскъпване е отчетено в Истанбул, Киев и Бостън, които се нареждат на съответно 96-то, 86-то и 33-то място. При тях покачването в позициите е с между 18-24 места нагоре. Заедно с американския град е Москва, но руската столица отчита изкачване с 16 позиции.

Най-скъпи в света са азиатските мегаполиси Осака, Сингапур и Хонконг, които имат индекс 102 над базовия на Ню Йорк, който винаги е 100. Сингапур и бившата британска колония, сега обособен район на Китай, запазват втората и третата си позиция. Четвърти е Ню Йорк, а пети с индекс 99 е швейцарският град Цюрих.

Най-евтин с индекс 25 е животът в сирийската столица Дамаск, която и през миналата година е била на същото ниво на класацията - 132-ро. След нея по евтиния е Ташкент, столицата на Узбекистан. Главният град на бившата съветска средноазиатска република има индекс 35. След нея по евтиния с индекс 34 е друг град от района - бившата столицата на Казахстан - Алмати. На 129-то място с еднакъв показател 35 са икономическият център на Пакистан - Карачи и аржентинската столица Буенос Айрес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: ОсакаНю ЙоркСофияпари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
Чужденец преди 4 години
" Сингапур и бившата британска колония, сега обособен район на Китай" - Камелия, много си проста джурналистка..
45
0
 
4
 
! Отговори
Николай преди 4 години
Стана ми лошо от смях...:))))
44
0
 
4
 
! Отговори
реалист преди 4 години
Поредната герберска простотия.Кой ги чете тези глупости ,че да им вярва?
43
0
 
4
 
! Отговори
Супервайзър преди 4 години
Ако погледнеш Токио от сателит, ще видиш, че покривите там са много по нагъсто и на по-голяма площ в кв. мили, отколкото покривите в Шанхай или Чунцин, където определено живят повече хора. Това означава, че еднофамилните къщи в Токио са доминиращи.Що се отнася до The Economist, хората там не са съвсем неграмотни и сравняват потребителската кошница, която можеш да напълниш с една средна заплата в съответния град.
42
0
 
6
 
! Отговори
НЯМАМ ДУМИ преди 4 години
СОФИЯ И ДАМАСК , НАЙ- ЕВТИНИ ГРАДОВЕ .ДАМАСК СЛЕД ДЕСЕТ ГОДИНИ ВОЙНА И СОФИЯ СЛЕД ДЕСЕТ ГОДИНИ УПРАВЛЕНИЕ НА ГЕРБ!
41
0
 
7
 
! Отговори
. преди 4 години
Ами как може да е скъпо в едно гето??
40
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
29, а през соца със 120лв заплата как се плащаше тоя 5,000лв апартамент? Като говорим че ти вървят и други разходи непрекъснато. Да не споменавам изобщо че се чакаше по 20 (да, ДВАДЕСЕТ) години за един такъв панелен коптор.
39
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Токио - една елитна суперскъпа централна част, а останалото - бетонови гета по-зле от която и да е било бг панелка. В Япония дори и на село не можеш да отидеш - no space, пренаселено.
38
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може да е евтино за средностатистическия европеец, но за средностатистическия българин си е един малък Ню Йорк
37
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От кризата са минали точно 2 седмици. Шокът ще продължи минимум 3 месеца, най-вероятно около 6-9 месеца докато минат карантините. След това възстановяването ще е много бавно понеже всичко е унищожено. Този "пазар" на имоти няма да падне - той ще се срине. Тези, които няма да продават съм ги виждал през 2008 г. - и тогава не продаваха, пък цените се сринаха понеже други продадоха. Накрая те продадоха, на най-голяма загуба. Тези глупости ги разправяйте на някой, който не е виждал криза.
36
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 35Село не село София е твоят град. Избягвай оплювките. Много хубаво каза 36. *** и живей в Хонг Конг.
35
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 36не случайно най - вирулентните и опасни грипни щамове са дошли от Китай. Изобщо Азия с нейната невероятна мизерия в която живее масата хора и с невероятно екзотичната храна( котки кучета змии и подобни) е рай за подобни зарази. Време е традициите да не са каквито бяха. Но не мисля че ще стане. Два милиарда е много добро число. Ще изчезне но и доста ще остане. Какво да му мислят. Да му мислим ние.
34
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който мисли че София е гаден град му предлагам да отиде в Хонконг например.Там до скоро се е намирало най-голямото клошарско гето на планетата Земя.Нещо като град в градът с пълен само и единствено с хора трупащи отпадъци напиващи се до безпаметност и правещи деца.Улиците пълни с мърляви парцаливи хора ядящи,пикаещи,серящи и спящи на улицата с преплетени снопове и топки от кабели пуснати направо от дупки в стените на много старите и криви панелени блокове са другото незабравимо нещо.. *** дупк
33
2
 
12
 
! Отговори
Татул преди 4 години
Имам чувството, че статиите ги пишат ***. Евтина спрямо кой стандарт? Когато възрастните започнат да взимат пенсии , които да им стигат за лекарства и за препитание, и забележете - забавления, като екскурзии и др. подобни. Когато нормално работещите не влизат с въздишка в магазините, тогава може би. Аз съм човек, който работи на две работи и дори в момента в този късен час работя отново, не смогвам да поддържам елементарен среден стандарт, ако изобщо има такъв. Не ми пишете глупости.
32
1
 
5
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Kакво е искала да каже Камелия с тази публикация, остава на вашето въображение да решите. Какво означава да падаш в класацията за най-евтин град, хем с това да ставаш по-евтин град? Женска логика, другото дясно или какво?
31
1
 
7
 
! Отговори
САВЕЦКА USA преди 4 години
.........МЕЧТАТА НА БАЦО.....ХАОС С ВИРОС !.....
30
7
 
14
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Най-евтино в София живеят комунистическите пенсионери - получават тавана на пенсиите и имат в банки мноооого откраднати милиони ! Комунист да си бил и преди , и сега !
29
4
 
10
 
! Отговори
БгBg преди 4 години
Трябва малко да поизлезат, някои хора е да поработя в западна Европа например, за да осъзнаят, че навсякъде е горе долу еднакво. Ако си ИТ навсякъде ои света ще имаш много по високи доходи от стандарта. Ако си учител например Париж (или които и да е западноевропейски голям град) и заплатата ти е под 2к на месец, а един пазар храна за два три дена ти излезе 100 Евро пак ще си говорим
28
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А пък и това не ти като през соца когато един апартамент е струвал 5-6 хил. лева, сега са по 200-300 хиляди лева, как се купува в днешно време собствено жилище
27
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Евтино ли, ако нямаш собствено жилище ще видиш колко е евтино