Отговорът на Москва: Затварят руската църква в София?

Това ще се случи след експулсирането на трима свещеници
22 сеп 2023 11:40, Александър Попов
614
Отговорът на Москва: Затварят руската църква в София?
Снимка: БГНЕС

Руската църква в София ще затвори вратите си, след експулсирането на председателя й архимандрит Васиан и още двама служители.

„Тази стара руска църква, която дълги години е била място за споделено поклонение на руснаци и българи, сега ще бъде затворена“, заявиха от МВнР на Русия.

На 21 септември свещеници от руската църковна мисия в София бяха извикани в имиграционната служба на България. Връчена им е молба да напуснат балканската страна до 24 часа, тъй като се предполага, че представляват заплаха за националната сигурност. Става дума за игумена на мисията на Руската православна църква в София архимандрит Васиан, секретаря на мисията протойерей Евгений и служител на храма, се казва в изявление на говорителя на Външното министерство на Русия Мария Захарова.

Още по темата

Според нея този изключително неприятелски акт на българските власти противоречал на логиката.

„Хората, които са посветили живота си да служат на Бог в името на единството между руския и българския народ, основано на обща религия и християнски ценности, бяха транспортирани като престъпници в превозно средство с решетки на прозорците обратно в църквата от българската имиграционна служба, за да си опаковат багажа. Те ще бъдат депортирани като нарушители. Те просто ще бъдат оставени на сръбската граница да се оправят сами“, казва Захарова.

„Възмутени и шокирани сме от случилото се. Това още веднъж подчертава, че сегашното ръководство на България явно е тръгнало по пътя на разрушаване не само на политическите контакти между нашите държави, но и на културните и човешки връзки между нашите народи. Сегашната им цел изглежда е прекъсване на отношенията между сестринските Руска и Българска православни църкви и братските връзки между руския и българския народ“, посочва говорителката на МВнР на Русия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


614
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
526
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В България съвсем са си изгубили ума
525
2
 
3
 
! Отговори
Сава преди 7 месеца
Роба Раковски ,който е знаел 7 езика и е работил е във Франция като учител в университет 3 години,бил е в Индия (знаел е и индийски),но пак се е върнал в България (да е роб) .По-късно се жени за туркиня (дъщеря на противник на султана) и е собственик на цирка в Истанбул (цирка му е зестра- -робски неволи).Продължава борбата за свобода и от Цариград като праща огромни суми на легията (равни на милиони евро сега,хиляди коне,пушки униформи)...
524
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Защо триеш коментара веднага след написването му ? ! За това ли ти плащат? Много си нагъл!
523
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Древните Българи са водели естествен и в пълна хармония с природата живот, като за тях кръговратът на живота и смъртта е бил приеман като възможност човек да научи Божиите уроци по време на своя живот. А смъртта е била облекчение и завръщане към Бога създател. При траките виждаме запазени древни религиозни учения с ритуалите им на тъгуване и оплакване при раждане на новороденото, което има да премине през тежки житейски уроци и веселие и празнуване при погребения с път към Създателя им за покой
522
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ние,българите, сме народ,който иска винаги да бъде под егидата на голяма, с влияние държава. Петте века турско робство не ни научиха да бъдем свободолюбиви като напр. Черна Гора, Словения, Унгария. След Турция бяхме в лоното на Германия, после ни 'пое' Съветския съюз, сега САЩ доведе пионките си Киро, Асен и еврейчето Лорер. Стига толкова слугуване, аман! Имаме с такива екземпляри местни в излишък! Дори и академик ни е премиер!
521
2
 
0
 
! Отговори
Глок преди 7 месеца
До Война можеше да няма С евтина пропаганда няма да стане,Нато вече се разшири-Финландия и Швеция след кратко време!Украйна де факто е НАТО,към подход са Армения и Грузия.Няма да ме учуди и други републики да последват примера.Атомно оръжие Украйна имаше,предаде го на Русия а руснаците се задължиха да опазват цялостта и!Но с бандити и ченгета работа нямай.Биолаборатории има само в болните ви фантазии,бойни комари,земята е плоска.Честно много сте тъ...и
520
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Характерен за нашите деди е бил стремежът към единение на човека с Бога, символизиращ от широкоразпространения древно български тракийски знак: IYI Този знак IYI олицетворява вечния стремеж на човека от най-дълбока древност да днешни дни да се слее с Бога. Едновременно с това Абсолютния Бог е почитан и в своето женско проявление и начало на Майката Природа с нейното плодородие и избилие.
519
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
- Агни е Огънят и неговият брат близнак Индра Гръмотевицата. и още много други древни наименования на природните стихии, които с времето и със загубата на човешката неразривна връзка с Единството на Природата са били били обожествени в пантеон от богове.
518
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
- Деус е Небето и бащата на всички природни стихии. Това е Небесния баща Сабадеус (Сабазий), който е почитан като Тракийски конник в тракийската релихия. По - късно той е наречен Зеус или Зевс(Гърция), а също и Юпитер (Римляните), Дионисий и така нататък Ziezi Ex Quo Vulagres - Зевс от легионите на които са Българите!
517
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Природните стихии са били разбирани с проникновение поради запоженото в древните българи чувството за едининение с природата и нейните сили. Древните българи са считали стихиите за свой братя и сестри и неправилно днес се интерпретира уважението на човека към природните сили за наличието на някакво многобожие и езичество. На всяка една природна стихия древните българи са дарили име и са я почитали като част от кръговрата на живота.
516
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И защо Вeдa Слoвена е така преследвана и неразпространена от нашите културни институции, отговорни за запазването на живия български дух, като дори и малкото й версии в интернет са сваляни и скривани!?
515
2
 
7
 
! Отговори
История даге преди 7 месеца
Русикта църква призна българската едва след 1946г.след като бяха убити 2000 свещенника и бяха заменени с агенти.Преди 1989г кръщенетата бяха забранени и хората кръщаваха децата си по нощите в далечни църкви и манастири ,където имаше все още вярващи служители под риск да попаднат в Белене ,а свещенника директно в пещите на Кремиковци.
514
6
 
5
 
! Отговори
007 преди 7 месеца
Църквата я затвори Митрофанова дори намекна, че сме варвари има стотици български свещенници,но не ги допускат до църквата явно не е само църква ;)
513
2
 
5
 
! Отговори
Долу БКП преди 7 месеца
В църквата служеха и двама българи обаче ги изгониха още преди войната явно са пречели на пропагандата.
512
3
 
2
 
! Отговори
Отговорът на Русия преди 7 месеца
-Разбира се, че ще има действия. Първо ще бъде извикан посланикът, ще има определен разговор с него - каза посланикът на РФ Митрофанова, коментирайки въпроса за евентуални дипломатически контрамерки от страна на Русия във връзка с изгонването на представителите на Руската православна църква от България. В същото време тя подчерта, че "никой няма да предприеме подобни действия срещу Българската православна църква в Москва". - Ние не сме варвари - добави Митрофанова.
511
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Древният ведически санскрит - един от най-старите индо-ариски езици, е произлязъл от древния български език на нашите прадеди, населявали земите ни от най-древни времена. Нашите праотци не само са дали началото на световните езици на човечеството, но са и предавали и най-древните религиозни учения и мъдрост на съвременното човечество. Българите са най-стария човешки род, който се е разселил на Исток и на Запад, на Север и на Юг по цялата земя.
510
4
 
3
 
! Отговори
Война можеше да няма преди 7 месеца
До Глок: Украйна можеше да избегне войната и да задържи Донбас ако спазваше Минските съглашения - изтегляне на тежките оръжия от т.н. линия на разделение, даване на специален статут на Донбас. И още: отказ от членство в НАТО. Можеше,но не го направи. Осем години обстрел, намерения за създаване на атомно оръжие, лаборатории за биологично оръжие. Войната вече не можеше да не започне. Засега Украйна загуби само Донбас и Запорожка област. Ако не започнат преговори ще загубят още.
509
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Евмолп е основателя на днешния Пловдив през 11 838 г. преди н.е. "Всеки човек е една малка Вселена" "Познай човека и ще познаеш Вселената и Боговете" "Над всеки човек бди една звезда" "Над всеки човек бди един ангел" "Кой каквото си направи, и Бог не може да му направи"
508
1
 
3
 
! Отговори
към к.543 преди 7 месеца
Исках да напиша: особено разкарването с арестантска кола. Този човек държи непременно да се изтъкне, и то с лоша постъпка. Ашколсун, аферим!
507
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен,к.502. Тая простотия с гоненето на тримата свещеници от черква,така че тя да бъде затворена, може да се измисли само от човек,който преди това е гонил отново руснаци, демонстративно и много на брой,та да разберат враговете. Този човек може да е сбългарски произход,но не е българин и не носи българска душа. Отдавна е скъсал с България, напр. живял е дълги години в чужбина.На такива условия отговаря Просто Киро, Василев е по-пресметлив и не би се изявил така.Особено разкарването с арес