Доматите: На борсата 20 стотинки, на пазара 2 лева!

Стоки от Македония, Турция и Гърция сриват родното производство
Обновена: 2 юли 2013 14:49 | 2 юли 2013 14:49,
108
Доматите: На борсата 20 стотинки, на пазара 2 лева!
Снимка: БТА

Над 200 зеленчукови производители блокираха пътя Пловдив-Пещера. Те протестират срещу ниските изкупни цени на доматите, които в момента се продават за 20 стотинки на килограм.

Производителите изсипаха 10 тона домати на шосето край Ново село. Те настояват държавата да се намеси и да спре вносните домати, които на борсите се търгуват по 17 стотинки.

Земеделските производитеи искат министреството да гарантирана минимална изкупна цена от 60 стотинки за килограм български домати, защото в момента той се изкупува от прекупвачи на три пъти по-ниска цена, а по пазарите върви между 1,50 и 2 лева за килограм. Розовите се търгуват за 2,60 лв.

„Цялото село се изхранва с отглеждането на домати, с тези изкупни цени не можем да си покрием дори труда”, оплакват се производителите. Те твърдят, че борсите са залети със стока от от Македония, Гърция и Турция и че по този начин се срива българското производство.

В същото време от Асоциацията на земеделските производители в България се разграничиха от протестите, защото са получили уверение от земеделския министър, че започват проверки по борсите. Вчера производителите имаха среща с Димитър Греков, който ги увери, че по тържищата и границите пуска инспектори, които да следят за нарушения при вноса на зеленчуци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
3
 
! Отговори
Петкова преди 10 години
Имам сделка за производителите на домати - защо не направят свое тържище, където да си предлагат директно стоката, при такава разлика между изкупната и крайната цена, все ще се намери доста задоволителна среда, която да удовлетвори и тях, и крайния клиент.
91
0
 
2
 
! Отговори
Мей-мей преди 10 години
Днес 03-07- на сергиите до гарата Варна доматите са 0.59лв.и то розови домати от Джулюница.положението не е толкова трагично.Да се организират и да си продават продукцията.Справка -историята на кооперативното движение в България преди 09.09.1944г.
90
0
 
6
 
! Отговори
ioannidis преди 10 години
Значи доматите от производителя минават първо през борсата, след това през пазарджиите и чак тогава стигат до консуматора. Защо тези производители не направят в някой голям град кооперативен магазин?
89
0
 
6
 
! Отговори
ioannidis преди 10 години
Верно че вносните домати подбиват родните, но защо самите БГ производители не излязат директно на пазара да си продават стоката? Нека да сложат табелки 'Българско производство директно от производителя', и ще видите как доматите ще се свършват за нула време.
88
1
 
8
 
! Отговори
e1 преди 10 години
прекупвачите са виновни и мафията не вноса Продаваите до градината на 20ст отидете на пазара продавай по 40 и прекупвачите ше умрат но мафиотите те заплашват не се плашете бийте ги с домати
87
0
 
14
 
! Отговори
Митко преди 10 години
Странно е, нали? Ако помислят производителите и искат да направят напук на прекупвачите, би трябвало да идат пред някои хипермаркет и да ги раздадат безплатно. Храната по принцип е свещено нещо. Хляб досега никой не е хвърлял на земята. Доматът също е храна.Проблемът е и друг, че мутрите и прекупвачите се съюзяват в картели, а прозиводителите много трудно май.
86
0
 
0
 
! Отговори
Niki преди 10 години
До АнонименAko si razbral tova koeto bqh napisal shte beshe ot ostanalite 5%.Nqmash si nikakva predstava ot razhodi za proizvodstvo.
85
0
 
4
 
! Отговори
Сержант преди 10 години
по-голямата част от регистрираните селскостопански производители, които продават по пазарите са едни прости прекупвачи( търговци), а плащат само такса за земеделски производител.
84
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПАЗАРНА ИКОНОМИКА БРАТ,КАТО ТИ Е СКЪПА СТОКАТА ЩЕ ФАЛИРАШ,НИ ТРАНСПОРТНИ ИМАШ НИ МИТО ТИ ПЪК ГИ ДАЙ ЗА 15 СТ
83
1
 
2
 
! Отговори
Niki преди 10 години
Chetq komentarite i vijdam kakvi gluposti se pishat.Proizvoditel sam na zelencuci.95% ot komentirashtite vobshte si nqmat i predstava ot proizvodstvo,ot pazarna ikonomika,ot vnos i t.n.No nqma kakvo da se ochudvam. Balgarina vsichko moje, vsichko znae,dai mu samo tema da komentira.
82
0
 
2
 
! Отговори
Христена преди 10 години
До Анонимен 74Едно май не си разбрал: купуваш не каквото ти искаш, а каквото мафиотите искат да купиш. И за съжаление потвърждаваш теорията "С този манталитет - на този хал".
81
1
 
9
 
! Отговори
somebody преди 10 години
Много ми е чудно как домати от Гърция и Турция където работните заплати са с пъти по големи от България продават по евтино. Аз лично купувам и искам само Български домати, но да са гарантирано качество, а в момента се злоопотребява и с това или пък са Български, но пълни с чимове, голям праз, че са Български и че работят на загуба. Вече ще ходя с ножче, ще си купувам един домат ще го режа и така докато ми харесат а другите да си ги хвърлят където искат.
80
0
 
8
 
! Отговори
Pimp C преди 10 години
Може ли такова нещо да хабите доматите на пътя,давай всичко на жълтите павета!!!!
79
1
 
8
 
! Отговори
Pimp C преди 10 години
Ям си домата като ябълка и не се капя!!! ГМО
78
1
 
15
 
! Отговори
jamiro преди 10 години
Божe тази държава от кадeто и да я поглeднeш e МАФИЯ
77
1
 
4
 
! Отговори
Иван преди 10 години
До Б.В.Б.Иска ми се и се надявам, мнението ти да е в кръга на шегата. Иначе, би потвърдил тезата ми, че българите се самоизяждаме сами.
76
8
 
10
 
! Отговори
Б.В.Б. преди 10 години
Драги ми Производители ,защо не насадихте картофи.Нали знаете колко е цената им.ОТ 0.80-1.00 от производителя. Защо не протестират картофаджиите.Защото тях ги устройва.Тех не ги интересува крайният потребител,всеки си гледа собствената изгода,дали ще е прекупвач,дали ще е производител.Миналата година цената на доматите беше много висока,и заради това тази година се насадиха,исе получи свръхпроизводство.
75
0
 
6
 
! Отговори
jamiro преди 10 години
мисля чe трябва да запо4нат да внасят и по eвтини лeкарства и онзи мръснк Донeв да фалира !
74
2
 
3
 
! Отговори
от къде на къде преди 10 години
този тормоз с цените на зеленчуците над купувачите, защо няма борси? Защо в другите страни не е така, както ни изнудват тука. Един магазинер тука в Бургас стана за кратко милионер- изкупува евтино, и продава малко по евтино от другите. В магазина му все все опашки- Живоко се казва!
73
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мутрите прекупвачи съсипват производството, а не вноса, който си е легална конкуренция