Венцислав и Запрян – героите, които спасиха 10 изгубени деца

Единият носи на гръб в реката дете по дете, другия ги придържа с въже
16 авг 2017 08:52,
24
Венцислав и Запрян – героите, които спасиха 10 изгубени деца
Снимка: "24 часа"

Венцислав и Запрян са имената на двамата герои - пожарникари, които преди двайсетина дни спасиха група от десет деца, изгубили се в гората над село Варвара край Септември.

Смелчаците бяха отличени за смелостта си с грамота и парична награда от по 200 лв. Главният секретар на МВР Младен Маринов награди преди 2 седмици пожарникарите от участъка в Септември младши инспектор Венцислав Спасов и старши пожарникар Запрян Пиперов.

Венцислав и Запрян са мъжете, които се прочуха с това, че спасиха група изгубили се деца през буйните води на река Чепинска.

Още по темата

Групата се загуби заедно с ръководителката си в горите над с. Варвара вечерта на 24 юли. Няколко часа по-рано децата от София, които са на възраст от 7 до 10 г., тръгват на поход към местността Равно боре над Варвара. Води ги жена, която също е от София, но познава района, тъй като има вила в селото.

Хлапетата са на скаутски лагер във Варвара при примитивни условия - без ток и вода. Въодушевени и ентусиазирани са от преживяванията, пише "24 часа".

Групата обаче се губи в Балкана и учителката не може да намери пътя за връщане към лагера. Ориентира се да слязат към реката, защото знае, че успоредно с нея по дефилето минава пътят за Велинград.

Междувременно бързо се стъмва. Скаутите все пак стигат до коритото на реката, но на място, където тя е изключително буйна.

"Получихме сигнала за изгубилите се деца в 21,40 ч от полицията и незабавно тръгнахме към мястото", разказва старши пожарникар Запрян Пиперов. Двамата с колегата му Венцислав Спасов са дежурни тази вечер и отговарят за противопожарната безопасност и защита на община Септември, включваща 2 града и 12 села.

Работят в екип от 5 г. и са свикнали да се разбират и с поглед в критични моменти. Признават, че в съвместната си работа са имали много рискови ситуации, но никога не е трябвало да спасяват толкова много деца.

Когато пристигат на мястото, колегите им от полицията вече са открили хлапетата. Те обаче са на другия бяг на пълноводната и буйна река. 

Следва бърз анализ на ситуацията. Той показва, че до децата не може да се стигне по суша, още повече през тъмната част на деня. Единственият начин е да се премине през реката.

Мястото, където трябва да се проведе операцията, е изключително опасно. То е в района на голям обратен завой на пътя, където идващите от двете посоки автомобили нямат видимост. Това наложило с помощта на полицията да се обезопаси периметърът и да се освети достатъчно добре.

С помощта на стълби двамата пожарникари слезли в коритото на реката в търсене на най-подходящото място за преминаване през буйните води.

Решили да пренесат на гръб всяко едно от хлапетата и ръководителката им през реката.

Първото място, което избрали за преминаване, се оказало неудачно. Още с влизането на Венцислав Спасов в реката водата стигнала до гърдите му, а течението за малко не го повлякла. Потърсили нов брод.

Опасността идвала и от факта, че дъното на Чепинска реда е осеяно с големи и хлъзгави камъни, от които всеки момент може да се подхлъзнеш и буйните води да те отнесат.

Венцислав все пак успява да премине, като през цялото време е привързан с въже, ако се наложи колегата му да го издърпа.

31-годишният пожарникар носи и осигурително въже през коритото на реката, с чиято помощ смята да пренесе децата между двата бряга. То е опънато и завързано за дървета на двата бряга на реката.

По време на самата операция във водата освен двамата пожарникари влизат и началникът на РПУ в Септември Стефан Божилов и шефът на местната пожарна Александър Генчин, както и един полицай. Те осигуряват обезопасителното въже, като го държат изпънато.

Венцислав Спасов пренася всяко едно от децата, като ги качва на гърба си и ги привързва с въже към тялото си, за да не може да се изхлузи и падне във водата. Самият той е обезопасен с въже, което държи колегата му Пиперов.

Цялата операция продължава точно един час и преминава без усложнения. Двамата пожарникари признават, че за това голяма заслуга имат и самите деца. Те били изключително спокойни и дисциплинирани и изпълнявали без паника всички нареждания

Държали се като истински скаути.Хлапетата били истински щастливи, когато ги качили на противопожарния автомобил и след това ги закарали в лагера им.

"По пътя към Варвара бяха изключително въодушевени. Изпяха ни и няколко песни. Много добри деца. Радваме се, че всичко премина благополучно и никой не пострада", разказват с усмивка пожарникарите Спасов и Пиперов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Учител
22
0
 
7
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 6 години
Kaто им давате смешна награда -- Поне им повишете пагона или поне някакви отличия като медал нещо такова-- Все пак трябва да се награждава героизмът-- и Браво на тези мъже !! ТАКА ТРЯБВА ДА СЕ РАБОТИ И ДА СЕ ИЗПЪЛНЯВА ДЪЛГЪТ КЪМ ГРАЖДАНИТЕ -- бРАВО !!
21
0
 
5
 
! Отговори
G преди 6 години
До АнонимензмиИте, а не змиЙте!!!
20
0
 
2
 
! Отговори
Крис преди 6 години
До АнонименЯ си покажи дзурлъта бе умния. Аз съм работил това за няколко години и знам как се взимат решения на секундата, защото иначе може да е късно. ***, който разбира от всичко си ти.
19
1
 
22
 
! Отговори
БРАВО преди 6 години
Едно огромно БРАВО!
18
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПРЕПОДАВАТЕЛКАТА ПОВЕЛА ГРУПА ПРЕЗ БАЛКАНА ОТ ДЕЦА ДО 10 ГОДИШНА ВЪЗРАСТ ДА СЕ БОРЯТ СЪС ЗМИЙТЕ, ВЪЛЦИТЕ И МЕЧКИТЕ :D И ТАЗИ Е ОТ КУРИЛОВО А ТАМ КЪДЕТО ГО ОБЯСНЯВАТ, ЧЕ СА СЕ НАМИРАЛИ СЕ ВРЪЩАТ В СЕЛОТО ВАРВАРА!! НА КОЛКО СА БИЛИ ОТ СЕЛОТО НА 500 МЕТРА ИЛИ 1 КИЛОМЕТЪР!!!! ГОЛЯМО РЕШЕНИЕ Е БИЛО ТОВА ДА ПРЕКОСЯТ РЕКАТА!!!ЗАТОВА НОВИНАТА Е СЪОБЩЕНА СЕГА ЗА ДА НЕ ИМ СЕ СМЕЯТ НО ПРОСТОЛЮДИЕТО ТУК ВИКА УРА УРА ЩОТО СИ Е ПРОСТОЛЮДИЕ ;D БУДАЛИСТИ ТОЛКОВА ВИ Е АКЪЛА НЯМА ГО НИКАКЪВ!
17
0
 
5
 
! Отговори
kolio99 преди 6 години
До Анонименпросто я притоплиха новината ,че няма за кво друго да пишат, вчера нали пускаха няква от 2011 година , уж не му бил настроен регистратора на руснака:-)))
16
0
 
7
 
! Отговори
kolio99 преди 6 години
ама верно ви е много скучно август месец на журналистити:-)))
15
2
 
24
 
! Отговори
Арети преди 6 години
Все още има доброта, в тоэи нелек и скъп живот!!! Браво, истински мъже!!!
14
3
 
16
 
! Отговори
Браво на тези преди 6 години
смели млади мъже, които са спасили децата! С риск за живота си, но е бил единственият изход! Нека Господ ги благослови, ТЯХ и СЕМЕЙСТВАТА ИМ, да им помага за БЛАГОПОЛУЧИЕ в живота!ГОСПОД с ВАС!
13
5
 
10
 
! Отговори
edna преди 6 години
200 лв е чиста подигравка за това, че с риск за живота си са спасили толкова много деца.А къде е глобата за овцата, която ги е водила и ги е изложила на опасност с овчия си мозък?
12
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДОБРЕ, ЧЕ Е ПЪЛНО СЪС СЛАБОУМНИЦИ ТУК ДА ПИШАТ КАКВА ГОЛЯМА ПОСТЪПКА Е БИЛО ДА ВКАРАТ ДЕЦАТА ВЪВ РЕКАТА ТЕ!!!!ЕТО ЗА ТОВА СМЕ ТА ТОВА ДЕРЕДЖЕ БУДИ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ ЩОТО НАСЕЛЕНИЕТО Е МАЛОУМНО!
11
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕ САМО, ЧЕ НЯМА ДА ГИ НАГРАДЯ АМИ СА ЗА УВОЛНЕНИЕ!!!!ОТКЪДЕ НАКЪДЕ ЩЕ ПРЕКАРВАТ ДЕЦАТА ПРЕЗ РЕКАТА!!!!!! САМИ СА ГО РЕШИЛИ ТОВА!!!ОТИВАТ НА ДРУГИЯ БРЯГ И ОТ ТАМ ОТИВАТ ДО НАЙ-БЛИЗКОТО НАСЕЛЕНО МЯСТО!!!ПОЖАРНИКАРИТЕ СА ИЗЛОЖИЛИ ДЕЦАТА НА РИСК!
10
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
20 дена бяха необходими да се даде гласност на хубава новина. Ако беше катастрофа, още в първите часове щеше да има новина и да ни се навира в очите.
9
2
 
30
 
! Отговори
Браво преди 6 години
Имам честа да ги познавам и двамата, много готини хора.Браво има нужда повече от такива новини.
8
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво момчета!
7
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много тренират пожарникарите. Аз ги гледам редовно на стадион "Раковски". Смели момчета. Здрави и пъргави.
6
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той показва, че до децата не може да се стигне по суша, """"още повече през тъмната част на деня""""
5
2
 
36
 
! Отговори
Бау преди 6 години
Браво! Гореем се с вас!
4
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А тая шматка с вилата , какво ще каже?