Септември ще е топъл и летен, само за море и... печени чушки

Астрономическата есен идва на 23 септември
Обновена: 29 авг 2019 19:37 | 29 авг 2019 10:55, Веселина Йорданова
26
Септември ще е топъл и летен, само за море и... печени чушки
Снимка: архив, БулФото

Със слънчево и топло време ще ни радва септември.

Най-високите температури през месеца ще бъдат между 31° и 36°, а най-ниските – между 2° и 7°, според прогнозата на НИМХ-БАН, цитирана от "Фокус".

Очаква се средните месечни температури да бъдат около и над нормата, която за равнините е между 18° и 21°, за високите полета – между 15° и 17°, а за планините – между 3° и 8°.

Месечната сума на валежите ще бъде около и под нормата, която за равнините е между 30 и 50 л/кв.м, а за планинските и припланинските райони – от 50 до 80 л/кв.м.

На 23 септември в 10 ч. и 50 мин. настъпва есенното равноденствие и започва астрономическата есен.

През първите няколко дни от септември ще е предимно слънчево и в по-голямата част от страната горещо с максимални температури между 31° и 36°. Към средата на първото десетдневие от северозапад на югоизток ще премине слабо изразено атмосферно смущение и на отделни места ще превали краткотраен дъжд.

През втората половина от периода температурите относително ще се понижат, но отново ще са по-високи от обичайните. Ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността. В края на десетдневието облачността ще се увеличи и на места ще превали дъжд.

През повечето дни от второто десетдневие температурите ще бъдат близки до обичайните, а времето ще е спокойно и предимно слънчево. Вероятност за преминаване на атмосферни смущения с превалявания има около 14-15-и и около 18-и септември, когато и температурите относително ще се понижат.

През третото десетдневие температурите бавно ще се понижават. През повечето дни от периода ще е относително сухо и спокойно. Вероятност за преминаване на атмосферни смущения с валежи има около 22-и, 26-и и в края на месеца.

През септември отслабва интензивността на атмосферната циркулация над Европа поради намаляването на топлинните различия между океана и сушата. Това е причина за усилване на климатичното засушаване в нашата страна. Макар и рядко, в някои години валежите превишават неколкократно месечните норми.

Обикновено облачните дни са от 2 до 6, а тези с валеж – около 4. Измервани са изключително високи температури – около 40°, но през втората половина от месеца има условия за слани във високите полета.

В началото на месец септември Слънцето в София изгрява в 6 ч. и 51 мин. и залязва в 20 ч. и 02 мин. Продължителността на деня е 13 ч. и 11 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 22 мин. и залязва в 19 ч. и 11 мин. Продължителността на деня е 11 ч. и 49 мин.

Фазите на Луната през месеца са: на 06 септември - първа четвърт, на 14 септември – пълнолуние, на 22 септември - последна четвърт и на 28 септември – новолуние.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Госпоице Йорданова. Като ми се опече едно хубаво чушлака на слънчака ще ти го подам.
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СтратегВ СФ ще вали още другата седмица,ще полее за пореден път тиквите,а за останалата част от БГ жега и задължитено да си дадем кинтите на мутроморието.
23
3
 
5
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
Нема дъжд през септември? Нема плод през ноември;))) ***, така е, искахте Ох-Бох и получихте и Ох и Бох;))) едновременно. "Борисов 3" не дава фуфел. Вие искате фуфел, *** той не идва, щото Мутрафойко с джипа си разнася бедата по цялата страна.
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вади тоа чушкопек!
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много,много не разбрах почти нищо....
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До JaegerСамо не си въобразявай, че говориш руски, моля те...Нито един падеж не ти е правилен...
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До План на действие:фамилиЙ... Това какво е - някой римски пълководец ли?,...
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Урааааа ще ходя на море!
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изморени сме от живото в България, не печем чушки, време немаме и сме изморени.
16
0
 
8
 
! Отговори
Неразбрал преди 4 години
"само за море и печени чушки"Значи трябва да отидем на морето и там да си печем чушките?Щото нали забраниха печенето на чушки пред блока.
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Туристическата олигархия,не мислите ли,че номерата ви ,които приложихте,за да привличате бг шарани вече ни писнаха? Ако децата не тръгваха на училище жа 15-ти сигурно щяхме да изкараме целия септември на 36-37 градуса.Наглеци алчни.
14
0
 
3
 
! Отговори
13 преди 4 години
Мислите си, че всичко е приключило? Всичко тепърва започва патенца ...
13
0
 
15
 
! Отговори
Петров преди 4 години
Аман с това море, журналистите като почнат от март до ноември все на море ни пращат.
12
1
 
1
 
! Отговори
План на действие: преди 4 години
Урсидите пропускат луната на 17 декември и броят, колко гадости сте сътворили. По едни неведоми пътища почват да се случват необичайни неща ... С някой хора и фамилий ... И ще си получат всички един голям урок ... Като сте тръгнали да се ебавате с древна и измъчена цивилизация допускали ли сте възможността, че може да има последствия ... От оцелелите?
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сезона на лютеницата и чушките.
10
0
 
1
 
! Отговори
С тия мръсници: преди 4 години
Само индиректно чрез кръвните линии има оправия ... И разбира се човек дето знае X,Y, Z... Thank you Zeratul old friend ...
9
1
 
1
 
! Отговори
Jaeger преди 4 години
Каквото еврейн сам си направи с ония мечки на луната и Господ не може да му го направи! Аз ли съм ви карал да ги закарате там ... Поради тая причина 17 декември ... Ден рожденних новая человеческая цивилизация ...
8
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За чушки няма да ги дам на море ще ида аз.Ум почива на море,ум чушки пече!
7
3
 
2
 
! Отговори
А третата кръвна: преди 4 години
Айде това да си остане нашата малка тайна: А сега погледнете нагоре и вижте Вали! Вижте му двете ръце виждате ли и двата средни пръста на единия има татуиран кръст, на другия има татуирана луна, а третата ръка му е зад гърба и на нейният среден пръст има татуиран следния надпис ... Напред науката е слънце, което в душите грей!
6
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пари за чушки и лютеница няма благодарение на Промяната на президент Румен Радев нищоправецът, получаващ заплата в размер на 11000 лева!Промяната ни донесе криза, мизерия, нищете, безпаричие, безпътица, безработица, колапс на икономиката, деградация на морала, духовен срив, престъпност, корупция, нападения, убийства, бившки спортисти биват разчленявани и тикани в бидони, дечица биват изнасилвани и бити с камъни по главата до смърт, тотална анархия под патронажа на кремълската слуга румен радев!