Учени от БАН с разработки срещу коронавируса

Специалисти ще помагат на кризисния щаб
11 мар 2020 00:30, Петя Славова
47
Учени от БАН с разработки срещу коронавируса
Снимка: БГНЕС

Учени от БАН се включиха в борбата срещу коронавируса като правят свои разработки за справяне с проблема.

"Капацитетът, който имаме, е достатъчно голям и ще се постигне успех. На този етап това, което ние обещахме, е за най-спешните неща, а именно предпазните средства. И по-специално във връзка с производството на предпазни маски за широко потребление", обясни на брифинг акад. Юлиан Ревалски.

Още по темата

"Тъй като в два от институтите ни има такива разработки – едната е свързана с получаване на активно вещество, което се слага в маските, а другата е за полимери, където се разработва филтри на нанониво. Министър Караниколов ще опита да организира спешна среща с бизнеса, за да се види какво производство може да стартира в близките дни. Това е най-належащото", добави той.

В БАН се сформира група от специалисти, които да са в помощ на националния кризисен щаб.

"В България вече имаме възможност да извършваме високоефективни пресмятания. В БАН притежаваме такъв суперкомпютър, ще го предоставим на София тех парк, за да не се налага да чакаме", каза още Ревалски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
0
 
! Отговори
Съвсем страничен преди 4 години
41 пише, че знае нещо. Аз пък помня, че С.Дянков беше ангажиран да облагодетелства еврейска групировка, като им продаде имотите на БАН изгодно. Меркел също е еврейка, та не се връзват много нещата. Освен ако синовете Давидови се конкурират помежду си.Преди 10 г. старците от БАН успяха да си защитят хранилката. Ако някой все пак прилапа имотите на БАН, кадърните учени ще намерят къде да работят, за останалите няма да берем грижа. Сигурно има тук там по някой читав учен, за останалите знаем доста
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До Отделни хора от БЗащо тогава твоите герои стоят в БАН, където заплатите са по-ниски, след като работят по университетите? Както ти го изкарваш, кадрите на БАН вършат работата на университетските преподаватели.Нали като идат на постоянен трудов договор в някой университет, с по-голяма заплата, и пенсиите им един ден ще са по-високи?И децата знаят за хвърковатите чети и за излишните нароили се ВУЗ, за да могат онези от БАН да бозаят откъде ли не.
38
0
 
3
 
! Отговори
До До №39 преди 4 години
Изказвайки предположение, допусна най-голямата щуротия.Най ви се дразнят тези, които също се занимават с наука. И знаят доста неща и за БАН, и за чуждестранните научни центрове, и за набавянето на средства за проекти, и за преразпределянето им.Но като се замисля, май че още повече ви ненавиждат някогашните университетски отличници, подиграни и изиграни на конкурсите за редовни докторантури в БАН. Дори в този сайт някои пишат на тази тема.За роднинските мафии няма да говоря. Излишно е. Знае се
37
1
 
5
 
! Отговори
Отделни хора от БАН преди 4 години
наистина работят на престижни места, но те от години напуснаха България и БАН, бягайки не от добро и сами си извоюваха назначенията в чужбина.Тези примери само потвърждават правилото и нямат нищо общо с уредените по какви ли не начини временни участия в проекти, разработвани съвместно с чужди учени.Затова Бойко трябва да разрита хрантутниците, да ги прати да преподават, за да си заслужат заплатите. Който може, да прави и наука така, както много университетски преподаватели успяват.
36
1
 
6
 
! Отговори
до Мухленца преди 4 години
Защо не идете да преподават в университетите бе, мухленце? Защо тичкате там да четете лекцийки на хонорар, докато ви текат заплатите в БАН?Това печатане в реномирани издания го знаем, става и срещу заплащане.Знаем и за общите теми, които се разработват съвместно с чуждестранни научни центрове. Знаем и каква попара сърба всеки що годе кадърен, който е бил поканен да участва в такава разработка, но не се е отказал услужливо в полза на шефа си или не е уредил и дъщерята на шефа да му сътрудничи!
35
0
 
0
 
! Отговори
корекция преди 4 години
С други думи, можа ...
34
1
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 36 преди 4 години
За там трябват връзки, пич.Току така не можеш да се уредиш, особено в институтите, в които се ходи на работа само веднъж седмично - във вторник следобед. Но ако няма насрочено заседание, може да пропуснеш този вторник.С други може по две седмици да не стъпиш в института, в който "работиш".Счита се, че през това време твориш у дома или събираш материали. Ако си хитър, обявяваш, че пишеш монография и години наред никой не те търси за нищо. После се пенсионираш.Но без връзки не става.
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищоправците от БАН в опита да прилапат малко европара покрай короната. Ех, защо не станах един БАН-аджия, да взимам сладки държавни заплатки за пиене на кафе?
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 22Така е, като не следят какви научни открития осъществява БАН.Не знаят каква е мощността на чушкопека, безобразие!
31
0
 
1
 
! Отговори
до 22 преди 4 години
Не са 3 квт-1,6 квт е мощността на тройният чушкопек.
30
2
 
5
 
! Отговори
Хайде да предположим преди 4 години
След като мине олелията около този грип, колко ли на брой служители на БАН ще се хабилитират заради това, че са взели дейно участие в борбата срещу коронавируса - едни са горили кайсиеви костилки, други са шили маски, трети са насипвали в тези маски веществото, получено вследствие горенето на кайсиевите костилки, четвърт саможертвено са изпробвали дали може да се диша през въпросните маски.И накрая сигурно 20 човека ще станат доценти, а поне 10 ще се окичат с титлата професор.
29
2
 
4
 
! Отговори
Урааааа! преди 4 години
БАН са произвели дървени въглища от костилки на кайсии!Това е въпросното "активно вещество, което се слага в маските"!Ама защо чичо академик Ревалски не каже в продължение на колко години работиха по "откриването" на това "активно вещество"?И колко на брой мислители бяха впрегнати, за да открият, че от изгорени кайсиеви черупки се получава нещо като дървени въглища?За всички тези години, колко пари бяха похарчени за заплати на тези откриватели и за поддръжка на сградата, в която работят?
28
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добър момент за изява на напористия комунист Ревалски: ще се постигне успех, широко потребление, близките дни, високоефективни пресмятания и т.н.. Празни приказки, но трябва да се шуми, за да се оправдават парите!
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега били сформирали група ... А откога се знае за този вирус?
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега сформират група ... А откога се знае за този вирус?
25
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахаха спасени сме!!Вчера четох че са тествали молекула. Дали вече са я изтествали, и да почват втората?
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БарбатаС тези глупости се занимават именно защото обществото, на което сте типичен представител, дава пари именно за такива тъпотии, а не за наука. Защото науката за съжаление въобще пък не я разбира.
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Факт 24Това, че не знаете, какви са резултатите от научните изследвания, извършени от български учени, не означава, че ги няма. Освен това, смисълът на научните изследвания далеч не е само в приложни разработки. Жалко, че не го разбирате. За академиците, от друга страна, съм съгласен. Където науката е слаба, което не отричам, академиците са най-зле. Рибата се вмирисва откъм главата.
22
3
 
6
 
! Отговори
Факт преди 4 години
За 120 г БАН не е предложил на България нищо с реал а практическа стойност. Виж, академици с доживотни многохилядни пенсии колкото щеш.Факт.
21
6
 
1
 
! Отговори
факт преди 4 години
леваци, които си пишат името с грешки коментират тук Българска академия на наукитехахахахахахаха