Проверки установили "виртуални стада", някъде до 70%

Земеделското министерство анализира на какво се дължат разминаванията
Обновена: 18 юни 2021 16:09 | 18 юни 2021 15:15, Веселина Йорданова
29
Проверки установили "виртуални стада", някъде до 70%

Източването на земеделските субсидии чрез "виртуални стада" е престъпление, но досега няма създадена адекватна структура както във Фонд "Земеделие", така и на ниво прокуратура, която да "хване" тези нарушения. Това каза заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Крум Неделков, пред журналисти, по време на официалното откриване на  Националния събор на овцевъдите в България..

Преди откриването на събора Неделков коментира, че проверките за осветляване на бранша са започнали преди дни, засега в Източна България. Те ще бъдат конфиденциални, няма да бъдат оповестявани предварително, но и няма да бъдат проверявани едни и същи стопани, както е било през последните години, посочи той.

Основното е да се установи дали съответстват декларираните животни, каза Неделков. По думите му на места има фрапиращи нарушения в рамките на 50-70 процента в някои от стадата. Предстои анализ дали разминаването е по технически причини или завишаването е направено от съответния фермер, предаде БТА.

Според него е нужна промяна в Закона за ветеринарномедицинската дейност, за да носят отговорност и ветеринарните специалисти, които отговарят за стадата, а санкциите за нарушителите трябва да бъдат увеличени, дори да бъде предвидено и отнемане на лиценз на ветеринари, които са спекулирали с бройката на животните.

Според Неделков размерът на субсидиите в земеделието не е малък, в бранша има потенциал, но е важно да има стратегия. При успешното й изпълнение след пет години вместо един милион и двеста овце, каквато е официалната статистика сега, може да се достигне до два милиона отглеждани овце, посочи той.

Организатор на Събора на овцевъдите е Българската овцевъдна и козевъдна асоциация със съдействието на Министерстовото на земеделието и храните и със символичното домакинство на общините Лясковец, Велико Търново и Горна Оряховица.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е тези виртуалните крадат пари а истинските се чудят как да оцеляват
20
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Субсидиите от милиони евро ги взеха мъртви фирми приближени до Мутрите. Приятел за 200-те овце не взе нито евро щото не е от нашите хора. Зимата овцете буквално гладуваха. Дадох му назаем няколко хиляди лева за да не умрат овцете от глад. Тези които нямат животни но имат връзки с Мутрите станаха милионери карат жипове построиха дву етажни къщи без да си мръднат пръста. Всички са за затвора барабар с най големия Овчарин.
19
0
 
12
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
И?-САМ0 ПИШЕМЕ СТАТИИ.-АБЕ ДАЙТЕ ГИ НА СЪД ВСИЧКИ.-И ДА ВРЪЩАТ ПАРАТА.-АК0 НЯМАТ КЪЩИ К0ЛИ КАКВ0Т0 ИМАТ.-Е 0Т ТАКИВА ТАРИКАТИ СМЕ НА Т0ВА ДЕРЕДЖЕ.-А ГЕШЕВ СПИ ЛИ?????????????????????????
18
0
 
17
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
Инспекторът пристига, стадото блее в обора, сичко е точно. Но, изведнъж тока спира... Гаф... Блеенето на стадото, рязко спира... Настъпва гробна тичина. Инспекторът се сепва и с ярост влиза в оборът, който се оказва, чисто и просто един компютърен офис тъпкан с конфигурации за копане на койни;))) и една стара настолка с КМ плейър зарадена да блее и приблява за парлама:)))
17
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Под вещото ръководство на облечените във власт мутри виртуалните стада унищожиха реалните и хората които се грижеха за тях и си вадиха с много труд прехраната .
16
1
 
10
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Има и повече от 70% , но са на два крака. МУхахаха!
15
6
 
8
 
! Отговори
бай Спиро преди 2 години
Така е, защото поколения българи са учени, че "Андрешко" е положителен герой !
14
1
 
18
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Щом ни мамят селяни-овцевъди и нито държава, нито прокуратура имат механизъм за откриване на измамите значи страшно мирише на корупция. Давам безплатно гениален съвет - Контрол на всеки 2-3 седмици и бройте овцете!
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
еми виртуално сега. всичките са у фейса на оная игра фермерската. ЕСССР да не се ослушва ами да дава субсидийките че ако ги спрат и сме измрели от глад до 3 месеца. електронно управление електронни офсе.
12
3
 
4
 
! Отговори
герпаджии преди 2 години
ние се погрижихме за това с нашите по *** събратя макар че и те белеят пред нашия вожд, големия биещ тумбак със златната светлинка в оченцата. да се свети името му да бъде царството му.
11
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
виртуални стада има от 20 годи горе долу. имаше и тройната коалиция имаше и при царя. Тия сега ли ги откриха. Освен стада има реални овце който са на отделни семейства но са по една две на семейство. Такива овце ветеринари и други мошенници на документи ги обособяват и получават субсидии.
10
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
всичко е виртуално, важното е да се точат едни пари.Виртуални стада, хахахахаха сега ли се сетихте бе. Ами пчеларите? ами замеделците? всичко е такова
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да е само там надписването с перо да ги погалиш.
8
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами нали бившата герберска земеделска министърка Танева каза: "да се придържаме, че няма такива измами, че иначе и това ще ни спрат."... Записът от 2020 г. още си стои в нета, Господари на ефира го пуснаха.
7
4
 
1
 
! Отговори
Праведен преди 2 години
До 8 - А, ти само от написаното си вадиш поука , цър вул!
6
3
 
34
 
! Отговори
Радо преди 2 години
Това е земеделието на ГЕРБ." Субсидии" за големите вече земевладелци а за изчезващите и унищожаваните средни и дребни такива убийства на стада и завземане на земя.
5
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мдам, това е "електронното правителство" явно. Всичко виртуално, прарите усвоени, хората наши и шкафчето пълно.
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо цензурирате Пле-ве-ла!?
3
1
 
13
 
! Отговори
ДО 3 преди 2 години
Анонимен, за предишния *** ли говориш??
2
33
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво толкова, и в президентството имаме един виртуален фигурант безполезен.